историята на Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis
Ouzo of Plomari®
«Узо Пломари»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Анасонови напитки - Група/стил:
Узо - Страна на произход:
Гърция - Производител:
Plomari Ouzo Distillery Issidoros Arvanitis S.A. - Собственик на марката:
Plomari Ouzo Distillery Issidoros Arvanitis S.A. - Официален представител:
Леопард Трейдинг ООД - Официална страница:
www.ouzoplomari.gr
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка с коркова тапа - Размер опаковка:
1000 мл; 700 мл.; 200 мл. - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Със своята мекота и прекрасно съчетани вкус и аромат на анасон, билки и сладки подправки Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis не случайно е една от най-популярните марки узо в Гърция.
…
Узо Пломари е винаги по хубаво, споделено с любимите хора
Производство на Узо Пломари
Рецептата на тази популярна марка датира от 1894 г. Нейния откривател Исидорос Арванитис забърква своето неповторимо узо съчетавайки, мека вода от изворите на река Седунда, анасон от собствените насаждения в близкото село Лисвори, резене (див копър) от Северна Евия, звездовиден анасон, канела, индийско орехче от далечна Азия, екстракт от хиоска мастиха, различни билки от земята на родния Лесбос и сол от солниците на Калони.
Днес, повече от 100 години по късно, неговата напитка, чиста като вълните на Егея и с неповторим вкус, богат на традиции и средиземноморски аромати се произвежда по абсолютно същия начин. Разбира се рецептата, която днес е притежание на семейство Калоянис е изключително добре пазена тайна.
Дестилацията на Ouzo of Plomari — Isidoros Arvanitis (Узо Пломари Исидорос Арванитис) се извършва по традиционния начин в малки, ръчно изработени, медни аламбици (казани).
Дестилацията на «Узо Пломари» е истинско свещенодействие, което продължава 9 часа. Както казват: «колкото по-бавно тече дестилата, толкова по-добър става». Опашката и главата на дестилата се отделят, а за крайния продукт се избира само сърцето — най-хубавата и най-вкусната част на партидата. Преди ароматния дестилат да се напълни в изящната бутилка с уникална коркова тапа, той се разрежда (гаси) до желания алкохолен градус с мека вода от изворите на река Седунда.
Бутилирането, опаковането и складирането на продуктите на марката се извършва с помощта на най-модерно оборудване и възможно най-голяма автоматизация. Непрестанното обучение на персонала и точното спазване на процедурите на системата HACCP, осигуряват неповторимото качество на «Узо Пломари — Исидорос Арванитис».
Как да се насладим максимално на Узо Пломари
Узото е
Правило № 1 — Винаги споделяйте Узо Пломари с приятели. Въпреки че обикновено се сервира с мезета, момента за пиене на узо не винаги съвпада с времето за хранене. Той настъпва тогава, когато искате да споделите нещо с любимите хора.
Правило № 2 — Противоположностите се привличат. Вкусовете на мезетата, придружаващи узото са контрастни и агресивни. Кисело и солено, сладко и горчиво, пикантно и свежо, но винаги с изпотена чаша узо от страни.
Правило № 3 — Когато пиете узо замезвайте. Мезетата обаче са само за стимулиране на вкусовите рецептори, а не да пълнят стомаха.
Правило № 4 — Сервирайте с вода и лед. Не пъхайте бутилката във фризера, така както правите с мастиката. Ледът дава на узото правилната температура, а добавянето на малко вода му придава известния млечен цвят. За да избегнете създаването на кристали, първо се добавете водата и след това на леда.
Правило № 5 — Бъдете спонтанни. Това е единствения начин да му се насладите напълно.