историята на Woodford Reserve

Woodford Reserve Distiller’s Select®

«Уудфорд Рeзърв Дистилърс Селект»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 45.2 об. % алк.

«Craft Bourbon». Две думи, които на практика изчерпват представянето на Woodford Reserve Distiller’s Select. Не само защото е от малкото бърбъни, които се произвеждат ръчно по стар занаятчийски способ, но и защото за тези, които го правят това е като верую. Изключително внимание към всеки детайл. Строг мониторинг на целия процес на създаване. Страст за постигане на нови постижения — от дестилерията до витрината на бара. Това е Woodford Reserve.

Уудфорд Резърв е официалният бърбън на Дербито в  Кентъки

Най-известните продукти на Кентъки са бърбън и породисти коне В чест на богата история и уникално си качество днес Woodford Reserve е официалният бърбън на двете купи «Breeder’s Cup» и «Kentucky Derby». По време на надбягванията се приготвят хилади ментови джулепа, а марката всяка година пуска лимитирани бутилки и колекционни чаши.

Препоръки за сервиране

Woodford Reserve Distiller’s Select е уникален бърбън. По надолу в статията ще разберете защо, но най-добре ще го оцените, когато го опитате. Първо правило при дегустация на класни питиета е първият път да е с малко вода, която да намали алкохолното съдържание до около 36 об. % алк., което от своя страна ще освободи ароматите. Сед като го опитате и оцените, може да го пиете както Ви харесва: чисто, с лед или в коктейл. Woodford Reserve Distiller’s Select е официален бърбън на Кентъки Дербито и с него се приготвят хиляди Ментови Джулепа. Ние Ви препоръчваме да опитате в коктейл Олд Фейшън или Манхатън. Важното е да го пиете бавно, с удоволствие и мярка.

Технология на производство на Woodford Reserve

Занаятчийският способ на производство прави Woodford Reserve един от най-комплексните и сложни на аромати бърбъни в света. Всяка глътка съдържа над 200 конгенери, естествен цвят и ароматни компоненти от петте източника на вкуса на бърбъна като цяло. А тези пет източника са зърното, водата, ферментацията, дестилацията и съзряването.

лого на Woodford Reserve Distillers Select

Те съумяват да се съчетаят по безброй начини и да създадат пет основни области на вкус: сладък и ароматен, на подправки, на плодове и цветя, на дърво и на зърно. Ванилия, карамел, мед, ябълка, круша, горски и цитрусови плодове; черен пипер, тютюневи листа, индийско орехче, карамфил, дъб, кедър, бор и орехи са само част от невероятните вкусове и аромати, които ще намерите в продуктите на марката Woodford Reserve. Това е, защото тези, които го правят не само разбират всеки един от тези пет източника, но и са неразривно свързани с тях.

Следващите редове ще ви разкрият тайната на създаване на Woodford Reserve Distiller’s Select. Едно невероятно уиски!

водата използвана за Уудфорд Резърв

Woodford Reserve Distillery е разположена над богата на подводни езера и варовик земна маса. Варовикът служи като гигантски филтър, който премахва нежелани елементи от водата и я обогатява с калций. Това е важно за производителите на уиски, тъй като калция реагира много благоприятно с маята по време на ферментацията.

Обработка на зърното и ферментация

Раждането на всяка една бутилка Woodford Reserve е дълъг процес, който започва с основната суровина — зърното.

Зърнената каша, от която се дестилира един от най-елитните бърбъни на Америка се състои от царевица (72%), ръж (18%) и ечемичен малц (10%). Царевицата носи сладост, а ръжта пикантност. Зърната се смилат след това се сварява във варовитата вода. По време на готвенето, царевицата и ръжта освобождават нишесте, което след това, благодарение на ензимите в ечемичния малц се превръща в захар.

Спазвайки исторически утвърдената рецепта в дестилерията използват «саур маш» технологията. Към всяка нова партида се добавя от предходната вече ферментирала и обезалкохолена, от първата дестилация, зърнена каша.

Ферментация на зърнената каша Уудфорд Резърв
Зърното използвано  Уудфорд Резърв

Зърнената каша, от която се дестилира един от най-елитните бърбъни на Америка се състои от царевица (72%), ръж (18%) и ечемичен малц (10%).

Както повелява традицията, готовата за ферментация зърнена каша се изпомпва не в стоманени, а в малки дървени цистерни, направени от кипарис. Там се добавя специален щам мая, която преработва захарта в алкохол. След като в продължение на седем дни сладкокиселата смес ферментира се получава така наречената «дестилационна бира». Алкохолното съдържание след този етап е 9 об. % алк.

Дестилация

Дестилацията на Woodford Reserve се извършва в шотландки модел медни казани изработени в известната медникарска работилница на семейство Форсайт от Спейсайд, Шотландия. Това е единствената бърбън дестилерия, която използва изключително медни дестилатори тип казан.

Първият дестилатор е с вместимост 9 500 л. и се нарича «бирен дестилатор». «The low wine» дестилата, получен от него, е с концентрация 20 об. % алк. Той се поставя и редестилира във втория дестилатор, наречен «high wine still». От него се дестилира спирт със сила 50 — 55 об. % алк. Втория дестилат се поставя в третия, т.н. «spirit still», където се извършва последната дестилация. Крайният резултат е тройно дестилирано бяло уиски със 79 об. % алк., което е готово да бъде напълнено в бъчви.

Дестилационна стая на  Woodford-Reserve (Уудфорд Резърв)
Мастер дестилъра на Уудфорд Ризърв

Мастър Дистилъра (главния технолог) Крис Морис е човекът, който следи за качеството на всяка глътка Woodford Reserve

Бъчвите на Woodford Reserve

В дестилерията Woodford Reserve не пълнят ежеседмично умопомрачителни количества бъчви, но пък за сметка на това пълнят качество в качество. Бъчвите играят критична роля за този вече култов бърбън.

И за тази си марка Brown-Forman се доверяват само на бъчви изработени в собствената си бъчварска работилница. Brown-Forman е единствената компания произвеждаща бърбън уиски в света, която произвежда сама своите бъчви. По този начин тя успява да контролира качеството на всяка една от своите марки.

Известни със своя перфекционизъм, те използват само най-добрия американски бял дъб. След шлайфането дъските се огъват само на пара. Никакви пирони, лепило или други пасващи средства не участват в изработката на тези произведения на бъчварското изкуство.

Когато са готови за задънване бъчвите се обгарят от вътре в продължение на 22 минути. Точно толкова е необходимо според технолозите на марката, за да се карамелизират захарите в дървото. През следващите 6 години този сладък ванилов вкус и карамелен аромат бавно ще се предават на дестилата, превръщайки го в един от най-вкусните бърбъни, които сте опитвали.

Нова бъчва Уудфорд Резърв

Преди задънването дървото се подпалва за около 20 секунди, за да се овъгли. Освен че омекотява спирта, с годините въглена спомага за придобиването на богатия кехлибарен цвят на крайния продукт. След тези прецизни обработки бъчвите се задънват и доставят в дестилерията, където биват напълнени с тройно дестилирания спирт, предварително разреден до 55 об. % алк., с деминерализирана вода.

Отлежаването

Стиажи на които отлежават бъчвите с Уудфорд Резърв

Woodford Reserve отлежава, не по малко от 6 години по стелажите на 100 годишните каменни складове на дестилерията

Бъчвите се транспортират до 100 годишните каменни складове, търкаляйки се по 150 метровия релсов път. От този момент складовете са техният дом за не по-малко от 6 години.

До тук с участието на човека. Технолозите на марката са направили всичко по силите си, за да постигнат съвършенството, но от тук нататък всичко е в ръцете на природата.

Горещото лято на Кентъки кара спирта в бурето да се разширява и да навлезе в слоевете на изпеченото и обгорено дърво. През зимата студа прави точно обратното и издърпва вече обогатения спирт обратно от слоевете на дъските към бъчвата. Този цикъл се повтаря ежегодно и колкото повече се повтаря, толкова повече вкус, цвят и аромат се придава от дървото на уискито.

По време на съзряването от всяка бъчва се вземат проби. За бутилиране отиват само тези бъчви които са готови. Кои са те? Това е решение, което могат да вземат само Мастър Дистилъра (главния технолог) Крис Морис и мениджъра на дестилерията Дейв Шиурич.

бъчви и складове в дестилериятаWoodford-Reserve (Уудфорд Резърв)

Шотландски медни казани, ирландски модел тройна дестилация, три вида зърно, изпечени и силно обгорени бъчви от американски бял дъб, бавна и постепенна оксидация в 100 годишни построени от камък помещения, сами разбирате, че Woodford Reserve не е обикновен бърбън от Кентъки, а чисто и просто история на уискито.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Бърбън Уиски

Алкохолните напитки еволюират и бърбънът не остава по-назад. Времето на Дивия Запад отдавна е отминало, но историческото наследство, оставено от дестилериите, напомня за дългия път, извървян от тази напитка.
Early Times / Jim Beam / Knob Creek / Maker's Mark / Red Stag By Jim Beam / Woodford Reserve / 1792 Ridgemont Reserve / A. Smith Bowman / Ancient Age / Baker's / Basil Hayden's / Benchmark / Blanton's / Booker's / Buffalo Trace / Bulleit / E.H. Taylor, Jr. / Eagle Rare / Elijah Craig / Elmer T. Lee / Evan Williams / Fighting Cock / Four Roses / Heaven Hill / Henry McKenna / Jefferson’s / Jeremiah Weed / Kentucky Tavern / Old Charter / Old Crow / Old Fitzgerald / Old Forester / Old Grand Dad / Parker's Heritage / Pennypacker / Van Winkle / Very Old Barton / W.L. Weller / Wild Turkey

Стилът уиски на Кентъки

Особености на бърбъна
Зърното на Стиажи на които отлежават бъчвите с Уудфорд Резърв

Кентъки е благословен да бъде родина, не само на алкохолната напитка на Америка — бърбъна, но и на първия им народен инструмент — банджото. Общото между тях е, че корените и на двете се намират далече в Шотландия и Ирландия, но са изцяло американски творения. С други думи те са микс от шотландски и ирландски познания, с американска подправка.

Трънливия път на бърбъна.

Алкохолните напитки еволюират и бърбънът не остава по-назад. Времето на Дивия Запад отдавна е отминало, но историческото наследство, оставено от дестилериите, напомня за дългия път, извървян от тази напитка.

Суровите времена изисквали сурови питиета. Никой не се захласвал по шикозни и префърцунени специалитети. Можете ли да си представите Уаят Ърп и Док Холидей, седящи на масата в одимен бар в Тумбстоун, да обсъждат вкусовите характеристики на бутилката single barrel (сингъл барел) или поредния small batch (малка серия) пусната на пазара от Jim Beam? «Червеното око» (Red Eye), както наричали бърбъна, бил твърд алкохол за твърди мъже. Повечето уискита остават такива до Сухия режим през 1920 година.

Дори след отмяната на забраната, стилът на бърбъна остава дразнещ като шкурка. Историята на напитката оправдава това. Индустрията имала нужда да навакса изгубеното производство за много кратко време. Затова дестилационните не изстивали и произвеждали колкото се може повече алкохол.

Както винаги, пазарът определя търсенето. Това е другата основна причина бърбънът дълго време да остане грубо питие. Болшиството от хората, които го пиели не били високо платени изискани господа, а пролетарии — работещи в тежката индустрия и борещи се за всяка троха на масата. Те му се наслаждавали, не защото е най-доброто питие, а защото само това можели да си позволят.

Животът се променя. Потребностите, разбиранията и нуждите също. След войната блендираният скоч залива Америка, а малко по-късно белите алкохоли, като джина, рома и особено водката, направо предизвикват фурор. Тъй като пиенето на миксирани алкохолни напитки (алкохол, смесен с някакво безалкохолно) се преврнал в нещо като стандарт, производителите продължавали да пускат на пазара млади уискита. Въпреки че качеството значително се подобрява, пазарът на високия клас, този на отлежалите премиум алкохолни напитки (с изключението на Maker’s Mark), остава непроменен. Или казано просто — нямало го.

Изправени пред лицето на поредната икономическа криза (тази от 70 — те на миналия век) и най-лошия спад на продажби, вкусовете на хората се изменят отново. Те започнали да консумират по-малко, но определено се вълнували от качеството. През средата на 80 — те производителите се връщат към стария стил. Той се характеризирал с фузелово-маслен характер и дълбок, и тежък вкус на дърво. Не звучи никак приятно нали? Идеята на този подход била да се вземе най-доброто от този стил, а именно опитът в отлежаването. Разбира се, съвременните технологии и уменията на технолозите да контролират процесите на дестилация позволяват да се получи един нов и елегантен стил бърбън.

Светлото бъдеще.

Днес ние сме изключително разглезени от невероятните предложения. Какво да бъде от малката партида на Beam? Дали живия и енергичен Basil Hayden’s (Базил Хайдънс), благородния Knob Creek (Ноб Крийк), копринения стил на Baker’s (Бейкърс) или богатия и многолик Booker’s (Букърс)? Другите дестилерии също имат с какво да се похвалят: невероятният single barrel (сингъл барел) Blanton’s, медът и маслото — елегантният Maker’s Mark, лъхащият на прясна портокаловата кора и дива мента Woodford Reserve (Уудфорд Резърв) на Labrot & Graham’s и върхът на сладоледа — ароматният Rare Breed (Реар Брийд) на Wilde Turkey.

Двукратните насилствени затваряния на производството през 20 век унищожават почти напълно другите истински американски уискита — ръженото и царевичното. Стилът на ръженото уиски е с дълбоки корени. Ръжта има голям дял за изграждането на едни от най-добрите бърбъни, но като самостоятелна напитка има невероятно изразен пикантен вкус, с нотки на кимион и цитрусови плодове, които апетитно експлоадират в устата. В днешно време само Jim Beam и Wilde Turkey произвеждат чисти ръжени уискита.

Царевичното уиски страда от имиджа на контрабандна стока без никакъв финес. В интерес на истината е изключително трудно да се намери качествено такова в днешно време.

В последните години индустрията направи невероятни постижения. Представяте ли си какво би станало, ако Сухият режим и Втората световна война не бяха спрели неговото развитие? Но ние все още сме млади и готови да чакаме и дегустираме новите предложения. Каквото и да сте избрали да опитате днес — наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019