Когато отчетем фактите, че Торино като главен град на областа Пиемонт от 1563, става столица на вермута през ранните години на 19 век и че жителите на Шамбери (Chambéry), главният град на херцогство Савой, не се чувствали чужденци в Италия, е лесно да се досетим какво е влиянието на новото «луксозно вино», върху политическата сцена в района.
Процъфтяващата столица на Пиемонт, Торино е постоянна дестинация на амбициозните бизнесмени от херцогство Савой. Един от тях е младия производител на подови ликьори Жозеф Шаваз (Joseph Chavasse). Той основава своята дестилерия в градчето Ишел (Echelles), още на 25 годишна възраст. Шаваз често посещавал Торино, за да продава своите ликьори и повлиян от успеха на «луксозното вино» на Карпано (Carpano), решава да създаде свой вермут. При комбинирането на съставките, той взема под внимание традиционните рецепти, на лечебни билкови отвари и настойки на основата на пелин от неговия регион. Жозеф Шаваз обработвал голямо количество от лечебни растения от района на Алпите като ги киснел няколко месеца в местно бяло вино, което било сухо, с плодови аромати и с леки кисели нотки. След това подсилвал с алкохол получената настойка. Когато той пуска своята марка вермут, на пазара през 1821 година, разбира, че стила Шамбери е застрашен от посегателство, затова започва процедури за запазване на Шамбери като Контролиран район на произход. През 1932 година излиза решение, с което неговия вермут става единствения със статут Appellation d’origine contrôlée.
Шамбери просперира под ръководството на администрацията на Пиемонт. Жозеф Шаваз реализира своята мечта, замогва се и отваря нова дестилерия. Неговият зет Луи Фердинад Долин (Louis Ferdinand Dolin), от своя страна хвърля големи усилия в развитието на бизнеса с вермут и по-късно слага своето име на етикета. Новата марка Dolin, спечелва много награди, между които и изложенията във Филаделфия и Париж, но главната причина за популяризирането му има английската Кралица Виктория.
Кралицата пристига за първи път в Екс-ле-Бен (Aix-les-Bains) на езерото Бурже (Lac du Bourget) през 1852 година. По-късно след приобщаването на Савой към Франция и завръщането на кралицата в обществото, след смъртта на съпруга й, тя започва да посещава твърде често това лечебно място. Благодарение на нея, района се превръща в магнит за сънародниците й. Това разбира се носи изключително много придобивки, не само за града, но и за вермута. В апогея си, наравно с Dolin, в района имало около дузина производители. През годините голяма част от тях преустановяват работата. През 2000 година марката Routin, се радва на заслужен ренесанс, възстановявайки първоначалната си рецепта от 1883 година, с участието на 35 различни растения.
Шамбери (Chambéry) действително е стил, който заслужава внимание.