Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи за спазването на изискванията към храните, мерките и условията за осигуряване хигиена на храните и тяхната безопасност. Контролира опаковането, етикетирането, представянето, включително и рекламирането на храните.
БАБХ следи за спазването на изискванията към всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храни. Определя условията и реда за производство и търговия с храни, посочва правата и задълженията на лицата, които произвеждат или търгуват с храни.
Какво трябва да съдържа вашата папка с документи.
1. Удостоверение за (временна) регистрация на обект за търговия на дребно с храни — заведение за обществено хранене
2. Система за самоконтрол
— Програми за прилагане на добри производствени, търговски и хигиенни практики
— План за осигуряване безопасността на храните
— Отчетна документация — тетрадки, дневници, чек-листове, анализни протоколи и др.
- Дневник за бракуване на хранителни продукти
- Дневник за личната хигиена на персонала
- Дневник за входящия контрол на приетите храни и опаковъчни материали
- Дневник за проведени ДДД мероприятия
- Дневник за поддържане на хигиенното състояние на обекта
- Дневник за обучение на персонала по добри производствени и хигиенни практики
- Дневник за температурния режим на хладилните системи
3. Система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР) - (за обектите продаващи стоки от животински или растителен произход в прясно или преработено състояние и сладкарски изделия)
4. Заповеди за отговорни лица
5. Договор с фирма за дезинфекция, дезинсекция и дератизация (ДДД).
6. Заверени здравни книжки на персонала на заведението
Законите и наредбите, стоящи зад този контролиращ орган са:
- Закон за здравето
- Закон за храните
- НАРЕДБА № 5/25.05.2006 г. за хигиената на храните.
- НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с ПМС № 136/2000 г.