Ром

Всичко за рома - история, технология на производство, търговски марки и техните продукти

Минало окъпано в кръв и жестокост

Историята на рома

пиратско съкровища
1374054091

Когато Колумб акостира на остров Сан Салвадор през 1492 година, едва ли е имал и най-малката представа, че донесената от него захарна тръстика, ще изиграе толкова важна роля за развитието на региона. От момента, в който той засява растението на островите Испаньола и Куба, при своето второ плаване, колонизацията на Карибите и отглеждането на захарна тръстика стават неразривно свързани.

От захарната тръстика до чашата с дайкири

Производство на ром

Рязане на тръстика
1374054091

Ромът е една от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. В миналото производството на захар бил основния бизнес, докато ром се е произвеждал от каквото остане. Днес в някои от островните държави по Карибите ролите са разменени и захарта остава на второ място, а ромът е основен източник на приходи.

Златни на цвят, меки на вкус и богати на аромат

Отлежаване и блендиране на рома

Бъчви с ром
1374054091

Отлежаването на рома не е мода, насадена от пазара, а дългогодишна практика. По стара кубинска традиция отлежаването до три години в стари (използвани) бъчви, придава мекота и балансиран характер, без да се оцветяват прекалено много. Преди бутилиране този ром се филтрира през дървени въглища, за да се премахнат всякакви оцветяващи субстанции. Античната испанска дума Añejo, означаваща отлежал говори, че това е ром достоен за уважение.

По темата…

За Гвиана и нейните ромове

Кратка история на гвианаския ром

Демерара е запазена марка на ромовете на Гвиана
1396000281

Гвиана е страна с богато и тясно свързано с рома минало. В света на алкохолните напитки, тя е популярна със своите изразителни и мощни «Демерара» ромове, които са основна съставка на голяма част от известните английски блендове.

Уникалните дестилатори на Гвиана

Единствения в света, работещ оригиналнен  дървен дестилатор тип „двоен
1395216217

Вече повече от 300 години ромовете «Демерара» се славят като най-добрите в света, при повечето спиртни напитки техните производители наблягат на традициите, тероара, съставките или високите технологии. Тук в Гвиана те също са от значение, но истината е, че до голяма степен всичко се дължи на няколко уникални дървени дестилатора.

Изкуството на традиционното производство на ромовете «Демерара», от захарната тръстика до бутилката.

Технология на производство на «Демерара ром»

Най-големия склад за отлежаваен на ром по Карибите
1396000543

Даймънд Дистълъри няма нищо общо с традиционните дестилерии по Карибите и Централна и Южна Америка. Благодарение на необикновените дървени дестилатори, богатите местни ресурси от захарна тръстика, традициите и съвременните технологии се ражда уникален ром, който с право си е завоювал да бъде отделен стил.

реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка вино Сангуе ди Миура на Тонино Ламборгини

Sangue di Miura Vermentino Bio

Sangue di Miura Vermentino Bio (Сангуе ди Миура Верментино) е типично италианско бяло вино, което ще Ви грабне със своя букет от екзотични плодове и нежна киселиност.