Sierra ®
Текила | Borco-Marken-Import GmbH & Co. KG
Марката текила Sierra е собственост на германската компания Borco-Marken-Import, но се произвежда в Гуадалахара, Мексико от Destilerías Sierra Unidas. Нейният запазен знак е сомбрерото, което е прикрепено на върха на всяка капачка на продуктите й.
Марката Sierra предлага шест продукта в две качествени категории: Silver, Reposado и Antiguo, в по-ниския ценови клас и Milenario Blanco, Milenario Reposado и Milenario Extra Añejo, в премиум сегмента. От 2011 г. марката произвежда и готовия за сервиране премиксиран коктейл Sierra Supreme Margarita.
Продуктите на марката Sierra се продават в над 90 държави по целия свят. Само в Германия, която е третата по големина текила консуматор страна, марката държи 75% от пазара на текила.
Традиции и технология на производство
Сомбрерото, прикрепено на върха на всяка капачка на продуктите й, е запазен знак на марката Sierra
По полетата с агаве на текила Sierra
Преведено от испански, «Sierra» означава «планинска верига». Името не е избрано случайно. Плантациите с агаве на Destilerías Sierra Unidas, традиционно засадени на ръка, се намират в богатите на минерали високопланински масиви на Лос Алтос, както и в планините около град Текила, в областта Халиско на надморска височина от около 1200 до 2600 метра. Богатата на минерали червена почва, комбинирана с интензивната слънчева светлина и стабилните валежи през годините, предлагат перфектни условия за отглеждането на Agave Tequilana Weber Azul (синьо агаве).
Тъй като Agave Tequilana Weber Azul е оскъден и ценна стока (защото освен, че районите за отглеждането му са ограничени, периодът между засаждане и прибиране на реколтата е много дълъг) е важно за него да се грижат истински специалисти.
Само професионалисти, които с гордост прилагат знанията си за чувствителното агаве, предавани от поколение на поколение работят по полетата с агаве на Sierra (Сиера). Високо квалифицираните работници, наричани химадори (jimadores), на ръка и с много страст, се грижи за целия процес от засаждането до прибирането на реколтата, период, който може да продължи до 12 години. Из нивите на Sierra (Сиера) не работят никакви машини. Destilerías Sierra Unidas е един от първите производители в света, който не използва синтетични торове в своите полета с агаве. Растенията се оставят да растат необезпокоявани в чистата и нетретирана с химикали природа. За да се запази почвата в областта възможно най-плодородна, от компанията редуват различни култури. От Sierra изкупуват агаве също и от независими производители, прилагайки строг контрол на качеството.
Поради дългото време, необходимо за съзряването на агавето, компанията прави десет годишно планиране и всяка година засява по едно ново поле. След 4 — 5 години растенията са в пълния си блясък и полетата светят в ярко синьо.
Химадорите решават кога е идеалното време за прибиране на реколтата. Като правило, това се постига след осем до дванадесет години. Агавето от плантациите на Сиера се прибира на ръка, посредством традиционния инструмент «коа». За да се запази свежестта на агаветата, те се транспортират до дестилерията на Сиера, разположена в сърцето на Гуадалахара, веднага след като бъдат откъснати и обелени от листата.
Производствен процес и технология
Арт маски от рекламна кампания на марката.
Доставените от собствените полета пресни агавета се обработват веднага, докато са все още свежи. Във фабриката на Сиера те се разделят с помощта на брадва, преди да бъдат пуснати в голяма автоклава от неръждаема стомана и да започнат бавно да се готвят.
Агаветата се готвят под високо налягане и температура в продължение на 12 часа и още 12 часа при по-ниска температура. След 24 часа, задушените подобни на ананаси растения се изваждат от огромната тенджера под налягане. Фруктоза вече се е превърнала в захар, а вкуса на изпеченото агаве наподобява този на варена тиква.
След готвенето омекналия плод се изстисква (пресова), за да се извлече сока му, защото точно той е основата на всяка истинска текила.
При приготвянето на премиум серията Milenario, за да се постигне особено дълготраен и интензивен вкус, се използва само сок от първото изстискване.
Следващия етап при производството на текила е ферментацията. Изстискания сок от изпеченото агаве се поставя във ферментационни съдове като му се добавят дрожди. От Destilerías Sierra Unidas култивират собствени щамове дрожди, гарантиращи генерирането на максимално алкохолно съдържание на крайния продукт «агаве вино» или «пульки». Този междинен продукт с алкохолно съдържание 8 — 11 об. % алк. е много популярен в Мексико и се продава на почти всеки ъгъл.
При производството на текила миксто (каквато е голяма част от широкопознатите марки) познатите, преди виното от агаве да се дестилира, се добавя още една съставка: захар.
По закон текила миксто трябва да съдържа най-малко 51% вино от агаве. Продуктите на Sierra от тази категория съдържа повече от 75%.
При производството на Sierra Antiguo, Sierra Milenario Blanco, Sierra Milenario Reposado и Sierra Milenario Extra Añejo, които са 100% агаве текили, виното «пульки» се зарежда директно за дестилация.
Освен многобройните коктейли който могат да се приготвят с продуктите на марката Sierra, компанията предлага и премиксиран коктейл Paloma (Палома - изключително популярен в Мексико миксер приготвен с текила и газирана напитка от грейпфрут).
Дестилацията на текила Sierra традиционно се извършва два пъти в единични медни казани. Destilerías Sierra Unidas е един от големите производители на текила, които умишлено не използват дестилационна колона система. След първата дестилация, текила има алкохолно съдържание от около 24 об. % алк., а след втория е почти 55 об. % алк.
Както е известно, дестилацията в казан спомага за запазване на плодовия ароматен комплекс на изходната суровина. Това е едно от предимствата, което прави продуктите на марката Sierra толкова уникални.
При Sierra Milenario Blanco and Sierra Milenario Reposado, за да се постигне особено плодов аромат и вкус се прилага и трета дестилация.
Една част от кристално чистия дестилат се прехвърля в резервоари от неръждаема стомана и се бутилира директно като Sierra Silver или Sierra Milenario Blanco.
Другата част се съхранява в стари дъбови бъчви, където отлежава до постигане на съвършенство: за около девет месеца за Sierra Tequila Reposado и Sierra Milenario Reposado, или най-малко две години за Sierra Antiguo Añejo. Минимум четири години са необходими, за да се достигне перфектността на Sierra Milenario Extra Añejo.
Всички дестилати с марка Sierra отлежават в бъчви от американски бял дъб, с максимален капацитет от 200 литра. Малкия размер насърчава и оптимизира процеса на зреене на текилата и оказва положително влияние върху интензитета. Всички бъчви се съхраняват на открито и получават свеж въздух в изобилие, което допълнено с надморската височина на Гуадалахара, ускорява допълнително процеса на зреене.
Спецификация на продуктите на марката
Blanco/Silver — свежа текила с плодов аромат и вкус, която не е отлежала — Sierra Silver и Sierra Milenario Blanco
Oro/Gold — текила Blanco/Silver, към която е добавен карамел — няма продуктов представител
Reposado — текила, която е отлежала минимум два месеца в дъбови бъчви — Sierra Reposado и Sierra Milenario Reposado (втората около 9 месеца)
Añejo/Aged — текила отлежала минимум една година в дъбови бъчви — Sierra Antiguo (около 24 месеца)
Extra Añejos/ Extra Aged — текила отлежала минимум три години — Sierra Milenario Extra Añejo (около 4 години)
Контрол на качеството
Целият производствен процес в Destilerías Sierra се контролира 24 часа в денонощието, от най-съвременно техническо оборудване и опитен екип от химици. Дестилерията е под постоянния контрол и спазва безпрекословно изискванията на държавния регулаторен орган CRT (Consejo Regulador del Tequila)
За да се гарантира доброто качество на своята национална напитка и да я защити от имитации мексиканското правителство е създало контролен орган, който да следи за спазването на качествените стандарти — CRT (Consejo Regulador del Tequila). Само дестилерии, които отговарят на строгите изисквания на CRT, получават индивидуални контролни номера Número de Orígen Mejicano (NOM) и Denominación de Orígen Tequila (D.O.T.).
Гаранция, че ще консумирате оригинален продукт на марката Sierra на всяка бутилка текила, освен стикера на официалния представител за България, трябва да следите и за контролен номер на дестилерията, гарантиращ произхода и качеството й. За Sierra това са: NOM 1451 и D.O.T 166
Продукти на марката