Amarula Cream®
«Амарула крем ликьор»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Ликьори и диджестиви - Група/стил:
Крем Ликьори - Производител:
Distell Group Limited - Собственик на марката:
Distell Group Limited - Официален представител:
ТРАНСИМПОРТ ЕООД - Официална страница:
www.amarula.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл. - Алк. съдържание:
17 об. % алк. - Калории:
172 kcal/50 мл. - Въглехидрати/захари:
18 гр./50 мл.
Дегустационни характеристики
Цвят: Светъл карамел и мляко
Тяло: Плътно
Нос: Свеж плодов аромат
Вкус: Изразен сметанов вкус с нюанси на шоколад, мока, ванилия и карамел.
Amarula е крем ликьор от Южна Африка, приготвен от захар, сметана и отлежал дестилат от плодове на африканското дърво Марула (Sclerocarya birrea), известно още като «Дървото на слона» или «Сватбеното дърво».
…
Можете да се насладите на ликьор Amarula cream чист с няколко бучки лед или като съставка на десертен коктейл, шот, или кафе.
Крем ликьора Amarula (Амарула) се произвежда едва от 1989 г. Въпреки кратката си история, марката е съпътствана с невероятен триумф и може да се похвали с всички престижни награди давани в индустрията с алкохолни напитки. Известен като «The Spirit of Africa» днес Amarula, не само се продава, но е обичана и популярна марка, в повече от 100 страни по света.
От марула до Амарула
Използването на дестилат от дивите плодове марула е това, което дава уникалния и свеж аромат на ликьора. Той има изразен сметанов вкус с нюанси на шоколад, мока, ванилия и карамел.
В провинция Лимпопо, Южна Африка, дървета Марула растат в дивата савана. За тях не се полагат специални грижи като напояване, изкуствено торене и пр. За напояването се разчита изцяло на дъждовния сезон, а за торенето се грижат дивите животни, които обожават плодовете на дървото марула.
Именно сочните летни плодове придават уникалния вкус на крем ликьора Amarula. Те узряват, под жаркото африканско слънце и са готови за бране, между средата на януари до средата на март. Когато те паднат на земята, тежки от сок и пълни с аромат, се събират от жените на местните селски общности, след което се доставят в централата на компанията във Фалаборуоу. Приходите от тяхното бране са се превърнали в ценен източник на доходи за местните жители. На събирачите се плаща за всеки килограм.
В производствения център на Amarula, всеки плод бива индивидуално проверен, за да се гарантира, че е напълно узрял и без дефекти, преди да бъде смачкан и разделен от костилката. Плодовата каша се изпомпва в охладителни резервоари, където се съхраняват при постоянна температура под 6 градуса по Целзий, за да се предпази от неконтролируема ферментация.
Плодовата каша се транспортира до избата в Стеленбош, където ферментира при условия, подобни на винопроизводството. След ферментацията, плодовото вино от марула се дестилира два пъти. Първата дестилация се извършва в колонна система, а втората в медни казани. Технологията изисква прясното вино от марула да се дестилира възможно най-бързо, за да се запазят свежите плодови аромати. По време на втората дестилация ароматите на плода се концентрират. За да обогати и задълбочи своите вкусове, младия спирт се налива в малки дъбови бъчви, където тихо отлежава в продължение на цели две години. По време на отлежаването дървото дава своят дан и добавя към вкуса ароматни подправки и ванилия.
След отлежаването дестилата от марула се смесва със захар, карамел и мляко, което дава на ликьора богата и кадифено гладка консистенция. Amarula се бутилира при 17 об. % алк.
Нито един грам от суровините за приготвянето на Amarula не се губи. Ядките отделени в началото се събират, изсушават се и след това връща на племенните общности, където от тях се извличат масла за производство на различни кремове и хидратанти.
Как да се насладим на екзотичния вкус на Amarula
В края на 2012 г на New York International Spirits Competition марката е титулувана като «ликьор на годината», а на престижния конкурс International Wine & Spirit Competition (IWSC), в Лондон, получава златния медал.
Amarula (Амарула) е един от най-добрите съвременни ликьори създавани някога. Не само защото носи мистицизма на Африка, но и защото е невероятно вкусен ликьор и прекрасно се вписва в комбинации с други напитки.
Amarula (Амарула) е ликьор със страхотен и деликатен вкус и може да му се насладите директно или с малко лед, както и да го добавите към еспресо, капучино или лате. Amarula е чудесна съставка на стотици десертни коктейли и шотове. Ако го имате под ръка у дома винаги можете да приготвите бързи и много вкусни десерти, защото той чудесно би допълнил вашата торта, тирамису или топка сладолед.
Наздраве!
В България продукта на марката Amarula се представлява официално от Трансимпорт ООД.