историята на Galliano

Galliano L’Autentico®

«Галиано Аутентико»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 42,3 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Златист цвят със зеленикави оттенъци.
Нос: Напомня на нежни ментови бонбони с нотки на анасон, хвойна и деликатна ванилия.
Вкус: Експлозия от пресни подправки, канела, джинджифил, индийско орехче и цитрусови плодове.
Финал: Продължителен. Гладка ванилия, освежаваща мента и подправки.


Galliano L’Autentico (Галиано Аутентико) е перфектно балансиран еликсир, смес от около 30 на брой билки, корени, кори, подправки и семена на цветя. Той е от малкото останали в света, които са пряко наследство на автентичното занаятчийско майсторство в приготвянето на билкови ликьори.

Препоръки за сервиране

Galliano L’Autentico е сладък ликьор с комплексен билков аромат, в който преобладават мента, ванилия и анасон. Ароматите обаче са талкова деликатни, че не можем по никакъв начин да определим Галиано към анасоновите ликьори. Може да се насладите на този божествен еликсир като деджестив и ли да го използвате в приготвянето на коктейли. Най-популярният коктейл с Galliano е Harvey Wallbanger (Харви Уолбангър, или блъскащият се в стените Хари). Благодатна съставка за изтънчени коктейли.

За Galliano L’Autentico

Създаден през 1896 г., Galliano е една от световните класики билкови ликьори (вижте повече в статията за история на марката Galliano). Galliano L’Autentico е оригиналната версия на ликьора, която се приготвя по тайната рецепта на Артуро Вакари. Тази рецепта както се досещате е дълбоко пазена тайна. Със сигурност част близо 30 — те съставки могат да бъдат разпознати, но не и техните пропорции в микса. Сред съставките на Galliano са звездовиден анасон от Китай, средиземноморски анасон, хвойна, бял равнец, лавандула, джинджифил, мента, канела и разбира се ванилия.

Технология на Galliano L’Autentico

Galliano L’Autentico се приготвя от компанията Maraschi & Quirici, избрана от самото начало от Артуро Вакари. Централата на Maraschi & Quirici се намира в Чиери, малък град високо в подножието на Италианските Алпи. Това местоположение е важно, защото там растат голяма част от билките и растенията, използвани в ликьора.

Galliano L’Autentico е ликьор със сложен вкус. Технологията му на производство е комплекс от множество инфюзионни и дестилационни процеси, в които се извличат ароматните субстанции на съставките. Не случайно всички опити да се направи реплика на Galliano са се проваляли.

Ето и някои тайни от рецептата и технологичния процес на Galliano L’Autentico, разкрити от Maraschi & Quirici:

При приготвянето на екстрактите, Maraschi & Quirici правят общо седем хидроалкохолни мацерации (Alcoholat No. 1, No. 2, No. 3 и No. 4...) и шест дестилации. Всяка една е съобразена със специфичните характеристики на отделните съставки и тяхната ароматна съвместимост с останалите. Самия процес представлява накисване на сухите съставки в разтвор на неутрален алкохол и вода (60 об. % алк.). Това е най-добрият начин да се извлекат ключовите компоненти на билките и подправките. Алкохола има способността да извлича ароматните нотки, докато водата обикновено извлича горчивите елементи. Накисването продължава между 24 и 48 часа. Някои от съставките се киснат първоначално само в неутрален алкохол, след което към микса се добавя водата. След мацерацията сместта се прецежда като посредством преса се извличат и последните капки от настойката. Получената настойка се дестилира.

Дестилацията на билковите настойки се извършва в един от двата малки традиционни медни казана на компанията (под 100 литра), който е предопределен единствено за производството на Galliano.

Също както и в традиционното производство на джин, ароматът на дестилата идва не само от избора на растителни продукти, но и от това как тези растителни съставки взаимодействат една с друга по време на дестилацията.

Ето и малко подробности за известните ни съставки от рецептата на Galliano L’Autentico.

Сухи семена от зелен анасон. Използват се испански анасонови семена, които се киснат в неутрален алкохол и вода отделно от останалите съставки.

Български кориандър (Coriandrum Sativum). Част от «Alcoholat No. 1». Листата и семената на тази билка са богати на етерични масла, но за Galliano L’Autentico се използват най-вече семената. Те добавят пикантен и леко горчив вкус.

Карамфил (Eugenia Caryophyllata) — Използва се мадагаскарски карамфил. Пъпките на карамфила добавят пикантни, топли нотки.

Бял равнец/мускус (Achillea Moscata) — Ароматните листата на тази италианска билка често се използват при ревматизъм и хипертония. Белия равнец добавя затягащи горчиви нотки на «Alcoholat No. 1». Тази билка е част и от «Alcoholat No. 4».

Семена кардамон (Elettaria Cardamomum). Семената на кардамона добавят топли, пикантни нотки на Galliano. Използва се кардамон от Индия.

Билката на Архангел Михаил (Archangelica Officinalis) — Цветята на тази билка от Източна Европа също добавят горчиви нотки.

Сандалово дърво (Santal Album) — Сандаловото дърво, също с произход от Индия, дава топли дървесни нотки на ликьора.

Канела от Шри Ланка (Cinnamomum Zeylanicum). Тази затопляща съставка, която стимулира периферната циркулация е част от «Alcoholat No. 1». Канелата придава топли и пикантни нотки.

Див пелин (Artemisia SpicataArtemisia Glacialis). Тази много ароматна дива алпийска билка се използва в производството на вермути. Тя се бере на ръка на височина над 1500 метра в италианските Алпи. При Galliano L’Autentico се използват само листата, които дават горчивина, но и много аромат.

Италианска лавандула (Lavandula Officinalis). Лавандулата дава на Galliano сладки, тревисто флорални нотки. Тази билка е част от «Alcoholat No. 1».

Италианска салвия/ Градински чай (Salvia Sclarea) — Салвията дава горчив, подобен на ванилия, балсамов аромат на «Alcoholat No. 1».

Италианска перуника (Iris Florentina). Корените на това растение отдавна се използват като диуретик и отхрачващо средство. В Galliano билката помага да се съчетаят и подсилят плодовите аромати.

Вълча Ябълка (Aristolochia Serpentaria) и калоферче (Balsamite Odorosa) — Тези планински билки се използват основно при производството на вермут.

Циганче (Impatiens balsamina). Използват се всички части на растението, включително плодовете, които дават предимно горчив вкус. Цветовете и по скоро техният алкохолен екстракт имат антибиотичен ефект срещу някои патогенни гъбички и бактерии.

Джинджифил (корена на растението Zingiber officinale) — Джинджифилът добавя топъл и сладко пикантен букет.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019