историята на Metaxa

AEN Metaxa®

«АЕН Метакса»

  • Вид опаковка: Кристална гарафа
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

AEN Metaxa е еликсир, създаден през 2008 г., в чест на 120 годишния юбилей от създаването на марката. По този изключителен повод за първи път в дългата история на Metaxa от «Бъчва № 1», на Спирос Метакса, запазена до днес в избата, се бутилират 1888 декантера.

AEN Metaxa е пуснат за първи път в Атина на 13 октомври и покорява сърцата не само на любителите на марката, но и на всички ценители на висококачествени луксозни напитки по света.

Съдържанието, с цвят на карамел, във всеки AEN Metaxa декантер е само от Бъчва № 1 — най-старата от всички бъчви на основаната през 1888 г., от Спирос Метакса, компания.

Еликсирът в Бъчва № 1 буквално и символично е сърцето на Метакса. Във всяка капка се съдържа микс от над 200 различни дестилата, отлежавали около 80 години.

Какво означава AEN?

AEN (AEН) е стара гръцка дума, която се среща за пръв път в Омировите поеми, а по-късно и във философските трактати на Емпедокъл, където описва вечното движение в природата.

AEN означава «завинаги».

Всека гарафа е изработена ръчно от ценния френски кристал de Sevres и има собствен сериен номер. Същият номер е вписан в съпътстващия го сертификат, лично подписан от главния технолог на Metaxa. Всяка капачка е уникална, защото е изработена ръчно и е покрита с 20,6 карата злато.

За технологията на Metaxa

Всеки опитал Metaxa не спира да говори за нея. Малко известен факт обаче е, че производствената технология на продуктите на марката не е точно тази на бренди. В същност, ако трябва да бъдем прецизни те не принадлежат към нито една от категориите алкохолни напитки. Това определено не трябва да Ви смущава, защото малките технологични разлики при производството на продуктите на тази марка добавят единствено и само натурални вкус и аромат.

Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки стъпка по стъпка старата рецепта на Спирос Метаксас. Основното вино за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, което е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете Султанина и Черен Коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно.

Преди дестилация виното се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.

Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в малки, нови 300 — 350 литрови френски дъбови бъчви вида от Лимузан (Limousin), които придават прогресивно тъмен цвят и великолепие. За някои от дестилатите се използват и големи 3 500 литрови бъчви.

След първия период на отлежаване се прилага методът, открит от Спирос Метаксас. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционно брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, между които и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито комплексен характерен аромат на розов звят, черен пипер, дафинов лист, канела и индийско орехче.

Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра, което се извършва в огромни бъчви. Виното отлежава предварително в продължение на най-малко две години и освен че си променя цвета се насища на типичния за мускатовото вино аромат на тамян, ядки, подправки и цветя и добива сладък, богат и плътен вкус. Този микс се поставя в 3 500 литрови бъчви, за да се съчетае и узрее допълнително.

След тези специфични за марката процеси напитката се филтрира, стабилизира, разрежда с вода до желаната сила и се бутилира. Към някои от продуктите се добавят карамел за коригиране на цвета.

Препоръки за сервиране

Във всеки продукт на марката ще усетите сладост, която идва от мускатовото вино, а от благоухания микс от растения и подправки ще се докоснете до цитрусови нотки, може би кориандър, дафинов лист, канела, сушени плодове, лавандула, индийско орехче, черен пипер и роза. Финалът винаги е гладък, и дълъг.

Ако сте един от щастливците, сдобили се с AEН Metaxa, тази уникална напитка, на стойност над 1000 €, може да и се насладите, по какъвто начин си изберете, стига да не я смесвате с нищо друго и чашата да е голям бренди снифтер.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Гръцко бренди

Metaxa / 5 star Tirnavou

Родено под страстното гръцко слънце

Крътък обзор на гръцкото бренди
маса с бренди Гърция

На позицията, която заема Metaxa (Метакса) на локалния и световния пазар могат да завидят по-голямата част от световните марки. Когато говорим за гръцко бренди, тази марка направо задушава всеки направил опит да се покаже на повърхността. Нямам предвид, че мениджмънтът на марката прави нещо нередно, а само че тя се смята за основното и единствено гръцко бренди. Ако трябва да бъдем точни и се впуснем в детайли, производствената технология на Metaxa не е точно бренди, но се опитайте да намерите друго!

Началото

През 1880 година Спирос Метакса (Spyros Metaxa), винопризводител от остров Кефалоня, се премества в Пирея. Заедно със своя брат, той придобива обширни лозя в южна Атика и започва да експериментира като миксира своите вина и ги дестилира в собствения си казан. След доста опити достига до творение, което напълно задоволява високите му изисквания. Спирос го бутилира, поставя му отличителен и ярък етикет и го нарича просто Metaxa. Първата бутилка излиза на пазара през 1888 година. По време на строежа на първата дестилерия откриват древна монета, с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос приема това като добър знак и поставя образа от монетата на всеки етикет като имиджов символ на компанията.

Производство на Metaxa

Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки старата рецепта стъпка по стъпка. Основното вино за дестилиране се произвежда от сорта Сабатиано, който е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете султанина и черен коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно. Виненият алохол се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.

Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в бъчви от дъб от вида Лимузан (Limousin). В зависимост от стандартите на марката отлежаването е между 3 и 30 години, което им придава прогресивно тъмен цвят и великолепие.

След първия период на отлежаване се прилага методът открит от Спирос Метакса. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционо брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, включително и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито допълнителен аромат и комплексност. Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Лимнс и Самос, което се извършва в огромни бъчви. След този уникален процес Metaxa е готова за бутилиране.

Прекрасно бренди, типичен представител на слънчева Гърция.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Лого на Джим Бийм

Jim Beam

Когато през 1795 година Яков Бийм продава първата си бъчва с уиски едва ли е подозирал, че поставя началото на марка бърбън,от който 220 години по-късно, годишно по света ще се леят повече от 60 млн.