историята на Galliano

Galliano Ristretto ®

«Галиано Ристрето»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 30 об. % алк.

Galliano Ristretto (Галиано Ристрето) е наситен с аромат на еспресо ликьор. Това единственият в света кафе ликьор, в който в прекрасна хармония са съчетани едновременно двата основни сорта кафе, арабика и робуста.

Препоръки за сервиране

Казано много накратко Ristreto (ристрето) е еспресо, приготвено с по-малко вода. (Обикновено около 30 мл, а в Италия дори по-малко). Благодарение на това то има повече тялото и аромат и по-малко горчивина. Galliano Ristretto е богат на вкус еспресо ликьор, подходящ за деджестив. Сервирайте като ледено студен шот.

Galliano Ristretto е и благодатна съставка на редица коктейли. Добре се миксира с какао, шоколад, сметана, амарето и други подходящи за десертни коктейли вкусове. Опитайте също в Еспресо Мартини и ще останете очаровани.

За Galliano Ristretto

Тъй като Galliano Ristretto не е обикновен кафе ликьор, а еспресо ликьор, също както стандартния италиански бленд за еспресо, той се приготвя от два сорта кафе с различно ниво на изпичане, арабика и робуста.

Рецептата на Galliano Ristretto е баланс между 55 % ароматна арабика от Колумбия и Бразилия и 45 % робуста от Индия и Кения. Арабиката дава на ликьора деликатни шоколадови и кремообразни нотки, докато робустата плътност на тялото и типичните за кафето горчиви нотки.

Относително високия дял на арабика, в сравнение с типичния за стандартните блендове, има за задача да даде на ликьора познатия за почитателите на еспресо ристрето вкус.

Производствен процес

Производствения процес на Galliano Rsitretto е сложен, но благодарение на него използваното кафе успява да развие максимално своите качествени характеристики. Той включва шест различни фази.

През първата фаза кафените зърна се киснат в 60 об. % алк. хидроалкохолен микс (неутрален алкохол и вода) при температура от 50 — 60 ° C в продължение на 10 — 12 часа. След това зърната се оставят да пренощуват в микса. На следващия ден накиснатите кафени зърна се пресоват с помощта на хидравлична преса, за да се отделят твърдите частици от кафената тинктура. Твърдите частици от втория етап, се накисват в свеж хидроалкохолен разтвор, след което се повтаря първата фаза. На четвъртата фаза повторно накиснатите твърди кафени частици се подлагат отново на пресоване, за да се извлече още от ценната кафена тинктура. Двете кафени тинктури почиват в продължение на 15 дни в стоманен резервоар, през което време им се дава възможност да съчетаят и развият ароматите си. През този период растителните остатъци в тинктурата падат на дъното на резервоара, което позволява допълнително избистряне. Този период на отпочиване е от решаващо значение за вкуса и аромата на ликьора. На последния шести етап кафената тинктура се смесват с вода и захар (380 гр. захар на литър).

Цветът на Galliano Rsitretto е 100% натурален и идва единствено от инфюзията на кафените зърна.

Първите пет стъпки на този процес и първоначалното смесване се извършват в Maraschi & Quirici в Чиери, Италия, а окончателното блендиране и бутилиране във фабриката на Bols в Зоетермер, Холандия.

Galliano Rsitretto излиза на пазара през 2009 г. със сила 42 об. % алк., но по късно, през 2013 тя е намалена на 30 об. % алк.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Шарк кен 330-330

SHARK, газиран (кен)

Газирана енергийна напитка с таурин и високо съдържание на кофеин.