историята на Chartreuse

Chartreuse Verde®

«Green Chartreuse; Зелен Шартрьоз»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 55 об.% алк.

Мощен като вкус и с естествено зелен цвят Chartreuse Verde (Зелен Шартрьоз) е уникален ликьор приготвян повече от 400 години от монасите от Картезианския орден.

История

Брат Антоан, наследник на аптекаря монах, който първи приготвя тайната рецепта (виж цялата история на марката), направил някои подобрения в процеса на производство на мощния «еликсир за дълъг живот» (71 об. % алк. — Elixir Végétal de la Grande-Chartreuse), който се приготвял в манастира, добавил повече захарен сироп и така през 1764 г. той дава на света вкусния, ароматен и уникален Chartreuse Verde (Зелен Шартрьоз). Той бил със сила 55 об. % алк. и се предлагал предимно като универсално лекарство. Ликьора, веднага станал популярен в региона около манастира, и скоро започнал да се консумира повече като напитка за удоволствие, отколкото като лекарство.

чаши със Шартрьоз

Това е единственият ликьор в света с напълно натурален зелен цвят

Съставки

И до ден днешен само двама монаси знаят тайната рецепта и технология на производство на «еликсира за дълъг живот». Това, което се знае със сигурност е, че се в основата са 130 растения и че след дестилация ликьора отлежава дъбови бъчви. Това е единственият ликьор в света с напълно натурален зелен цвят.

Как да се консумира

Chartreuse Verde има много силен аромат и характерен вкус. Той е сладък, но същото време става пикантни и остър. Подобно на други ликьори, ароматът му е чувствителен към температурата на сервиране. Ако се консумира чист, е желателно да се сервира много студен, но някои го обичат на стайна температура.

зелен Шартрьоз Терагона

През 1903 г. френското правителство национализира дестилерията Chartreuse, а монасите били изгонени от Франция. Тримата монаси, които единствени знаели тайната рецепта се установили в Тарагона, Испания, където построяват нова дестилерия.

наливане на Шартрьоз

Традиционно се пие като диджестив след вечеря, но също така е популярен и като основа за лонг дринк (смесен с безалкохолна съставка). Зеления Шартроз е и съставка на много коктейли. Някои рецепти за смесени напитки изискват само няколко капки поради доминиращия му вкус. Във френски ски курорти той е популярен, смесен с горещ шоколад, комбинация наречена Green Chaud.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019