Lowlands, Highlands, Islay, Campbeltown — ключовете към същноста на Шотландското малцово уиски

Кратка характеристика на уиски районите в Шотландия
Главни шотландски уиски райони голяма-коригирана

Докато блендовете превръщат шотландското уиски в питие с международно признание и с изключително икономическо значение, то сингъл малцовите шотландски уискита запазват традициите и го развиват в нови измерения.

Ако трябва да бъда кратък, сингъл малц скоч уиски е малцово уиски произведено в Шотландия. Както обикновено, едно определение казва всичко и абсолютно нищо. За да разберем истинската му същност, ще са ни нужни доста повече думи.

Само уиски, произведено изцяло от малцован ечемик и от една единствена дестилерия, може да носи наименованието сингъл малц. Сингъл малцовите уискита най-често се продават отлежали, в определени категории (10, 12, 15, 18, 21 ... год.). Въпреки че на етикета е изписана определна година, уискито може да е от бъчви със съдържание от различни години, а и от различни дестилерии. Също както при блендираните уискита, годините на етикета показват най-младото уиски в микса, но ако всички уискита идват от една дестилерия, той не се нарича блендиран малц, а vatted malt (ватед малц). Това са рядко срещани уискита. Ако миксът е от различни дестилерии, на етикета е изписано «pure malt» (чист малц).

Както повечето напитки по света, шотландските уискита обикновено се идентифицират не с държавата на произход, а с района или областта. Ако наистина искаме да вникнем дълбоко в същността на шотландските малцови уискита и да ги опознаем, ще трябва да разгледаме не шотландската им идентичност, а регионите откъдето произлизат. Различията им се обосновават предимно с вкусови характеристики и произлизат най-вече от тероара, локацията, околната среда и традициите на производство. Броят на уиски регионите в Шотландия винаги е бил тема на много дебати. Ще се опитам да ви представя разделението така, както го възприемам аз. Моето виждане се позовава на изследване на гледните точки на различни автори — познавачи на малцовите уискита и дегустиране на възможно повече марки, от различни региони. Районите на производство са четири: Лоуландс (Lowlands), Хайландс (Highlands), Айла (Islay) и Кампбелтън (Campbeltown).

Високопланинската част на Шотландия Хайландс (Highlands) е огромна област, която е дом на най-известните малцови уискита по света. В днешно време тази област е разделена на подобласти: «Източна», «Централна и Южна», «Западна», «Северна» и сравнително новото и модерно подразделение «Спейсайд» (Speyside). В някои източници островите на север и запад от Хайландс (Highlands) се посочват като отделен регион «Острови» (Islands). Това е по-скоро географско разделение, но вкусовите качества на уискитата, дестилирани там, имат своя специфика. Затова ще ги разглеждаме като отделен подрегион на Хайландс (Highlands). Единият от тях — Айла (Islay), със своите 8 действащи дестилерии, е не само самостоятелен регион, но и най-характерният и най-обсъжданият от всички. Ако не сте пили никога малцово уиски и започнете с някое от този регион, или ще му станете фен доживот, или ще го намразите толкова, че дори и разговорът за него ще ви навява неприятни емоции. Надявам се да не ви откажа да ги опитате, защото аз обожавам малц, произведен на този остров.

Нископланинските части на Шотланидия не се свързват често с малцовото уиски. Може би поради факта, че повечето марки се произвеждат във Високопланинските части, или поради индустриалната насоченост на региона. Тук основно се дестилира обикновено зърнено уиски, използвано в блендовете на всички популярни марки скоч, но има доказани марки, представители на малцовото братство, чийто характеристики заслужават отделянето на Непланинската част на Шотландия (Lowland) като регион.

В днешно време Кемпбелтън (Campbeltown) има само три действащи дестилерии, едната от които ще освободи първата си продукция едва през 2012 година, но се счита за самостоятелен регион. В миналото, на тази малка територия са се вихрели голям брой дестилерии, произвеждащи едни от най-качествените малцови уискита.

Всеки един регион и неговите представители са разгледани в отделни статии. Надявам се да съм събудил вашето любопитство. Ще се радвам да прочетете всяка една от тях, но най-добре ще започнете да разбирате шотландските уискита, когато наред с прочетеното ги опитате. И помнете — едно-две питиета на вечер ще ви кажат много повече от цяла бутилка.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Сингъл малцово шотландско уиски

Lowlands, Highlands, Islay, Campbeltown — ключовете към същноста на Шотландското малцово уиски

Кратка характеристика на уиски районите в Шотландия

Главни шотландски уиски райони малка-коригирана
1344929318

Докато блендовете превръщат шотландското уиски в питие с международно признание и с изключително икономическо значение, то сингъл малцовите шотландски уискита запазват традициите и го развиват в нови измерения.

Тайнства и мистерии под димящите шотландски пагоди

Производство на шотландско малцово уиски

Пагодите (комините) на дестилерията  Glenfiddich
1345030442

По дефиниция шотландското сингъл малцово уиски е продукт на една единствена дестилерия. То не може да бъде миксирано с уискита от други дестилерии. Различията между отделните марки се дължи, не само на тереора и традициите на регионите и подрегионите в страната, но и на уменията на технолозите и специфичните особености при производството им. Както се досещате освен че са съществени, те са и много. Следващите редове ще ви въведат в тайнствата при производството на шотландското сингъл малц уиски.

По темата…

Некелтския регион на Шотландия

Характеристика на шотландския уиски региона Лоуланд (Lowlands)

Лоуландс малка
1344940392

Регионът Лоуланд (Lowlands) е най-южната част на Шотландия и най-близката до Англия. Той е известен още като «Ghalldach», което означава «некелтски регион» (не питайте как се произнася, не мога да си изкълча езика). По-голямата част от дестилериите тук са разположени в близост до северната му граница с Хайланд, която се определя като линия между градовете Дъндии (Dundee) и Грийнък (Greenock), или ако щете Глазгоу и Единбург, понеже са по известни.

Характеристика на Хайландс — Високопланинските части на Шотландия

Highlands

Хайландс-карта-малка
1344889577

Географски погледнато, Високопланинската част на Шотландия — Хайландс (Highlands) се простира на север от линията, минаваща диагонално от Гирван — на запад, до Стонхеван — на изток. Някога тази линия била известна като «Позорната линия на Високопланинските части».

Характеристика на Кемпбелтън – световната столица на уискито през 19 век

Campbeltown

Регион Кембълтън малка
1344926864

Кембълтън (Campbeltown), този малък град, разположен в източната част на полуостров Кинтаяр (Kintyre), през 19 век се е смятал за световна столица на уискито. Между 1880 и 1920 година тук са оперирали 34 дестилерии. Това е една от причините, въпреки че в момента има само три действащи дестилерии, едната от които ще освободи първия си сингъл малц едва през 2012 година, да се смята за самостоятелен регион.

реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка на сироп Амарето на Монин

Le Sirop de Monin Amaretto

Le Syrup de Monin Amaretto (Сироп Амарето на Монин) се основава на класическия италиански горчив ликьор с аромат на, бадеми.