Galliano Ristretto ®
«Галиано Ристрето»
- Категория:
Ликьори и диджестиви - Тип/вид напитка:
С билки и подправки - Страна на произход:
Италия - Производител:
Lucas Bols B.V. - Собственик на марката:
Lucas Bols B.V. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.galliano.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл. - Алк. съдържание:
30 об. % алк.
Galliano Ristretto (Галиано Ристрето) е наситен с аромат на еспресо ликьор. Това единственият в света кафе ликьор, в който в прекрасна хармония са съчетани едновременно двата основни сорта кафе, арабика и робуста.
Препоръки за сервиране
Казано много накратко Ristreto (ристрето) е еспресо, приготвено с по-малко вода. (Обикновено около 30 мл, а в Италия дори по-малко). Благодарение на това то има повече тялото и аромат и по-малко горчивина. Galliano Ristretto е богат на вкус еспресо ликьор, подходящ за деджестив. Сервирайте като ледено студен шот.
Galliano Ristretto е и благодатна съставка на редица коктейли. Добре се миксира с какао, шоколад, сметана, амарето и други подходящи за десертни коктейли вкусове. Опитайте също в Еспресо Мартини и ще останете очаровани.
За Galliano Ristretto
Тъй като Galliano Ristretto не е обикновен кафе ликьор, а еспресо ликьор, също както стандартния италиански бленд за еспресо, той се приготвя от два сорта кафе с различно ниво на изпичане, арабика и робуста.
Рецептата на Galliano Ristretto е баланс между 55 % ароматна арабика от Колумбия и Бразилия и 45 % робуста от Индия и Кения. Арабиката дава на ликьора деликатни шоколадови и кремообразни нотки, докато робустата плътност на тялото и типичните за кафето горчиви нотки.
Относително високия дял на арабика, в сравнение с типичния за стандартните блендове, има за задача да даде на ликьора познатия за почитателите на еспресо ристрето вкус.
Производствен процес
Производствения процес на Galliano Rsitretto е сложен, но благодарение на него използваното кафе успява да развие максимално своите качествени характеристики. Той включва шест различни фази.
През първата фаза кафените зърна се киснат в 60 об. % алк. хидроалкохолен микс (неутрален алкохол и вода) при температура от 50 — 60 ° C в продължение на 10 — 12 часа. След това зърната се оставят да пренощуват в микса. На следващия ден накиснатите кафени зърна се пресоват с помощта на хидравлична преса, за да се отделят твърдите частици от кафената тинктура. Твърдите частици от втория етап, се накисват в свеж хидроалкохолен разтвор, след което се повтаря първата фаза. На четвъртата фаза повторно накиснатите твърди кафени частици се подлагат отново на пресоване, за да се извлече още от ценната кафена тинктура. Двете кафени тинктури почиват в продължение на 15 дни в стоманен резервоар, през което време им се дава възможност да съчетаят и развият ароматите си. През този период растителните остатъци в тинктурата падат на дъното на резервоара, което позволява допълнително избистряне. Този период на отпочиване е от решаващо значение за вкуса и аромата на ликьора. На последния шести етап кафената тинктура се смесват с вода и захар (380 гр. захар на литър).
Цветът на Galliano Rsitretto е 100% натурален и идва единствено от инфюзията на кафените зърна.
Първите пет стъпки на този процес и първоначалното смесване се извършват в Maraschi & Quirici в Чиери, Италия, а окончателното блендиране и бутилиране във фабриката на Bols в Зоетермер, Холандия.
Galliano Rsitretto излиза на пазара през 2009 г. със сила 42 об. % алк., но по късно, през 2013 тя е намалена на 30 об. % алк.