За БАБХ и какво трябва да съдържа вашата папка с документи

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи за спазването на изискванията към храните, мерките и условията за осигуряване хигиена на храните и тяхната безопасност. Контролира опаковането, етикетирането, представянето, включително и рекламирането на храните.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи за спазването на изискванията към храните, мерките и условията за осигуряване хигиена на храните и тяхната безопасност. Контролира опаковането, етикетирането, представянето, включително и рекламирането на храните.

БАБХ следи за спазването на изискванията към всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храни. Определя условията и реда за производство и търговия с храни, посочва правата и задълженията на лицата, които произвеждат или търгуват с храни.

Какво трябва да съдържа вашата папка с документи.

1. Удостоверение за (временна) регистрация на обект за търговия на дребно с храни — заведение за обществено хранене

2. Система за самоконтрол

— Програми за прилагане на добри производствени, търговски и хигиенни практики

— План за осигуряване безопасността на храните

— Отчетна документация — тетрадки, дневници, чек-листове, анализни протоколи и др.
  • Дневник за бракуване на хранителни продукти
  • Дневник за личната хигиена на персонала
  • Дневник за входящия контрол на приетите храни и опаковъчни материали
  • Дневник за проведени ДДД мероприятия
  • Дневник за поддържане на хигиенното състояние на обекта
  • Дневник за обучение на персонала по добри производствени и хигиенни практики
  • Дневник за температурния режим на хладилните системи

3. Система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР) - (за обектите продаващи стоки от животински или растителен произход в прясно или преработено състояние и сладкарски изделия)

4. Заповеди за отговорни лица

5. Договор с фирма за дезинфекция, дезинсекция и дератизация (ДДД).

6. Заверени здравни книжки на персонала на заведението

Законите и наредбите, стоящи зад този контролиращ орган са:

  • Закон за здравето
  • Закон за храните
  • НАРЕДБА № 5/25.05.2006 г. за хигиената на храните.
  • НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с ПМС № 136/2000 г.
автор: bgBarman.bg

Агенция по безопасност на храните

За БАБХ и какво трябва да съдържа вашата папка с документи

Българска Агенция за безопасност на храните БАБХ
1350399192

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи за спазването на изискванията към храните, мерките и условията за осигуряване хигиена на храните и тяхната безопасност. Контролира опаковането, етикетирането, представянето, включително и рекламирането на храните.

Система за самоконтрол

безопасност на храните
1350245510

Съгласно нормативната уредба на страната, храни могат да се продават само в регистрирани по реда на закона обекти за търговия с храни, в т. ч. и заведенията за обществено хранене. Едно от задължителните условия за регистрацията на обектите, според Закона за храните, е внедряването на система за самоконтрол на търговската дейност.

НАССР

Анализ на опасностите и критични контролни точки

HACCP ябълка
1350338284

Съгласно Чл. 18 (1) от Закона за храните, производителите и търговците на храни са задължени да внедряват, прилагат и поддържат система за управление на безопасността на храните или система за Анализ на опасностите и критични контролни точки — HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)

реклама Whiskey Fest 2019