The Macallan Amber®
«Макалън Амбър»
- Категория:
Уиски - Тип/вид напитка:
Шотландско Уиски - Група/стил:
Сингъл малцово шотландско уиски - Страна на произход:
Обединено кралство Великобритания - Регион:
Хайланд - Подрегион:
Спейсайд - Производител:
The Edrington Group Limited - Собственик на марката:
The Edrington Group Limited - Официален представител:
Кока-Кола ХБК България - Официална страница:
www.themacallan.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка с коркова тапа - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
The Macallan Amber (Макалън Амбър) се нарежда на второ място по възраст в серията «1824». С цвят на светъл кехлибар и завладяващ аромат на свежи цитруси и пролетни цветя този сингъл малц ще ви достави истинско удоволствие.
…
Славата и характера на марката The Macallan са изградени върху основата на шест градивни елемента.
— Духовният дом на Macallan.
— Уникалните дестилационните казани.
— Използване на най-добрата част от дестилата.
— Изключителните дъбови бъчви.
— Естествения цвят на уискито.
— Безценното уиски на Macallan.
Препоръки за сервиране
The Macallan Amber ще ви завладее с аромат на зрели, но свежи плодове и пролетни цветя. Заедно с The Macallan Gold, това са уискитата, с които да започнете своето вкусово пътешествие из необятната продуктова гама на тази уникална Спейсайд дестилерия. Консумирайте чисто с няколко капки изворна вода. Използвате Glencairn Whisky Glass, кристална или поне тънкостенна чаша за уиски.
Това уиски притежава приятна сладост и деликатна свежест. Това го прави прекрасна съставка на изтънчени коктейли. Опитайте в класически коктейли като Ръсти Нейл, Роб Рой и Афинити.
За The Macallan Amber
The Macallan Amber (Макалън Амбър) е вторият по ранг продукт от серията «1824», който излиза на пазара през пролетта на 2013 година. Още през първата си година на пазара, The Macallan Amber, бе избран за «Уиски на 2013» измежду 300 други уискита, предлагани от авторитентият интернет магазин «The Whisky Shop» Този сингъл малц е бленд от отлежали в първо и второ пълнене «шери бъчви». Спрямо останалите серии и продукти на марката The Macallan Amber стои между The Macallan Sherry Oak 12 YO и Macallan Fine Oak 12 YO.
За «1824 Series»
The Macallan Amber притежава приятна сладост и деликатна свежест. Това го прави прекрасна съставка на изтънчени коктейли. Опитайте в Роб Рой.
«1824 Series» е акцент върху две от най-силните страни на The Macallan — Изключителните дъбови бъчви и естествения цвят на уискито.
Серията е създадена, за да покаже пълния спектър от естествени цветове и аромати, които уискито придобива по време на съзряването си. Според проучване на компанията дъбовите бъчви създават около 60% от окончателните аромати и вкусове на тяхното уиски. Цялата гама е отлежала единствено в дъбови бъчви, в които преди това се е съхранявало шери. Това са най-добрите и съответно най-скъпи бъчви използвани в шотландската уиски индустрия.
Дестилерията Макалън използва изключително широка гама от «шери бъчви», както по размер, така и по произход на дървесината (испански и американски дъб). Градацията на цветовете варира от много светли до махагоново тъмни. Вкусовите и ароматни характеристики от всяка една бъчва се движат по скалата от по леки и свежи цитрусови аромати към изключително наситени и богати като сушени плодове и черен шоколад. Това изключителното разнообразие дава възможност на мастър дестилъра на дестилерията, Боб Далгарно да използва своя вроден усет и да създаде «1824 Series». Серията се състои от четири уникални уискита: Gold, Amber, Sienna и Ruby. Както се досещате имената на продуктите са вдъхновени от натуралните цветове на уискитата, придобити по време на отлежаването им. Разбира се, колкото уискито е по-тъмно и с по-богати дегустационни характеристики, толкова по-рядко и скъпо е то.
Всички продукти на The Macallan от серията «1824» са NAS (No Age Statement, без изявление за годините на отлежаване).
Вижте Още:
The Macallan Sienna (Макалън Сиена) се нарежда на трето място по възраст и второ по наситеност на цвета в серията «1824». Този изключителен сингъл малц отразява най-добре истинското лице на дестилерията Макалън.
The Macallan — Технология на производство
Уникалните характеристики на всяко уиски са крайният резултат на сложна формула с много ключови променливи. Сред тях са разположението на дестилерията, природните дадености на региона, историческото наследство, качеството на ечемика, водата, бъчвите, специфичните детайли от технологичния процес, хората... От The Macallan поставят своя акцент върху шест градивни елемента, които изграждат славата на тяхното уиски.
Водата
Водата е първият и основен елемент при производството на уиски и оказва ключово въздействие върху характера и качеството на всяка марка. Спейсайд е регион, който е богат на, подходяща за производството на малцово уиски, вода. Торфът и гранитната плоча в региона се явяват не само естествен пречистващ филтър, но и обогатител. Не случайно повечето от половината действащи дестилериите в Шотландия са разположени точно тук.
Потъкът Рингорн е един от основните източници на бистра изворна вода за дестилерията Макалън.
Вижте Още:
The Macallan Ruby (Макалън Руби) е скъпоцения камък в короната на серията «1824». Уникален сингъл малц със силно изразен махагонов цвят и богат и запомнящ се вкус.
Водата за направата на The Macallan идва от дълбоки кладенци намиращи се в имота на дестилерията, точно до мястото, където потока Рингорн се влива в реката Спей.
Водата блика нагоре, преминавайки през най-старите познати геоложки скали в света, известни като докамбрийски. Възрастта им е над 550 милиона години. Водата е мека и чиста, с идеални нива на минерали и соли, подпомагащи пълноценното развитие на дрождите при ферментация. Същата вода се използва и при редуциране силата на уискито, преди бутилирането му.
Ечемичният малц
Ечемикът е единствената зърнена култура, използвана за The Macallan. Той се сее през пролетта и се прибират в началото на есента. Ечемикът за производството на уиски трябва да бъде с ниско съдържание на азот и с високо съдържание на нишесте.
Част от необходимия за производството ечемик, сорт Мистрел, се отглежда в имота на дестилерията. Земята там е изградена от леки алувиални почви, които са изключително подходящи за отглеждане на ечемик.
Вижте Още:
The Macallan Gold е най-младото уиски от серията «1824», и притежава повече свежест от останалите представители. Добър старт за опознаване вкусовете, които предлага тази уникална дестилерия.
Дестилерията Macallan се слави с използването на най-качествения ечемик, още от първите години след нейното създаване. Тя е една от малкото дестилерии, които дълго време използват сорта — Golden Promise (Златно обещание). Въпреки че притежава уникални характеристики и е изключително подходящ за производството на качествено малцово уиски, това е доста нерентабилен сорт. Добивите от нега са толкова малки, че само шепа фермери, са го произвеждали. От 5 000 тона годишно производство в Шотландия, 4 500 са били предназначени изцяло за The Macallan. Най-вероятно проблемите с доставките принуждават дестилерия да го замени. Около 1994, The Macallan започват да използват сорта Minstrel, който напълно задоволява качествените показатели на тяхното уникално уиски. Твърдата външна обвивка на този сорт предпазва зърното вътре от хладния и влажен климат на Шотландия. Дестилатът, получен от него е с богат и мазен характер и е подходящ за продължително отлежаване в бъчви от шери.
Разбира се, само малка част от необходимото на дестилерията зърно се отглежда в имота на дестилерията. Останалата част е поверена на няколко десетки (над 40) фермерски стопанства в Шотландия и Нортъмбърленд, Северна Англия. Малцът, приготвян за The Macallan, съдържа и други сортове ечемик. Основно балансът се прави със сорта Concerto.
Малцът за The Macallan е с много ниско съдържание на торфен дим.
По време на майшуването нишестето в ечемика се преобразува в разтворими захари.
Майшуване и ферментация
Смеленият ечемичен малц се смесва с чистата и затоплена изворна вода. Под въздействието на ензимите, скорбялата в ечемика се преобразува в разтворими захари, които се разтварят във водата. След края на процеса на майшуване, който продължава няколко часа, се получава сладка пивна мъст, наречена wort (Уорт). Уортът се охлажда и се източва във ферментационните съдове (washback).
Ферментацията в дестилерията на Macallan протича в стоманени съдове. Към сладкия Уорт (пивната мъст) се добавят четири различни щамове мая. Под въздействието на дрождите захарта се превръща в алкохол. Този процес отнема около два дена. В края на процеса се получава «дестилационна бира», която производителите на уиски в Шотландия наричат уош (wash).
Ферментационния процес в дестилерията Макалън протича в дървени съдове.
Дестилацията
Дестилацият в Macallan е на два етапа. Първоначално, уоша («дестилационата бира») се дестилира в т.н «wash still». Полученият дестилат («low wine»), с алкохолно съдържание около 25%, се трансферира към втория дестилатор «spirit still». Постигнатото алкохолно съдържание след втората дестилация е около 70%.
Казаните на Macallan са изработени от мед. Както знаем, медта е един от най-предпочитаните материали за дестилация на премиум спиртни напитки. Тя е изключително мека, устойчива на износване и е великолепен проводник на топлина. Медта също така действа като катализатор при образуването на сладки естери. От друга страна тя свежда до минимум образуването на нежеланите съединения (особено серни), които могат да дадат на дестилата неприятни аромати.
Macallan са особено горди със своите казани, които са най-малките в Спейсайт.
Техният размер и уникална форма, спомагат на дестилата да влезе в максимален контакт с медта и да изрази, така характерните за дестилерията, аромати. Macallan разполагат с четиринадесет от тези любопитно малки казани (от по 3 900 л). Те са толкова известни, че са изобразени на гърба на шотландската банкнота от £ 10.
Дестилационните казани на Макалън са най-малките в Спейсайт
Стандартно при производството на скоч дестилата се разделя на фракции — глава (foreshots), сърце (heart) и опашка (feints). За краен продукт, предназначен за съзряване, се взема само сърцето на дестилата. В Macallan фракционният отрязък (главата), предназначен за отлежаване, е едва 16%. Това е изключително малко количество, сравнено с масовата практика в индустрията (средно 24%). Останалата част от дестилата (глава и опашка) се редистилират. Малкият процент, разбира се оскъпява значително крайният продукт. В Macallan обаче не търсят ниската себестойност, а богатия, плодов и плътен вкус, характерен за тяхното уиски.
Бъчвите на Macallan
Дъбовите бъчви, използвани за съзряване на уискито са един от шестте елемента на славата на The Macallan. Според проучване, поръчано от компанията през 1999 г, дъбовите «шери бъчви» (в които отлежавало шери) съставляват около 60% от окончателните аромати и вкусове на тяхното уиски. Не трябва да забравяме, че сингъл малца на Макалън е с изцяло натурални цветове. Продуктите на тази марка не се коригират с карамел или каквито и да е било други оцветители. 100% принос за този, наистина широк, диапазон от цветове се дължи изцяло на взаимодействието на дестилата с дъските на бъчвите, по време на процеса на съзряване. Това са причините, компанията да концентрира изключително много сили и средства в избора на бъчви. Зорките очи на нейните служители следят и вземат решения свързани с всички етапи от живота на една бъчва, преди тя да бъде доставена в дестилерията. Това включва избора и доставка на материали, изработка, отлежаване на шерито, подправки и грижи по поддръжката.
Капацитетът на складовите помещения в дестилерията на Macallan е 170 хил. бъчви. Над половината от тях са шери батове от испански дъб.
Макалън са известни с използването предимно на бъчви от шери. Бъчвите от бърбън, използвани само в серията «Macallan Fine Oak», съставляват много малка част от техния дъбов арсенал.
Macallan е най-големият потребител на бъчви от шери сред производителите на шотландско уиски.
Не е тайна, че бъчвите от шери са най-скъпите съдове използвани за отлежаване на уиски. Всяка година Macallan изкупуват около 65% от всички прясно освободени бъчви от шери. Нестандартно за индустрията, бъчвите се доставят цели, с малко количество шери в тях (достатъчно, за да не позволи разсъхване на дъгите по време на пътуването).
Екип от 25 човека е натоварен с грижите за бъчвите и тяхното съдържание. Няма друга дестилерия с толкова голям екип. За да се провери развитието на уискито, ежегодно в дестилерията тестват съдържанието на над 30 хил. бъчви.
Бъчви от шери, произведени от испански дъбThe Macallan работи в тясно сътрудничество с испанските компании и проследява всеки един етап от живота на своите бъчви. Това включва идентифициране на подходящите дървета в горите на Северна Испания, тяхното отсичане, биченето на дъските, изсушаването на материала, изработката на бъчвите и пълненето им с шери.
Боб Далгарно, Джорди Рока, Джоузев Рока и Джоан Рока са хората, които са отговорни за вкуса на всяка капка от The Macallan Single Malt Whisky.
Бъчвите се изработват от бъчварница в Теваса, Херес, Испания. Интересен е фактът, че готовите бъчви, към момента на брането на сорта Паломино, се пълнят с «Mosto» (ферментиращия сок на гроздето). Това е първият етап от обогатяването на съдовете с аромат. След това те се пълнят със сухо шери в някоя от избите на Херес. Извън периода на прибиране на реколтата, бъчвите се пълнят директно със сухо шери. Бъчвите предназначени за The Macallan престояват с шерито в продължение на осемнадесет месеца.
Със своята специфична зърнеста структура, испанският дъб е богат на танини и придава на младия дестилат класически аромати и вкусове като сушени плодове, подправки, портокали и шоколад.
Бъчви от шери, произведени от американски дъб
Някои от бъчвите за The Macallan, съхранявали шери, са направени от американски дъб. Преди да бъде изпратен в Южна Испания дъбовият материал е съхнал на открито в Охайо, САЩ. Бъчвите се изработват в Херес от бъчварницата Vasyma. Преди да бъдат изпратени за пълнене с младото уиски на The Macallan те се обогатяват с аромати по същия начин, както и бъчвите от испански дъб (споменат по-горе).
The Macallan е част от единствената компания (The Edrington Group), която използва пресни шери бъчви от американски дъб. Благодарение на тях уискито добива по-светъл цвят, сладки и меки аромати на ванилия и свежи плодове.
Дъбовите бъчви изграждат около 60% от окончателните аромати и вкусове на Macallan.
Бъчви от бърбън
Бъчвите от бърбън (произведени по стандарт винаги от Американски бял дъб) са специално подбрани от дестилерии в Кентъки. Изискването е в тях да се е съхранявал премиум качество бърбън, отлежал не по-малко от 8 години. Тези бъчви играят ключова роля в тройно отлежалата (в три вида бъчви) серия «Macallan Fine Oak».
Бъчвите от бърбън придават на шотландското уиски сладки аромати на цитруси, кокос, ванилия и карамел.
Естественият цвят на уискито
Цветът на всяко уиски, бутилирано в дестилерията Macallan е напълно естествен. То е резултат единствено от взаимодействието на младия дестилат с дъбовите бъчви.
По време на етапите на съзряването си, уискито преминава през цяла палитра от натурални цветове, от много светъл дъб до тъмен махагон. С времето тези естествени цветове остават непроменени, за разлика от изкуствените, които избледняват сравнително бързо на ярка слънчева светлина. Това е един от качествените почерци на Макалън.
Диаграма на дегустационните характеристики характерни за The Macallan Amber.