историята на Galliano

Galliano L’Autentico®

«Галиано Аутентико»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 42,3 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Златист цвят със зеленикави оттенъци.
Нос: Напомня на нежни ментови бонбони с нотки на анасон, хвойна и деликатна ванилия.
Вкус: Експлозия от пресни подправки, канела, джинджифил, индийско орехче и цитрусови плодове.
Финал: Продължителен. Гладка ванилия, освежаваща мента и подправки.


Galliano L’Autentico (Галиано Аутентико) е перфектно балансиран еликсир, смес от около 30 на брой билки, корени, кори, подправки и семена на цветя. Той е от малкото останали в света, които са пряко наследство на автентичното занаятчийско майсторство в приготвянето на билкови ликьори.

Препоръки за сервиране

Galliano L’Autentico е сладък ликьор с комплексен билков аромат, в който преобладават мента, ванилия и анасон. Ароматите обаче са талкова деликатни, че не можем по никакъв начин да определим Галиано към анасоновите ликьори. Може да се насладите на този божествен еликсир като деджестив и ли да го използвате в приготвянето на коктейли. Най-популярният коктейл с Galliano е Harvey Wallbanger (Харви Уолбангър, или блъскащият се в стените Хари). Благодатна съставка за изтънчени коктейли.

За Galliano L’Autentico

Създаден през 1896 г., Galliano е една от световните класики билкови ликьори (вижте повече в статията за история на марката Galliano). Galliano L’Autentico е оригиналната версия на ликьора, която се приготвя по тайната рецепта на Артуро Вакари. Тази рецепта както се досещате е дълбоко пазена тайна. Със сигурност част близо 30 — те съставки могат да бъдат разпознати, но не и техните пропорции в микса. Сред съставките на Galliano са звездовиден анасон от Китай, средиземноморски анасон, хвойна, бял равнец, лавандула, джинджифил, мента, канела и разбира се ванилия.

Технология на Galliano L’Autentico

Galliano L’Autentico се приготвя от компанията Maraschi & Quirici, избрана от самото начало от Артуро Вакари. Централата на Maraschi & Quirici се намира в Чиери, малък град високо в подножието на Италианските Алпи. Това местоположение е важно, защото там растат голяма част от билките и растенията, използвани в ликьора.

Galliano L’Autentico е ликьор със сложен вкус. Технологията му на производство е комплекс от множество инфюзионни и дестилационни процеси, в които се извличат ароматните субстанции на съставките. Не случайно всички опити да се направи реплика на Galliano са се проваляли.

Ето и някои тайни от рецептата и технологичния процес на Galliano L’Autentico, разкрити от Maraschi & Quirici:

При приготвянето на екстрактите, Maraschi & Quirici правят общо седем хидроалкохолни мацерации (Alcoholat No. 1, No. 2, No. 3 и No. 4...) и шест дестилации. Всяка една е съобразена със специфичните характеристики на отделните съставки и тяхната ароматна съвместимост с останалите. Самия процес представлява накисване на сухите съставки в разтвор на неутрален алкохол и вода (60 об. % алк.). Това е най-добрият начин да се извлекат ключовите компоненти на билките и подправките. Алкохола има способността да извлича ароматните нотки, докато водата обикновено извлича горчивите елементи. Накисването продължава между 24 и 48 часа. Някои от съставките се киснат първоначално само в неутрален алкохол, след което към микса се добавя водата. След мацерацията сместта се прецежда като посредством преса се извличат и последните капки от настойката. Получената настойка се дестилира.

Дестилацията на билковите настойки се извършва в един от двата малки традиционни медни казана на компанията (под 100 литра), който е предопределен единствено за производството на Galliano.

Също както и в традиционното производство на джин, ароматът на дестилата идва не само от избора на растителни продукти, но и от това как тези растителни съставки взаимодействат една с друга по време на дестилацията.

Ето и малко подробности за известните ни съставки от рецептата на Galliano L’Autentico.

Сухи семена от зелен анасон. Използват се испански анасонови семена, които се киснат в неутрален алкохол и вода отделно от останалите съставки.

Български кориандър (Coriandrum Sativum). Част от «Alcoholat No. 1». Листата и семената на тази билка са богати на етерични масла, но за Galliano L’Autentico се използват най-вече семената. Те добавят пикантен и леко горчив вкус.

Карамфил (Eugenia Caryophyllata) — Използва се мадагаскарски карамфил. Пъпките на карамфила добавят пикантни, топли нотки.

Бял равнец/мускус (Achillea Moscata) — Ароматните листата на тази италианска билка често се използват при ревматизъм и хипертония. Белия равнец добавя затягащи горчиви нотки на «Alcoholat No. 1». Тази билка е част и от «Alcoholat No. 4».

Семена кардамон (Elettaria Cardamomum). Семената на кардамона добавят топли, пикантни нотки на Galliano. Използва се кардамон от Индия.

Билката на Архангел Михаил (Archangelica Officinalis) — Цветята на тази билка от Източна Европа също добавят горчиви нотки.

Сандалово дърво (Santal Album) — Сандаловото дърво, също с произход от Индия, дава топли дървесни нотки на ликьора.

Канела от Шри Ланка (Cinnamomum Zeylanicum). Тази затопляща съставка, която стимулира периферната циркулация е част от «Alcoholat No. 1». Канелата придава топли и пикантни нотки.

Див пелин (Artemisia SpicataArtemisia Glacialis). Тази много ароматна дива алпийска билка се използва в производството на вермути. Тя се бере на ръка на височина над 1500 метра в италианските Алпи. При Galliano L’Autentico се използват само листата, които дават горчивина, но и много аромат.

Италианска лавандула (Lavandula Officinalis). Лавандулата дава на Galliano сладки, тревисто флорални нотки. Тази билка е част от «Alcoholat No. 1».

Италианска салвия/ Градински чай (Salvia Sclarea) — Салвията дава горчив, подобен на ванилия, балсамов аромат на «Alcoholat No. 1».

Италианска перуника (Iris Florentina). Корените на това растение отдавна се използват като диуретик и отхрачващо средство. В Galliano билката помага да се съчетаят и подсилят плодовите аромати.

Вълча Ябълка (Aristolochia Serpentaria) и калоферче (Balsamite Odorosa) — Тези планински билки се използват основно при производството на вермут.

Циганче (Impatiens balsamina). Използват се всички части на растението, включително плодовете, които дават предимно горчив вкус. Цветовете и по скоро техният алкохолен екстракт имат антибиотичен ефект срещу някои патогенни гъбички и бактерии.

Джинджифил (корена на растението Zingiber officinale) — Джинджифилът добавя топъл и сладко пикантен букет.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка ликьор касис от Дижон на Монин

La Liqueur de Monin Crème de Cassis de Dijon

Monin Crème de Cassis de Dijon (Ликьор касис на Монин от Дижон) е автентичен френски, носещ традициите и характеристиките на единствения защитен географски район в света за производство на касис и качеството на една реномирана марка.