Винени аперитиви и ликьори

Научете повече за вермутите, винените ликьори и подсилените вина, аперитивите, които винаги има с какво да ни изненадат. открийте кои са най-добрите марки в най-добрата енциклопедия на напитките в България

Истината за една криворазбрана култура

На кратко за аперитивите

Наздравица с аперитив
1345985316

Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да  бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.

Сладки, горчиви, ароматни и чаровни

Кратка характеристика на винените аперитиви и ликьори

Аперитив-Франция
1345987338

Повечето от вас са опитвали вермути и дори познават марки като Martini и Cinzano, но със сигурност малцина са чували за Lillet, Byrrh, Dubonnet и нямат на идея какво всъщност е винен аперитив. Това е напълно, разбираемо имайки предвид, че винените аперитиви, с може би изключение на вермутите, никога не са били международни напитки, каквито са уискито, водката, брендито, джина, рома и текилата. Тяхната изключителна популярност през 19 век, както и интереса към изтънчените напитки в последно време, ме кара да им отделя специално внимание.

По темата…

Колкото горчиви, толкова и успешни

Кратка характеристика на знаковите горчиви винени аперитиви

Dubonnet постер
1374054091

През 19 век, на кората от хининово дърво се гледало като на чудото победило маларията. Много бързо тя се превърнала в основна съставка на множество лекарства и тоници и била предписвана като постоянна дажба на войниците във Френските колонии. Нейния невероятно горчив вкус, обаче среща тяхното сериозно недоволство.

Мутаж (Mutage)

Технологията за производство на винените аперитиви

Най големия кадус
1346137476

Със своите прекрасни и вкусни зърна, гроздето е сред най-желаните плодове. При производството на вино обаче плодовият аромат често изчезва, по време на ферментацията или поне претърпява промяна. Назад във времето през 13 век доктор и рицар от ордена на Тамплиерите, прави едно от може би, най-големите открития в алкохолната индустрия.

От Хипократовото вино до вермута марка Martini

Кратка история за раждането на италианските вермути

Вермут постер
1365685653

Обикновения пелин (Artemisia absinthium) е растение, широко ценено от векове, заради своите горчиви, но и лечебни съставки. През вековете, пелин се използвал не само често, но и имал много широк кръг на приложение: от лекуване на глисти и рани от чума, до предизвикване на раждане и потискане сексуални нужди в духовенството.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Джим Бийм Девилс Кат

Jim Beam Devil’s Cut

Jim Beam Devil’s Cut е уникален премиум бърбън с богат и наситен дъбов вкус, освободен от дълбините на бъчвата.