Дейвид Стюард технолого на Балвание

Главния технолог на the Balvenie създаде скоч за £ 20 000

Дейвид Стюарт (David Stewart), главния технолог на the Balvenie, отпразнува своята 50 — та годишнина в компанията с ново лимитирано издание.

Известен като «скромния човек в страната на уискито», Стюарт започва работа в the Balvenie през 1962 г. — една година преди сингъл малца скоча, официално започва да се експортира извън Шотландия.

За да отбележи това събитие, той освободил от избата буре сингъл малцово уиски, дестилирано в далечната 1962 г. От него са напълнени само 88 бутилки, на чийто етикет е записано «The Balvenie Fifty », всяка една на цена от £ 20,000. Дестилата е отлежал в голяма бъчва от шери, Hogshead (250 л.), голяма рядкост в днешния уиски свят. Проста сметка, показва че ангелския данък е ¾ от първоначалното количество на дестилата — цената на съвършенството.

Отлежалото 50 години уиски се описва като:

«Чудесно уиски, с аромат на цветя и кадифена сладост. Прекрасно балансирана комбинация от сладки цитрусови нотки и нежни нюанси на мед, подправки и дъб.»

Дейвид Стюарт казва:

«Бъчва № 5576 и аз споделихме последните пет десетилетия заедно в дестилерията на The Balvenie и ако създаването на сингъл малцово уиски е точна наука, на прага на алхимията и изкуството, то взаимодействието между дървото и дестилата през годините означава, че всяка бъчва ще произведе нещо напълно уникално.»

" Вярно е, че аз имам работа мечта и през годините съм имал привилегията да опитвам много прекрасно уискита, но да открия как след половин век тази уникална бъчва е превърнала, дестилата от онова време в наистина специален сингъл малц, определено е огромна наслада "

През цялата си кариера Стюарт е спечелила много награди, включително за цялостен принос през 2005 г., която бе присъдена от журито на International Wine and Spirits Competition.

13 Септември 2012 / 12:35
автор: bgBarman.bg

Последно в Нови продукти

Френската връзка на The Balvenie

Публикувано на 2022-09-28 12:06:36

The Balvenie French Oak 16 YO е част от серия THE BALVENIE CASK FINISH включваща уискита с отличителен характер, плод на последователно отлежаване в два вида прецизно селектирани бъчви. Процесът е познат като «двойно отлежаване»

HENDRICK’S NEPTUNIA — магически докоснат от морето

Публикувано на 2022-05-16 13:12:25

Създаден под вещото ръководство на Лесли, Hendrick’s, NEPTUNIA е магически докоснат от морето.

Вкусът на лятото през погледа на новия джин VERANO

Публикувано на 2020-09-23 15:27:45

Лятото е към края си и, но както обичаме да казваме винаги е време за един ободряващ джин и тоник.

Цветен сън в лятна нощ

Публикувано на 2020-06-24 14:08:13

Представяме ви джин Hendrick’s Midsummer Solstice, вдъхновен от лятното слънцестоене. Hendrick’s Midsummer Solstice e най-новото, лимитирано творение на мастър дистилърът на популарната марка Hendrick’s, Лесли Грейси приветства лятото чрез своите неповторими флорални аромати.

Gordon’s с нови аромати за пролет — лято 2020

Публикувано на 2020-04-06 11:40:25

През февруари и март от Gordon’s обявиха старта на новите попълнения към линията от овкусени продукти.

Martini навлязоха в безалкохолния сектор с нов иновационен продукт

Публикувано на 2020-04-03 11:16:01

В началото на март тази година италианската марка вермут Martini ни зарадваха с новината за пускането на пазара на Martini Vibrante и Martini Floreale два вида безалкохолно апаритиво.

Highland Park представи третото си издание от лимитираната серия, посветена на българската история

Публикувано на 2020-04-02 18:20:09

След като миналата година от дeстилерията Highland Park представиха първите две бутилки от лимитираната серия, посветена на легендарни моменти от българската история, на пазара вече е и третото колекционерско издание, което затваря ексклузивната серия, бутилирана специално за България.

Bombay Sapphire с първата си вкусова интерпретация

Публикувано на 2020-03-26 22:46:46

От Bacardi Limited обявиха старта на първият овкусен джин на марката Bombay Sapphire. Името е взаимствано от известния коктейл с вкус на къпини Брамбъл (Bramble).

Джин Hendrick’s с второ лимитирано издание

Публикувано на 2020-03-25 11:59:46

От William Grant & Sons, собственици на супер популярната премиум марка джин Hendrick’s обявиха, по рано този месец, пускането на пазара на Lunar, второ лимитирано издание от серията с импровизации на мастър дистилърката Лесли Грейси — «Cabinet of Curiosities».

Jameson Bow Street 18 Years

Публикувано на 2018-10-25 19:34:40

Джеймисън Боу Стрийт 18 годишен в лимитирана серия от 200 бутилки за българския пазар.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish - най-новия ирландски уиски шедьовър

Публикувано на 2017-12-21 18:12:45

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish e най-новия ирландски уиски шедьовър на дестилерията Tullamore. Блендът бе представен тази година на Уиски Фест София 2017 и вече е сред любимите уискита на феновете на ирландската кехлибарена течност.

Glenfiddich пренаписва правилата на уискито

Публикувано на 2017-01-30 17:37:03

Glenfiddich — най-награждаваната марка сингъл малцово шотландско уиски в света, с гордост представя Glenfiddich Experimental Series. Новата експериментална серия изразява стремежа на марката да достига отвъд границите на познатото и да ни радва с нови, необичайни и неочаквани вкусове.

Bacardi Limited представиха Tang — първият в света дестилат от чай

Публикувано на 2015-03-23 10:58:24

Bacardi Limited са създали първата в света дестилирана напитка от чаени листа.

Cointreau Blood Orange е най-новото попълнения на най-известната марка портокалов ликьор в света

Публикувано на 2015-03-02 11:31:21

Cointreau (Коантро) разшириха портфолиото си с нова интерпретация на своя именит ликьор. Най-новият продукт на марката е създаден от мастър дестилъра на компанията Бернадет Льонгле и е с доминиращо участие на кори на корсикански червени (кървави) портокали.

От Highland Park представиха Odin, последното издание на Valhalla Collection

Публикувано на 2015-02-28 23:47:21

Най-северната уиски дестилерия в света, Highland Park, представиха Odin, четвъртият и последен представител на сингъл малц серията Valhalla Collection.

Линията 1824 на The Macallan с две нови супер луксозни издания

Публикувано на 2015-02-28 22:50:02

The Macallan 1824 се сдоби този месец с две нови луксозни допълнения без обозначение на годините — The Macallan Reflexion и The Macallan No.6

Kilbeggan пускат сингъл зърнено уиски

Публикувано на 2015-02-12 16:59:04

Kilbeggan 8 YO Single Grain Irish Whiskey е първото единично зърнено уиски на марката Kilbeggan, с което Beam Suntory се присъедини към младата, но силно развиваща се през последните години категория.

От Kilbeggan пуснаха 21 годишно уиски

Публикувано на 2015-01-23 12:06:22

От Kilbeggan Distilling Company обявиха старта на най-старото блендирано ирландско уиски, пускано от дестилерията до момента — Kilbeggan 21 YO.

Jim Beam пускат ново ръжено уиски по стара семейна рецепта

Публикувано на 2015-01-15 13:39:01

Най-известната марка американско уиски в света Jim Beam (Джим Бийм) са използвали забравена семейна рецепта, датираща от преди Сухият режим за създаването на ново ръжено уиски — Jim Beam Pre — Prohibition Style Rye.

Премиум джин от мравки, създаден за «Noma» — най-добрият ресторант в света, е вече на пазара

Публикувано на 2014-11-18 13:10:23

«Anty Gin», чиято рецепта включва дестилат от червени дървесни мравки, който е създаден от Cambridge Distillery и Nordic Food Lab, по поръчка на ресторянт «Noma», вече може да се намери във Великобритания.

Disaronno влезе в супер премиум сегмента с нов продукт, базиран на скоч

Публикувано на 2014-11-10 16:11:58

От Disaronno, най-известната в света марка амарето ликьор лансираха Disaronno Riserva, нов супер премиум продукт, базиран на малцово шотландско уиски.

Jim Beam ще смесват своя бърбън със скоч

Публикувано на 2014-11-06 15:47:33

Beam Suntory обявиха за предстоящото пускане на пазара на ново премиум продукт, микс от Jim Beam бърбън и шотландски малц. Новото хибридно уиски ще излезе през юни 2015 и ще носи името Jim Beam Kentucky Dram.

Diageo лансират хибридна напитка между джин и саке

Ново издание на Laphroaig в чест на приятелите на марката

Публикувано на 2014-10-28 11:40:38

Всяка година Laphroaig създават специално уиски, предназначено за членовете на клуба «Приятели на Laphroaig». Миналата година изненадата бе уиски, завършено в бъчви от Порто. Изданието за 2014 година се нарича Cairdeas Amontillado Edition.

Нов Baileys с вкус на черен шоколад и череши

Публикувано на 2014-10-23 12:38:37

Diageo разшириха гамата от вкусове на популярната си марка ирландски крем ликьор Бейлис с нов продукт — Baileys Chocolate Cherry Irish Cream.

Woodford Reserve ни изненадват с нетрадиционен за бърбън индустрията експеримент

Публикувано на 2014-10-22 12:20:39

Brown-Forman, собственика на марката Woodford Reserve (Уудфорд Ризърв) и винарната Sonoma-Cutrer са си партнирали в създаването на нова лимитирана серия бърбън уиски — Woodford Collection Sonoma-Cutrer Pinot Noir Finish

The Balvenie с три нови луксозни издания

Публикувано на 2014-10-22 10:35:51

Този месец William Grant & Sons пускат три луксозни издания на своята марка сингъл малц скоч The Balvenie (Балваний): Tun 1509, Single Barrel Traditional Oak и Balvenie Cask Fifty 4567.

Нов продукт на Chivas Regal

Публикувано на 2014-10-21 11:45:03

Chivas Brothers (Pernod Ricard) разширяват своята линия от продукти на премиум марката блендиран скоч Chivas Regal, с ново издание — Chivas Regal Extra.

The Glenlivet пуснаха 50 годишно уиски

Публикувано на 2014-10-10 13:02:52

The Glenlivet (Гленливет) стартираха The Winchester Collection — своята първа колекция от 50 годишни сингъл малц уискита.

Patrón Spirits лансират Patrón XO Cafe Incendio, лютив вариант на своя хитов кафе ликьор

Публикувано на 2014-10-07 13:37:23

В отговор на нарастващото търсене на пикантни напитки, Patrón Spirits разшириха своята линия текила ликьори с Patrón XO Cafe Incendio, лютива версия на луксозният кафе ликьор Patrón XO Cafe.

Glenfarclas представиха уиски отлежало в бъчви от фино шери

Публикувано на 2014-10-07 10:55:33

Glenfarclas, именитата семейна дестилерия от Спейсайд представиха Glenfarclas 1966 Fino Sherry, първото уиски, от оформяща се нова серия.

Pumpkin Spice е най-новият ликьор на Bols

Публикувано на 2014-09-12 11:16:09

Lucas Bols представиха Pumpkin Spice, нов ликьор с тиква и подправки, предназначен специално за есенно-зимния сезон.

The Balvenie зарадва колекционерите с две нови 50 годишни малцови уискита

Публикувано на 2014-09-08 18:18:45

От William Grant & Sons обявиха, че ще лансират две нови 50 годишни, сингъл каск издания на дестилерията The Balvenie.

Bowmore пуснаха втората серия от лимитираното си издание Devil’s Cask

Публикувано на 2014-08-18 09:40:15

Айла (Islay) дестилерията Bowmore пуснаха на пазара втората серия от лимитираното и изключително търсено уиски Devil’s Cask.

Jim Beam пуснаха канелено уиски

Публикувано на 2014-08-13 10:56:49

Без много шум по медиите и информационните агенции наскоро по магазините в САЩ се появи най-новият ароматен продукт на марката — Jim Beam Kentucky Fire.

От Енциклопедията…

Стилът уиски на Кентъки

Особености на бърбъна

Елитни марки бърбън
1381231038 / twitter: @bgbarman

Кентъки е благословен да бъде родина, не само на алкохолната напитка на Америка — бърбъна, но и на първия им народен инструмент — банджото. Общото между тях е, че корените и на двете се намират далече в Шотландия и Ирландия, но са изцяло американски творения. С други думи те са микс от шотландски и ирландски познания, с американска подправка.

Родено под страстното гръцко слънце

Крътък обзор на гръцкото бренди

Гръцко бренди дегустация на лозето
1345193738 / twitter: @bgbarman

На позицията, която заема Metaxa (Метакса) на локалния и световния пазар могат да завидят по-голямата част от световните марки. Когато говорим за гръцко бренди, тази марка направо задушава всеки направил опит да се покаже на повърхността. Нямам предвид, че мениджмънтът на марката прави нещо нередно, а само че тя се смята за основното и единствено гръцко бренди. Ако трябва да бъдем точни и се впуснем в детайли, производствената технология на Metaxa не е точно бренди, но се опитайте да намерите друго!

От лозата до софрата — част 2

Производството на вино

производство на вино монограма
1346235473 / twitter: @bgbarman

До преди две десетилетия и то предимно в страните от Стария свят, ударението винаги е било повече върху лозята, отколкото върху винарските изби. Френските винопроизводители, примерно винаги са се определяли като лозаро-винари (viticulteurs), определение, което се доближава повече до отглеждането на гроздето, отколкото да производството на вино. В днешно време, и не само в Новия свят, се появи наименованието винификатори. От самосебеси се разбира, че това название характеризира хората занимаващи се предимно с превръщането на гроздето във вино.

реклама Whiskey Fest 2019
Шарк кен 330-330

SHARK, газиран (кен)

Газирана енергийна напитка с таурин и високо съдържание на кофеин.