Необходимост, удоволствие, навик или просто пристрастеност

Въведение в света на ободрителните напитки
топли напитки

Напитките въздействащи ни тонизиращо и ободряващо обхващат различни по вид и състав продукти, но тези, които са най-популярни и широко използвани в световен мащаб са: кафето, чая и какаото.

Не знам как е било преди 100, а още повече преди 1000 години, но в съвременното общество сутринта на почти цялото население на планетата е непълноценна без чаша ароматно и ободряващо кафе. Е, поне при мен е така. Традицията да се пие чай след обяд (когато в България е ракиено време) е широко разпространена из пределите на бившата Британска Империя, а и не само там. Няма рекламен блок по телевизията, който да не предлага „пълноценна и пълна с витамини” какаова напитка за нашите деца, а шоколадовите изкушения ни дебнат от всеки ъгъл. Убеден съм, че дори и най-върлите пуритани и противници на напитките и храните приготвени с плодовете на тези растения, поне веднъж в живота си са се насладили на тяхната чудодейна сила.

Живеем изключително динамичен живот, изпълнен със стрес, и безкрайни задължения. Времето никога не стига и умората и изтощението са ни постоянни спътници. Така всеки от нас се подкрепя ежедневно с кафе, чай или шоколад (какао). Зареждаме батериите и отново се спускаме в джунглата на ежедневието. Но дали вече изпитваме удоволствие от напитката?

Още от дете всеки от нас се подготвя за пристрастяването си към ободрителните напитки. Не знам кое дете не обича топло мляко с како или горещ шоколад. За шоколадовите дасертчета да не говорим, те са ежедневие. По късно като големи тийнейджъри започваме да ходим на кафе, това е когато убиваме свободното си време и отпиваме всяка глътка с удоволствие и ден след ден превръщаме удоволствието в навик. Няколко години по-късно този навик ни помага да сме в крак със забързаното ежедневие и постепенно ободряващите напитки се превръщат в необходимост.

Може би си казвате: „е, не е чак така” или пък „аз и моето семейство можем и без тях”. Няма да споря, всеки е прав за себе си, но нека сега Ви помоля, само за миг, просто за един единствен миг да си представете, че от утре се забранява отглеждането на кафе, чай и какао, както и употребата на всяко едно от тези три растения в продукти употребявани от хората.

Готови ли сте?

... Няма сутришното ароматно кафе, няма следобедения чай с курабийки, няма шоколадовата вафла по никое време. Няма повече шоколадови бисквитки, зърнени закуски, сладоледи... Любимия ви шоколадов десерт го няма ... Няма ги кафенетата...ужас, кафенетата ги няма!!!!!!!, няма Повече Bailey’s, голяма част от световноизвестните коктейли се зачеркват от менютата, половината десерти в ресторантите остават в историята на кулинарията... Не знам за вас, но лично аз имам усещането, че отиваме в камерната ера и това определено не е моят живот. Немислимо е, нали? Та това са само три растителни вида и то забележете без никакви хранителни стойности (такива без които не можем) за нашия организъм. Всички ние сме тотално пристрастени към кафето, чая и шоколада. Факт. Преди някой да е започнал да отрича, нека напомня, че отрицанието е първото доказателство за пристрастеност, така че просто не го правете, а си вземете едно шоколадче и си поръчайте кафенце, какво пък, веднъж се живее, нека да е както ни харесва.

Какаото, кафето и чая, са индустрии за милиарди, сравними единствено с тези на добива на петрол, и енергетиката и никой не може да спре тяхното функциониране. Така че споко. Важно е обаче винаги да се знае, в тях са заплетени не само много, много пари, но и милиони човешки съдби. Приемете го така: всяко наше удоволствие дава препитание на някого, основно в страни от третия свят, където гладът и мизерията са ежедневие.

Убеден съм, че всички тези факти съпътстващи битието ни, са пределно ясни на всеки от Вас, но все някак трябваше да навлезем в света на ободрителните напитки. За тези които искат да научат повече подробности за кафето, чая, и кои са техните активни вещества, какво представляват те и как ни въздействат прочетете следващата статия, ако ли не, може да преминете директно към отделните напитки и да научите повече за всяка отделна марка.

И нека силата бъде с Вас.

автор: bgBarman.bg

Ободряващи напитки

Необходимост, удоволствие, навик или просто пристрастеност

Въведение в света на ободрителните напитки

Кафе чай какао шоколад
1346409657

Напитките въздействащи ни тонизиращо и ободряващо обхващат различни по вид и състав продукти, но тези, които са най-популярни и широко използвани в световен мащаб са: кафето, чая и какаото.

И нека силата бъде с теб!

За активните вещества в кафето, чая и какаото

кофеин и чаша за топли напитки
1346410610

За активните вещества в кафето, чая и какаото

За ползите и вредите от консумацията на ободряващи напитки са изписани километри статии и мнения. Като човек приготвил десетки хиляди такива напитки, съм последният, който ще Ви съветва дали да пиете кафе, чай, какао, да ядете шоколад, или да се отдадете на пост и молитви. Моята задача е да ви подготвя какво да очаквате при консумацията им и да ви помогна да изберете марката, която най-добре би прилягала на Вашия вкус.

По темата…

Кафето от близо

От плантациите до пазара на сурово кафе

момуче прадлага кафени плодове
1374054091

Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).

Древен като китайската цивилизация

Много кратка история за произхода чая

История на чая
1346566953

Произходът на чая се крие още в древността. Най-старите предания разказват, че китайците са познавали чаения храст още преди 5 хилядолетия. Има много легенди, които говорят за неговото откритие. Една от тях разказва как през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато опитал, той бил очарован от аромата и вкуса на отварата.

Чаят от близо

Химичен състав и лечебни свойства на чая

чаша чай с чаено листо
1346568322

Чаят притежава способността да извлича от земята всичко онова, което е рядко и необходимо, за да ни го предложи като полезна за здравето ни напитка. В този смисъл той представлява сложна и постоянно действаща лаборатория. Нейната работа започва още с извличането и преобразуването на едни вещества в други, по-съвършени и продължава, когато чаените листа, вече обработени, се превръщат в благоуханна и лечебна напитка.

реклама Whiskey Fest 2019
Барова лъжица 330-330

Барова лъжица

Тя е дълга, със спираловидна дръжка и завършва с най-разнообразни приспособления.