историята на Chartreuse

Chartreuse Jaune®

«Жълт Шартрьоз, Yellow Chartreuse»


По мек и сладък от известния Зелен Шартрьоз, Chartreuse Jaune (Жълт Шартрьоз) е се появява като продукт през 1838 година.

Жълтият Шартрьоз също така е представен в традиционната бутилка на марката Chartreuse, щампована с печата на манастира La Grande Chartreuse. Цветът му е напълно естествен, без изкуствени аромати и консерванти.

История

Жълт шартрьоз терагона

През 1903 г. френското правителство национализира дестилерията Chartreuse, а монасите били изгонени от Франция. Тримата монаси, които единствени знаели тайната рецепта се установили в Тарагона, Испания, където построяват нова дестилерия.

През 1838 г. брат Бруно Жаке, използвал за база оригиналната рецепта на Зеления Шартрьоз, създал друг ликьор, който бил по-мек, по-сладък и само 40 об. % алк. Той използвал шафран, за да му придаде жъл цвят. Новата версия, Chartreuse Jaune (Жълт Шартрьоз), станала особено популярна сред жените.

Съставки

И до днес само двама монаси знаят тайната рецепта и технология на производство на «еликсира за дълъг живот» и всички негови производни ликьори. Това, което се знае със сигурност е, че се в основата са 130 растения и че след дестилация ликьора отлежава дъбови бъчви.

Как да се консумира

Подобно на Chartreuse Verde, Chartreuse Jaune има много силен аромат и характерен вкус. Той е много сладък, но едновременно с това пикантни и остър. Подобно на други ликьори, ароматът му е чувствителен към температурата на сервиране. Ако се консумира чист, е желателно да се сервира много студен, но някои го обичат с лед, а други на стайна температура.

Традиционно се пие като диджестив след вечеря, но също така е популярен и като основа за лонг дринк (смесен с безалкохолна съставка). Жълтия Шартроз е и съставка на много коктейли. Някои рецепти за смесени напитки изискват само няколко капки поради доминиращия му вкус.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019