1344929318
Докато блендовете превръщат шотландското уиски в питие с международно признание и с изключително икономическо значение, то сингъл малцовите шотландски уискита запазват традициите и го развиват в нови измерения.
Докато блендовете превръщат шотландското уиски в питие с международно признание и с изключително икономическо значение, то сингъл малцовите шотландски уискита запазват традициите и го развиват в нови измерения.
Ако трябва да бъда кратък, сингъл малц скоч уиски е малцово уиски произведено в Шотландия. Както обикновено, едно определение казва всичко и абсолютно нищо. За да разберем истинската му същност, ще са ни нужни доста повече думи.
Само уиски, произведено изцяло от малцован ечемик и от една единствена дестилерия, може да носи наименованието сингъл малц. Сингъл малцовите уискита най-често се продават отлежали, в определени категории (10, 12, 15, 18, 21 ... год.). Въпреки че на етикета е изписана определна година, уискито може да е от бъчви със съдържание от различни години, а и от различни дестилерии. Също както при блендираните уискита, годините на етикета показват най-младото уиски в микса, но ако всички уискита идват от една дестилерия, той не се нарича блендиран малц, а vatted malt (ватед малц). Това са рядко срещани уискита. Ако миксът е от различни дестилерии, на етикета е изписано «pure malt» (чист малц).
Както повечето напитки по света, шотландските уискита обикновено се идентифицират не с държавата на произход, а с района или областта. Ако наистина искаме да вникнем дълбоко в същността на шотландските малцови уискита и да ги опознаем, ще трябва да разгледаме не шотландската им идентичност, а регионите откъдето произлизат. Различията им се обосновават предимно с вкусови характеристики и произлизат най-вече от тероара, локацията, околната среда и традициите на производство. Броят на уиски регионите в Шотландия винаги е бил тема на много дебати. Ще се опитам да ви представя разделението така, както го възприемам аз. Моето виждане се позовава на изследване на гледните точки на различни автори — познавачи на малцовите уискита и дегустиране на възможно повече марки, от различни региони. Районите на производство са четири: Лоуландс (Lowlands), Хайландс (Highlands), Айла (Islay) и Кампбелтън (Campbeltown).
Високопланинската част на Шотландия Хайландс (Highlands) е огромна област, която е дом на най-известните малцови уискита по света. В днешно време тази област е разделена на подобласти: «Източна», «Централна и Южна», «Западна», «Северна» и сравнително новото и модерно подразделение «Спейсайд» (Speyside). В някои източници островите на север и запад от Хайландс (Highlands) се посочват като отделен регион «Острови» (Islands). Това е по-скоро географско разделение, но вкусовите качества на уискитата, дестилирани там, имат своя специфика. Затова ще ги разглеждаме като отделен подрегион на Хайландс (Highlands). Единият от тях — Айла (Islay), със своите 8 действащи дестилерии, е не само самостоятелен регион, но и най-характерният и най-обсъжданият от всички. Ако не сте пили никога малцово уиски и започнете с някое от този регион, или ще му станете фен доживот, или ще го намразите толкова, че дори и разговорът за него ще ви навява неприятни емоции. Надявам се да не ви откажа да ги опитате, защото аз обожавам малц, произведен на този остров.
Нископланинските части на Шотланидия не се свързват често с малцовото уиски. Може би поради факта, че повечето марки се произвеждат във Високопланинските части, или поради индустриалната насоченост на региона. Тук основно се дестилира обикновено зърнено уиски, използвано в блендовете на всички популярни марки скоч, но има доказани марки, представители на малцовото братство, чийто характеристики заслужават отделянето на Непланинската част на Шотландия (Lowland) като регион.
В днешно време Кемпбелтън (Campbeltown) има само три действащи дестилерии, едната от които ще освободи първата си продукция едва през 2012 година, но се счита за самостоятелен регион. В миналото, на тази малка територия са се вихрели голям брой дестилерии, произвеждащи едни от най-качествените малцови уискита.
Всеки един регион и неговите представители са разгледани в отделни статии. Надявам се да съм събудил вашето любопитство. Ще се радвам да прочетете всяка една от тях, но най-добре ще започнете да разбирате шотландските уискита, когато наред с прочетеното ги опитате. И помнете — едно-две питиета на вечер ще ви кажат много повече от цяла бутилка.
Кратка характеристика на уиски районите в Шотландия
Докато блендовете превръщат шотландското уиски в питие с международно признание и с изключително икономическо значение, то сингъл малцовите шотландски уискита запазват традициите и го развиват в нови измерения.
Производство на шотландско малцово уиски
По дефиниция шотландското сингъл малцово уиски е продукт на една единствена дестилерия. То не може да бъде миксирано с уискита от други дестилерии. Различията между отделните марки се дължи, не само на тереора и традициите на регионите и подрегионите в страната, но и на уменията на технолозите и специфичните особености при производството им. Както се досещате освен че са съществени, те са и много. Следващите редове ще ви въведат в тайнствата при производството на шотландското сингъл малц уиски.
Характеристика на подрегиона «Острови» на Хайландс
Лесно е да се мисли, че островите, разпръснати на северозапад от бреговете на Шотландия, са винаги мрачни, студени, самотни и същевременно прекрасни и романтични. Погледнати от ъгъла на любителите на малцови уискита, те не са само това. Тези острови са дом на едни от най-индивидуалистичните шотландски уискита.
Islay
Най-южният от всички шотландски острови е родно място на най-характерната група сингъл малцови уискита в цяла Шотландия. Носещи, наситеният с йод и водорасли морски възух, миризмата на торфените изпарения и ароматните зрели плодове, те представляват душата на острова, събрана в бутилка. Мощни и нежни. Стилът на тези уникални уискита им отрежда заслужено да бъдат обособени в самостоятелен регион.
Характеристика на уискитата от Айла
Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.
Богат избор на сингъл малцови шотландски уискита на изгодни цени в онлайн магазина на TASTINGROOM.BG
Edradour Caledonia 12 YO (Едрадоуер Каледония 12 годишен) е специална серия сингъл малцово уиски от най-малката уиски дестилерия в Шотландия.
Наздраве!