Винарско имение Анжелус Естейт (Angelus Estate) е един от диамантите на българското винопроизводство. Намира се в непосредствена близост до язовир Жребчево, в склоновете на Средна гора. От там идва и името на тяхното вино Stallion (жребец) — символ на зараждащия се нов живот, изпълнен с енергия и любов.
«Ангелско крило»
Архитектурния облик на винарната е уникален. Силуетът на сградата е модернистичен и дори футуристичен — напомня за ангелско крило, кацнало на хълма. Избата е на четири нива — две подземни и две надземни. Във вкопаната част е най-голямото помещение за стареене на вината. Проектирано е за 1800 барика. В съседство, също под земята, е залата за ферментация. Особено привлекателна е големия стъклен дегустационен салон, заобиколен от всички страни с бъчви. В него по много интересен начин се вклинява зелена полоса, която извежда към лозята. Част от подземните помещения са засипани със земен насип, който е затревен и озеленен с декоративна растителност. Така сградата въпреки значителните си обеми изглежда ненатрапчиво и естествено вписана в релефа.
«Искахме да избягаме от изкривеното разбиране за шатото като замък сред лозята, в който само средновековните рицари липсват. Тази представа в България вече е преекспонирана и стои малко банално, обяснява изпълнителния директор Алекс Канев и затова избрахме модернистичния силует.» Сградата, прилича на обект от бъдещето, поставен сред естествено красивия пейзаж.
Тероар
Избата притежава 1065 дка. лозови нaсъждения създадени през 2007 — 2008 г., разпределени в землището на село Червенаково — 500 дка и в землището на село Баня — 565 дка.
Винарско имение Анжелус Естейт е с капацитет за преработка 650 т грозде. Лозята им се състоят от малки, накацали по билото на Средна Гора, парцели. Сортовият състав на лозята е в съотношение 70% червени сортове — Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира и Пти Вердо и 30% бели сортове— Шардоне, Совиньон блан, Траминер и Вионие. Гъстотата на лозята е 500 лозички в дка, при ширина на редовете 2 и 1 м. Формировката е двойно гюйо.
Почвеният състав в района е разнороден, предразполагащ създаването на различен стил вина, състоящ се от пясъчно — каменисти, канелено — горски и глинесто — варовити почви, образувайки един уникален и типичен за региона «тероар».
Производствен капацитет
Избата е разположено върху 14 000 кв.м разгъната площ, от които 7 000 кв.м вкопани под земята. Това позволява технологичният процес да се извършва по гравитационен път.
Зала за ферментация — на площ от 3000 кв.м са разположени общо 88 ферментатора, от тях 50 броя инокс — тип каца (термоизолирани) по 7,8 т с терморегулация, 15 броя дървени (френски) каци по 7 т — с терморегулация, 22 броя тип инокс (термоизолирзни) по 8 т — за бяло вино с терморегулация и един купажен съд от 30 т.
Имението притежава две избени помещения за съзряване на вино в барици от 225 литра с капацитет 1400 и 420 барика при контролирана температура на две нива и сектор за бутилиране и етикетиране. Бутилиращата линия е с капацитет — 3 000 бутилки на час.
«Анжелус естейт» привлече вниманието на ценителите с две вина — Stallion и Stallion Classic.
Търговски марки