Metaxa 12 Stars®
«Метакса 12 звезди»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Бренди Коняк Арманяк - Регион:
Гръцко бренди - Производител:
Rémy Cointreau - Собственик на марката:
Rémy Cointreau - Официален представител:
Селектед Брандс Ко ООД - Официална страница:
www.metaxa.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Искрящ, кехлибарен цвят с бронзови оттенъци.
Нос: Жив, концентриран. Сухи цветя и фини пикантно-ароматни билки, които се разкриват в плавна последователност. Леки нотки на шоколад, твърд карамел, сушени сливи и портокалови кори.
Вкус: Сочен и кадифен, добре балансиран, с нотки на сладки медени плодове (смокини и стафиди), женско биле (сладка папрат) и опушен дъб.
Финал: Дълъг послевкус на подправки и портокалови кори, които засилват интензивния финал.
Metaxa 12 Stars е най-яркият представител на звездното семейство Metaxa. Тя ни покорява с качество и съвършеност, гладък вкус с отличителен характер и завладяващо усещане.
Metaxa 12 Stars (Метакса 12 звезди) ни разкрива уникалния талант, опит и майсторство на Константинос Раптис, мастер блендер на марката Metaxa.
Елегантната бутилка съдържа 12 годишен дестилат отлежал в дъбови бъчви, създаден от ръчнобраното грозде от окъпаните в слънце полупланинските склонове на Самос.
За технологията на Metaxa
Всеки опитал Metaxa не спира да говори за нея. Малко известен факт обаче е, че производствената технология на продуктите на марката не е точно тази на бренди. В същност, ако трябва да бъдем прецизни те не принадлежат към нито една от категориите алкохолни напитки. Това определено не трябва да Ви смущава, защото малките технологични разлики при производството на продуктите на тази марка добавят единствено и само натурални вкус и аромат.
Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки стъпка по стъпка старата рецепта на Спирос Метаксас. Основното вино за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, което е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете Султанина и Черен Коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно.
Преди дестилация виното се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.
Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в малки, нови 300 — 350 литрови френски дъбови бъчви вида от Лимузан (Limousin), които придават прогресивно тъмен цвят и великолепие. За някои от дестилатите се използват и големи 3 500 литрови бъчви.
След първия период на отлежаване се прилага методът, открит от Спирос Метаксас. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционно брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, между които и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито комплексен характерен аромат на розов звят, черен пипер, дафинов лист, канела и индийско орехче.
Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра, което се извършва в огромни бъчви. Виното отлежава предварително в продължение на най-малко две години и освен че си променя цвета се насища на типичния за мускатовото вино аромат на тамян, ядки, подправки и цветя и добива сладък, богат и плътен вкус. Този микс се поставя в 3 500 литрови бъчви, за да се съчетае и узрее допълнително.
След тези специфични за марката процеси напитката се филтрира, стабилизира, разрежда с вода до желаната сила и се бутилира. Към някои от продуктите се добавят карамел за коригиране на цвета.
Препоръки за сервиране
Вкусът на Metaxa е уникален и определено много приятен. Във всеки продукт на марката ще усетите сладост, която идва от мускатовото вино, а от благоухания микс от растения и подправки ще се докоснете до цитрусови нотки, може би кориандър, дафинов лист, канела, сушени плодове, лавандула, индийско орехче, черен пипер и роза. Финалът винаги е гладък, и дълъг. За разлика от повечето брендита Metaxa 12 Star няма да ви изгори небцето, въпреки своите 40 об. % алк.
Metaxa 12 Star традиционно се сервира чиста, върху лед или предварително охладена. Ако обаче му държите края, може да и се насладите миксирана с тоник, кола или с лимонов сок и газирана вода, но най-хубавата ѝ страна е, че притежава изключително много качества, които я правят подходяща за използване в коктейли. Всеки коктейл с бренди може лесно да бъде заменен с Metaxa 12 Star, за неповторим вкус и разнообразие. Например можете да приготвите Бренди Александър или Сайдкар. Ако обаче сте експериментатори и новите вкусове ви привличат, спокойно можете да приготвите Гръцка Кайпериня и Гръцко Мохито.
Наздраве!