Кратка характеристика на доминиканския ром
За разлика от повечето други видове, Доминиканските ромове отдават по-голямо значение на «гладкостта», постигана благодарение на стареенето в бъчви от американски бял дъб.
Средната температура в складовете за отлежаване в Доминиканската република е около 30 градуса по Целзий, а влажността на въздуха 90%, условия, смятани за идеални за отлежаване на карибски на ром. Широко известен факт е, че 1 година отлежаване на дестилати на Карибите се равнява на 4 години в умерения пояс, където сме ние.
Подобно на останалите острови по Карибите и в доминиканската Република съществуват няколко стила ром. Основният критерий са годините на отлежаване. Най-долу (но само по възраст) в класацията са белите ромове, които по закон трябва да отлежат минимум 1 година. Повечето производители обаче не отварят бъчвите преди ромът в тях да престои 18 месеца. «Златните» ромове отлежават 3 до 5 години. «Старите» или познати като «анехо» отлежават 7 години, а «екстра анехо» над 10.
Когато стане въпрос за доминикански ром, първите имена, които всеки специалист ще Ви спомене са Brugal (Бругал), Barcelo (Барсело) и Bermudez (Бермудез), известни още като «трите Б — та».
Популярни марки Доминикански ром
Brugal произвеждат няколко стила ром. Техният първи тъмен ром, Carta Dorado, е представен на пазара през далечната 1888 година. (Вижте цялата история на Brugal) През 1920 компанията построява първият си склад за отлежаване и от този момент нататък се превръща в лидер на пазара на «златни» ромове отлежали до 3 години. През 1952 г. се появява Brugal Añejo, който дава началото на нов пазарен сегмент. През 1976 г към него се присъединява Brugal Extra Viejo. Топ продуктите на компанията, попадащи в супер премиум сегмента на категорията са отлежалия 12 години Brugal Siglo de Oro (Златни години), 30 годишния Brugal Único и няколко специални издания, между които Brugal Titanium, Brugal 1888 Gran Reserva Familiar и Brugal Papa Andres.
Днес Бругал е четвъртата по продажби марка ром в света, веднага след Bacardi, Captain Morgan и Havana Club. В трите й дестилерии, на всеки 24 часа, се произвеждат 75 000 литра ром. Той отлежава в 14 склада с общ капацитет 250 000 бъчви. Продажбите в световен мащаб възлизат приблизително на 4 милиона 9 литрови каси годишно (2011 — 2012). Вижте повече за всеки продукт на марката и подробности за технологията на производство.
Ron Barcelo (Ром Барсело)
Ron Barcelo е по-малко известна марка на световната сцената, отколкото Brugal. Счита се, че рецептата за производство на този ром е една от най-строго пазените тайни по Карибите. Някои от продуктите на тази марка могат да се съревновават с най големите имена в категорията. Barcelo Imperial е спряган за най-добър ром в света в повече от един фестивал на спиртните напитки.
Всички ромове на Barcelo са на възраст най-малко 18 месеца, което е 6 месеца по-дълго, нормативната наредба в Доминиканската република. За отлежаване на своите продукти от Barcelo използват основно бъчви от дестилерията на Jack Daniels.
Ron Bermudez (Ром Бермудез)
Ром Бермудес е може би най-малко известния от светата троица («Трите Б — та»). Това е бранд с много сериозни продукти, които за съжаление трудно се намират извън пределите на страната. Смята се, че основоположник на фамилията произвеждаща този ром стои Дон Диего Бермудес, спътника на Христофор Колумб, който засява първата захарна тръстика на остров Испаньола. Понастоящем тази компания не дестилира сама своите дестилати, а ги поръчва на различни дестилерии по Карибите.
Ron Oliver & Oliver (Ром Оливър и Оливър)
Oliver и Оливър са една от най-малките компании, произвеждащи ром на острова. Това със сигурност не е недостатък, защото точно това ги прави едни от най-атрактивните на пазара в Доминиканската република. Тази дестилерия отлежава своите ромове по метода Солера (Solera).
Премиум продуктите на Oliver & Oliver включват Cubaney 21 YO, Cubaney Centenario, Opthimus XO, Unhiq Malt Rum и Quorhum 30 YO.
Ron Atlantico (Ром Атлантико)
Atlantico е една от най-новите марки ром в страната. Тя е създадена от «майсторите на рома» в Oliver & Oliver. Продуктите са само супер премиум ромове, произвеждани на малки партиди.
След блендирането на вече отлежалите дестилати, ромовете на тази марка отлежават до 2 години допълнително в малки бъчви от бърбън. След този период те се поставят в система Солера, където прекарват между 15 и 25 години.
Ron Matusalem (Ром Матусал)
Компанията произвеждала тази марка се е наричала Camp & Brothers. Тя е основана от братя Бенджамин и Едуардо Камп и техния партньор Еваристо Алварес. Формулата на техните ромове, сравнявани с най-фините коняци, е строго пазена тайна. За отлежаването на продуктите и на тази марка се използва Солера система.
Както и повечето от гореспоменатите марки, историята и на тази стартира в Куба. След революцията на Кастро семейството мести производството на три места: Пуерто Рико, Бахамските острови и Флорида, докато накрая намира своя постоянен дом в Доминиканската република. Преди години Кубинското правителство направи опит да продава собствена версия на Matusalem, но бива спряно от международния съд.
Наименованието «Матусал» идва от една испанска поговорка: «Esto es mas viejo que Matusalem» ( По-стар от Матусал). Според Старият Завет, Матусал е библейски персонаж, за когото се твърди, че е живял 969 години. Името подсказва, колко много години са необходими, за да се създаде толкова фин ром.
Марката се произвежда в Сантяго от Ron Bermudez, които както споменахме по-горе не дестилират, а поръчват дестилатите си от целия карибски басейн. За продуктите на Matusalem те се стремят да следват оригиналната кубинска формула от миналото.
Ron Vizcaya (Ром Биская)
Дестилацията на ром Vizcaya, носещ името на Бискайския залив, датира 1820. Това е една от първите дестилерии за ром в Куба. Днес тя също е намерила своя дом в Доминиканската република. През 19 век, семейството създава традиция да запазва специални бъчви с ром за губернаторите на острова. Техните Cask 21, съдържали най-добрите и изискани ромове. Ром Vizcaya VXOP е продължение на тази традиция.
Това по същество е rum agricole. За неговото производство не се използва меласа, а захарна тръстика, отсечена в пика на нейната зрялост. Сокът се извлича веднага и след ферментация се дестилира на малки партиди. Ромът отлежава в бъчви от бърбън.
Rum Hispaniola (Ром Испаньола)
Ромовете Hispaniola са сравнително нови на пазара. Те произвеждат различни стилове ром, включително любимия на доминиканците ликьор Mamajuana (Мамахуана). Mamajuana е комбинация от билки, корени и подправки, смесени със сладко червено вино и мед. След мацерацията течността се отделя и към нея се прибавя ром. Много Карибските острови имат своя собствена версия на този тип, наложен с билки (спайс) ром.