Екзотика и страст от тропиците

Ликьори от екзотични плодове
Екзотични плодове 3

Винаги съм си задавал въпроса: ако ние наричаме плодовете растящи на юг екзотични, то как там наричат тези, които са типични за нашите климатични условия? Сигурно пак екзотични.

Колонизацията на новия свят през изминалите столетия прави известни предимно европейските напитки. Днес обаче, съвременното общество и глобалния пазар, преоткриват нови възможности и предизвикателства. Както при вината и тук можем да разделим ликьорите на нов свят и стар свят. За разлика от тях, тук новият свят идва с типично свои плодове, които за нас са екзотични. Разбира се в повечето от случаите тези ликьори са произведени от световните холдингови мастодонти на алкохолната индустрия, използвайки техники и знания от стария свят, но въпреки всичко тези ликьори имат екзотично излъчване и ни карат да се чувстваме различно.

Не е тайна, че в повечето случаи екзотичните плодове имат странна текстура, и в действителност някои от тях по-скоро биха ни отблъснали, отколкото привлекли. Това обаче е само привидно. Всеки един от тях има свой запомнящ се вкус и аромат, който в повечето случаи ще Ви допадне. Независимо дали това са познати като: кокос, манго, ананас, банан или по-малко известните: личи, мангостен, карамбол, маракуя, рамбутан и др., от тях биха се получили и се получават чудесни съставки за коктейли.

Кокоса е ценен заради своя неповторим вкус, аромат и сладост. Всъщност кокоса не е ядка, както грешно се смята, а костилков плод. Той расте на палми обикновено достигащи височина над 30 метра. Те се берат не само от хора, но и от специално обучени маймуни, които въртят кокосовите орехи докато те паднат. Базата за ликьорите е кокосовото мляко. То се получава чрез прецеждане на настърганото и накиснато в топла вода кокосово месо или чрез директното му смачкване и изцеждане. Карибския ром и кашасата обикновено и съвсем естествено са алкохолните напитки, използвани при производството на кокосовите ликьори. На това място не можем да пропуснем да споменем марки като Malibu (Малибу) и Batida de Coco (Батида де Коко).

Друг вкус, който определено е добре познат в Европа, обаче идва този път от Азия. Това е невероятният като цвят и неповторим на вкус пъпешов ликьор от Япония Midori (Мидори). Вкусовете на Азия идват и със силния като парфюм аромат на личи. То вирее в субтропичния пояс на Китай, а ликьорите направени от него са популярни предимно от по-младото поколение ценители на алкохолни напитки. Негов ярък представител е Soho (Сохо). Друг азиатски вкус, това е маракуята. Тя е основна съставка в ликьора Passoa (Пасоа). Със съставки като маракуя, манго, папая, лимон и лайм Safari е типичен екзотичен плодов ликьор.

Pisang Ambon (Писанг Амбон) е марка на холандски ликьор, произвеждан от Bols. Той е с доминиращ аромат на банан и допълнителни нюанси на тропически плодове. Светло зелен цвят. Основава се на стара рецепта на индонезийски ликьор. Pisang означава банан на малайски/ индонезийски, а Ambon е името на индонезийски остров, който някога е бил холандска колония. Наскоро е пусната пурпурна версия, Pisang Ambon с гуарана и лайм. За разлика от оригинала, новия вкус се смесва по добре с кола, вместо портокалов сок, който е предпочитан за основната версия.

Ако се прехвърлим в Африка, не можем да пропуснем Amarula (Амарула), произвеждан от плода марула. Той обаче е крем ликьор и неговото място е в групата на ликьорите със сметана.

Разбира се не можем да споменем всички, но определено всеки един поместен в нашата енциклопедия си заслужава вниманието и парите. Ако ви липсва екзотиката някои от тези вкусотии, определено ще донесе чистичка свеж тропически полъх и ще ви накара да се почувствате чудесно.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Ликьори от плодови сокове

Chambord / Batida de Coco / Berentzen / Cassissée / Coebergh / Dita / Etiuda / Figenza / Fragolì / Heering Cherry Liqueur / Isolabella Mandarinetto / Kosher Liqueur / Kwai Feh / Litchao / Mangoyan / Midori / Mirtillì / PAMA / Paraiso / Passoã / Pisang Ambon / Soho / Solerno / Tilford / Verdemela

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

Горе на черешата

Характеристика на черешовите ликьори

Етикет на ликьор от череши, чери бренди
1345442245

Дано не съм Ви подвел с това заглавие, но в тази статия ще стане дума не за нещо друго, а за черешовите ликьори. Рядко се срещат хора, които не обичат този плод. С него в същност започва лятото и сезона на компотите. Ликьорите са нещо подобно само където вместо вода слагаме алкохол. С една дума компоти за възрастни.

Екзотика и страст от тропиците

Ликьори от екзотични плодове

Екзотични плодове
1345443472

Винаги съм си задавал въпроса: ако ние наричаме плодовете растящи на юг екзотични, то как там наричат тези, които са типични за нашите климатични условия? Сигурно пак екзотични.