Metaxa Private Reserve®
«Метакса Прайвит Ризърв»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Бренди Коняк Арманяк - Регион:
Гръцко бренди - Производител:
Rémy Cointreau - Собственик на марката:
Rémy Cointreau - Официален представител:
Селектед Брандс Ко ООД - Официална страница:
www.metaxa.com
- Вид опаковка:
Кристална гарафа - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Тъмен кехлибар
Нос: Изключително богат и дълбок със силни дъбови нюанси, ванилия, сушени плодове, мускат, мед и подправки.
Вкус: Кадифен, зрял и прекрасно балансиран.
Финал: Дълъг, интензивен и незабравим.
Metaxa Private Reserve (Метакса Прайвит Ризърв) е най-възрастният и изтъкнат член на семейство Metaxa.
Под измамно опростения, но елегантен дизайн на кристалната бутилка се крие скъпоценно съдържание с богат характер. Тъмнокехлибареният цвят е вследствие от смесването на най-изтънчените дестилати, отлежали в дъбови бъчви, със средна възраст от 20 до 30 години. Благодарение на това Metaxa Private Reserve е забележителен продукт с деликатен аромат и мек вкус.
Metaxa Private Reserve е супер премиум напитка, колекционна рядкост, сравнима единствено със скъпите френски коняци и арманяци, която не би Ви оставила равнодушен.
За технологията на Metaxa
Всеки опитал Metaxa не спира да говори за нея. Малко известен факт обаче е, че производствената технология на продуктите на марката не е точно тази на бренди. В същност, ако трябва да бъдем прецизни те не принадлежат към нито една от категориите алкохолни напитки. Това определено не трябва да Ви смущава, защото малките технологични разлики при производството на продуктите на тази марка добавят единствено и само натурални вкус и аромат.
Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки стъпка по стъпка старата рецепта на Спирос Метаксас. Основното вино за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, което е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете Султанина и Черен Коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно.
Преди дестилация виното се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.
Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в малки, нови 300 — 350 литрови френски дъбови бъчви вида от Лимузан (Limousin), които придават прогресивно тъмен цвят и великолепие. За някои от дестилатите се използват и големи 3 500 литрови бъчви.
След първия период на отлежаване се прилага методът, открит от Спирос Метаксас. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционно брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, между които и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито комплексен характерен аромат на розов звят, черен пипер, дафинов лист, канела и индийско орехче.
Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра, което се извършва в огромни бъчви. Виното отлежава предварително в продължение на най-малко две години и освен че си променя цвета се насища на типичния за мускатовото вино аромат на тамян, ядки, подправки и цветя и добива сладък, богат и плътен вкус. Този микс се поставя в 3 500 литрови бъчви, за да се съчетае и узрее допълнително.
След тези специфични за марката процеси напитката се филтрира, стабилизира, разрежда с вода до желаната сила и се бутилира. Към някои от продуктите се добавят карамел за коригиране на цвета.
Препоръки за сервиране
Във всеки продукт на марката ще усетите сладост, която идва от мускатовото вино, а от благоухания микс от растения и подправки ще се докоснете до цитрусови нотки, може би кориандър, дафинов лист, канела, сушени плодове, лавандула, индийско орехче, черен пипер и роза. Финалът винаги е гладък, и дълъг.
Metaxa Private Reserve традиционно се сервира чист в голям бренди снифтер или дегустационна чаша. Това отлежало ароматизирано с мускатово вино и подправки бренди би било прекрасен завършек на всяка изискана вечеря.
Наздраве!