Metaxa ®

Бренди Коняк Арманяк | Rémy Cointreau

метакса 880

На позицията, която заема Metaxa (Метакса) на гръцкия и световния пазар могат да завидят голяма част от глобалните играчи. Нейните неподражаеми продукти, микс от бренди, мускатово вино и ароматни билки, са горд посланик на слънчева Гърция в над 60 страни по света.

Създаване на марката

През 1880 Спирос Метаксас (Σπύρος Μεταξάς), търговец, винопроизводител и собственик на механа, от остров Кефалоня, се премества в Пирея. Заедно със своя брат, той придобива обширни лозя в южна Атика и започва да експериментира, като миксира своите вина и ги дестилира в новооткритата си дестилерия. След доста опити той достига до творение, което напълно задоволява високите му стандарти. Спирос го бутилира, поставя му отличителен и ярък етикет и го нарича просто Metaxa.

Първата бутилка Metaxa излиза на пазара през 1888 година.

По време на строежа на първата дестилерия работниците откриват древна монета, с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос приема това като добър знак и поставя образа от монетата на всеки етикет като имиджов символ на компанията.

Metaxa тръгва по света

Активен и неспокоен човек, Спирос започва веднага да изнася своя продукт зад граница. През 1893 марката е вече в Русия, България, Сърбия, Централна Европа, Арабския свят. Благодарение на бързия й успех той скоро открива дестилерии в Одеса и Истанбул.

През 1900 година първият износ за САЩ е вече факт, а напитката става известна като «летящото бренди»

Metaxa е единственото гръцко предприятие, което оцелява и през двете световни войни. За съжаление, Спирос Метаксас умира твърде млад, но има достойни наследници. През 60 — те, неговите внуци, Илия и Спирос младши, дават нов трасък на марката, превръщайки я в институция. Талантите на двамата се допълват: Илия е енолог, а Спирос отличен търговец и маркетингов гений, който рекламирайки главно в спортни мероприятия и успява да популяризира марката в световен мащаб.През 1968 г. семейството открива сегашната фабрика в Кифисия, Атина.

Развитието на туризма в страната благоприятства популяризирането на марката Metaxa не само на гръцкия пазар, но и по света. Metaxa става най-внасяната стока в Германия и един от трите най-популярни вносни продукта в страните от Централна и Източна Европа. Продуктите на марката Metaxa печелят няколко златни медала на международни състезания за спиртни напитки.

През 1985 г. Metaxa (Метакса) е първата спиртна напитката летяла и дегустирана в Космоса. Днес марката продава повече от 15 млн. бутилки от своите продукти на година в над 60 страни по целия свят.

През 1989 г. компанията е купена от британската група Grand Metropolitan (сега Diageo), а от 2000 г. е част от Remy Cointreau.

За технологията на Metaxa

Всеки опитал Metaxa не спира да говори за нея. Малко известен факт обаче е, че производствената технология на продуктите на марката не е точно тази на бренди. В същност, ако трябва да бъдем прецизни те не принадлежат към нито една от категориите алкохолни напитки. Това определено не трябва да Ви смущава, защото малките технологични разлики при производството на продуктите на тази марка добавят единствено и само натурални вкус и аромат.

Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки стъпка по стъпка старата рецепта на Спирос Метаксас.

Основното вино за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, което е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете Султанина и Черен Коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно.

Преди дестилация виното се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.

Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в малки, нови 300 — 350 литрови френски дъбови бъчви вида от Лимузан (Limousin), които придават прогресивно тъмен цвят и великолепие. За някои от дестилатите се използват и големи 3 500 литрови бъчви.

В зависимост от продуктите на марката отлежаването е между 3 и 30 години.

След първия период на отлежаване се прилага методът, открит от Спирос Метаксас. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционо брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, между които и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито комплексен и характерен аромат на розов звят, черен пипер, дафинов лист, канела и индийско орехче.

Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра, което се извършва в огромни бъчви. Виното предварително отлежава в продължение на най-малко две години и освен че си променя цвета се насища на типичния за мускатовото вино аромат на тамян, ядки, подправки и цветя и добива сладък, богат и плътен вкус. Микса от бренди и вино се поставя в 3 500 литрови бъчви, за да се съчетае и узрее допълнително.

След тези уникални за марката процеси напитката се филтрира, стабилизира, разрежда с вода до желаната сила и се бутилира. Към някои от продуктите се добавят карамел за коригиране на цвета.

Продуктите на марката Metaxa

Звездите на етикета, които помагат да се различат различните продукти на марка Метакса показват годините на стареене на дестилата. Подчертаваме, че това не трябва да бърка със старите класификации, приложими по закон за бренди и коняк, тъй като както вече споменахме Метакса не принадлежи изцяло на тази категория. Независимо от това продуктите й са прекрасни напитки, типични представители на слънчева Гърция.

Има пет основни вида на Metaxa, както и специални лимитирани серии. По възходящ ред на качество и комплексност на аромата и вкуса те се подреждат според звездите си така: 3 Stars, 5 Stars, 7 Stars, 12 Stars и Grand Reserve. За десерт може да разгледате и уникалната лимитирана серия създадена в чест на 120 годишнината на марката — AEN Metaxa.

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Гръцко бренди

Metaxa / 5 star Tirnavou

Родено под страстното гръцко слънце

Крътък обзор на гръцкото бренди
маса с бренди Гърция

На позицията, която заема Metaxa (Метакса) на локалния и световния пазар могат да завидят по-голямата част от световните марки. Когато говорим за гръцко бренди, тази марка направо задушава всеки направил опит да се покаже на повърхността. Нямам предвид, че мениджмънтът на марката прави нещо нередно, а само че тя се смята за основното и единствено гръцко бренди. Ако трябва да бъдем точни и се впуснем в детайли, производствената технология на Metaxa не е точно бренди, но се опитайте да намерите друго!

Началото

През 1880 година Спирос Метакса (Spyros Metaxa), винопризводител от остров Кефалоня, се премества в Пирея. Заедно със своя брат, той придобива обширни лозя в южна Атика и започва да експериментира като миксира своите вина и ги дестилира в собствения си казан. След доста опити достига до творение, което напълно задоволява високите му изисквания. Спирос го бутилира, поставя му отличителен и ярък етикет и го нарича просто Metaxa. Първата бутилка излиза на пазара през 1888 година. По време на строежа на първата дестилерия откриват древна монета, с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос приема това като добър знак и поставя образа от монетата на всеки етикет като имиджов символ на компанията.

Производство на Metaxa

Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки старата рецепта стъпка по стъпка. Основното вино за дестилиране се произвежда от сорта Сабатиано, който е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете султанина и черен коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно. Виненият алохол се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.

Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в бъчви от дъб от вида Лимузан (Limousin). В зависимост от стандартите на марката отлежаването е между 3 и 30 години, което им придава прогресивно тъмен цвят и великолепие.

След първия период на отлежаване се прилага методът открит от Спирос Метакса. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционо брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, включително и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито допълнителен аромат и комплексност. Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Лимнс и Самос, което се извършва в огромни бъчви. След този уникален процес Metaxa е готова за бутилиране.

Прекрасно бренди, типичен представител на слънчева Гърция.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019