Galliano L’Autentico®
«Галиано Аутентико»
- Категория:
Ликьори и диджестиви - Тип/вид напитка:
С билки и подправки - Страна на произход:
Италия - Производител:
Lucas Bols B.V. - Собственик на марката:
Lucas Bols B.V. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.galliano.com/
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл. - Алк. съдържание:
42,3 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Златист цвят със зеленикави оттенъци.
Нос: Напомня на нежни ментови бонбони с нотки на анасон, хвойна и деликатна ванилия.
Вкус: Експлозия от пресни подправки, канела, джинджифил, индийско орехче и цитрусови плодове.
Финал: Продължителен. Гладка ванилия, освежаваща мента и подправки.
Galliano L’Autentico (Галиано Аутентико) е перфектно балансиран еликсир, смес от около 30 на брой билки, корени, кори, подправки и семена на цветя. Той е от малкото останали в света, които са пряко наследство на автентичното занаятчийско майсторство в приготвянето на билкови ликьори.
Препоръки за сервиране
Galliano L’Autentico е сладък ликьор с комплексен билков аромат, в който преобладават мента, ванилия и анасон. Ароматите обаче са талкова деликатни, че не можем по никакъв начин да определим Галиано към анасоновите ликьори. Може да се насладите на този божествен еликсир като деджестив и ли да го използвате в приготвянето на коктейли. Най-популярният коктейл с Galliano е Harvey Wallbanger (Харви Уолбангър, или блъскащият се в стените Хари). Благодатна съставка за изтънчени коктейли.
За Galliano L’Autentico
Създаден през 1896 г., Galliano е една от световните класики билкови ликьори (вижте повече в статията за история на марката Galliano). Galliano L’Autentico е оригиналната версия на ликьора, която се приготвя по тайната рецепта на Артуро Вакари. Тази рецепта както се досещате е дълбоко пазена тайна. Със сигурност част близо 30 — те съставки могат да бъдат разпознати, но не и техните пропорции в микса. Сред съставките на Galliano са звездовиден анасон от Китай, средиземноморски анасон, хвойна, бял равнец, лавандула, джинджифил, мента, канела и разбира се ванилия.
Технология на Galliano L’Autentico
Galliano L’Autentico се приготвя от компанията Maraschi & Quirici, избрана от самото начало от Артуро Вакари. Централата на Maraschi & Quirici се намира в Чиери, малък град високо в подножието на Италианските Алпи. Това местоположение е важно, защото там растат голяма част от билките и растенията, използвани в ликьора.
Galliano L’Autentico е ликьор със сложен вкус. Технологията му на производство е комплекс от множество инфюзионни и дестилационни процеси, в които се извличат ароматните субстанции на съставките. Не случайно всички опити да се направи реплика на Galliano са се проваляли.
Ето и някои тайни от рецептата и технологичния процес на Galliano L’Autentico, разкрити от Maraschi & Quirici:
При приготвянето на екстрактите, Maraschi & Quirici правят общо седем хидроалкохолни мацерации (Alcoholat No. 1, No. 2, No. 3 и No. 4...) и шест дестилации. Всяка една е съобразена със специфичните характеристики на отделните съставки и тяхната ароматна съвместимост с останалите. Самия процес представлява накисване на сухите съставки в разтвор на неутрален алкохол и вода (60 об. % алк.). Това е най-добрият начин да се извлекат ключовите компоненти на билките и подправките. Алкохола има способността да извлича ароматните нотки, докато водата обикновено извлича горчивите елементи. Накисването продължава между 24 и 48 часа. Някои от съставките се киснат първоначално само в неутрален алкохол, след което към микса се добавя водата. След мацерацията сместта се прецежда като посредством преса се извличат и последните капки от настойката. Получената настойка се дестилира.
Дестилацията на билковите настойки се извършва в един от двата малки традиционни медни казана на компанията (под 100 литра), който е предопределен единствено за производството на Galliano.
Също както и в традиционното производство на джин, ароматът на дестилата идва не само от избора на растителни продукти, но и от това как тези растителни съставки взаимодействат една с друга по време на дестилацията.
Ето и малко подробности за известните ни съставки от рецептата на Galliano L’Autentico.
Сухи семена от зелен анасон. Използват се испански анасонови семена, които се киснат в неутрален алкохол и вода отделно от останалите съставки.
Български кориандър (Coriandrum Sativum). Част от «Alcoholat No. 1». Листата и семената на тази билка са богати на етерични масла, но за Galliano L’Autentico се използват най-вече семената. Те добавят пикантен и леко горчив вкус.
Карамфил (Eugenia Caryophyllata) — Използва се мадагаскарски карамфил. Пъпките на карамфила добавят пикантни, топли нотки.
Бял равнец/мускус (Achillea Moscata) — Ароматните листата на тази италианска билка често се използват при ревматизъм и хипертония. Белия равнец добавя затягащи горчиви нотки на «Alcoholat No. 1». Тази билка е част и от «Alcoholat No. 4».
Семена кардамон (Elettaria Cardamomum). Семената на кардамона добавят топли, пикантни нотки на Galliano. Използва се кардамон от Индия.
Билката на Архангел Михаил (Archangelica Officinalis) — Цветята на тази билка от Източна Европа също добавят горчиви нотки.
Сандалово дърво (Santal Album) — Сандаловото дърво, също с произход от Индия, дава топли дървесни нотки на ликьора.
Канела от Шри Ланка (Cinnamomum Zeylanicum). Тази затопляща съставка, която стимулира периферната циркулация е част от «Alcoholat No. 1». Канелата придава топли и пикантни нотки.
Див пелин (Artemisia Spicata & Artemisia Glacialis). Тази много ароматна дива алпийска билка се използва в производството на вермути. Тя се бере на ръка на височина над 1500 метра в италианските Алпи. При Galliano L’Autentico се използват само листата, които дават горчивина, но и много аромат.
Италианска лавандула (Lavandula Officinalis). Лавандулата дава на Galliano сладки, тревисто флорални нотки. Тази билка е част от «Alcoholat No. 1».
Италианска салвия/ Градински чай (Salvia Sclarea) — Салвията дава горчив, подобен на ванилия, балсамов аромат на «Alcoholat No. 1».
Италианска перуника (Iris Florentina). Корените на това растение отдавна се използват като диуретик и отхрачващо средство. В Galliano билката помага да се съчетаят и подсилят плодовите аромати.
Вълча Ябълка (Aristolochia Serpentaria) и калоферче (Balsamite Odorosa) — Тези планински билки се използват основно при производството на вермут.
Циганче (Impatiens balsamina). Използват се всички части на растението, включително плодовете, които дават предимно горчив вкус. Цветовете и по скоро техният алкохолен екстракт имат антибиотичен ефект срещу някои патогенни гъбички и бактерии.
Джинджифил (корена на растението Zingiber officinale) — Джинджифилът добавя топъл и сладко пикантен букет.