историята на Glenfiddich

Glenfiddich Project XX ®

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка с коркова тапа
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 47 Об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Плътно злато
Нос: Характерните за Glenfiddich плодови нотки на ябълков цвят, пролетни плодове и зряла круша. Прекрасен баланс на дъб и ванилия, захар от ечемик и нотки на женско биле с лека пикантност.
Вкус: Изтънчен и балансиран вкус със сладост на захарен памук, ванилия и нотки на дъб. Плътна и мека, първоначалната сладост е допълнена от необичайни нотки на печен бадем, канела и лек танини.
Финал: Продължителен, с оставаща сладост на дъб.


Glenfiddich Project XX е майсторска комбинация от 20 много специални сингъл малца. Това един от първите два продукта на Glenfiddich Experimental Series, създадена от стремежа на дестилерията да достига отвъд границите на познатото и да си партнира с с ярки умове от различни индустрии.

Project XX (произнася се «двадесет») е плод на съвместната работа на мастър дистилъра на Glenfiddich, Браян Кинсман и 20 уиски експерта и е може би един от най-амбициозните експерименти с малцов дестилат в 130 — годишната история на дестилерията.

Изправяйки се срещу традиционните методи за приготвяне на уиски, Браян кани 20 уиски експерта от 16 държави: Канада, Франция, Германия, Тайван, Китай, Югоизточна Азия, Украйна, Бразилия, Англия, Шотландия, Мексико, Холандия, Южна Корея, Русия и Южна Африка. Те са истински енциклопедии на уискито, които прекарват голяма част от живота си именно като представят сингъл малцови уискита на ценители, ентусиасти и новаци. Повечето от тях са и най-добрите експерти на тема Glenfiddich в страните си.

Амбицията на Браян Кинсман е да създаде един забележителен сингъл малц, като комбинира техните знания и любопитство. За целите на експеримент «Двадесет», Броян предизвиква всеки един да разгледа, опита и избере, бъчва от складовете на дестилерията на Glenfiddich в Дъфтаун. Резултат от този свободен избор е колекция от 20 от най-необичайните уискита в складовете на Glenfiddich, отлежали в бъчви от порто, шери и бърбън, събирани в течение на 130 — годишната история на марката. Въз основа на техния избор, Браян Кинсман умело създава финалния вариант на Project XX. Финалният вкусов профил надминава всички очаквания.

Ето какво споделя Браян Кинсман: «Експерименталната серия е пример за дългата ни, богата история на иновации и увереността да пробваме нови неща по нетрадиционни начини. Отхвърляйки традиционния начин — малцовото уиски да бъде избрано единствено от майстора на малца, си поставихме за цел да създадем едно неочаквано уиски като замесим 20 уиски експерта в процеса. 20 — те подбрани уискита включват едни от най-забележителните ни уискита, избрани благодарение на техния вкусов профил и рядкост, а да ги слеем едно с друго — по начин, който запазва вкуса на оригинала, беше вълнуващо предизвикателство. Проектът Glenfiddich Project XX, който лансираме днес, пресъздава първата малка партида. Има топлия, летен, плодов характер на класическия Glenfiddich, но впоследствие разкрива многообразието си с появата на вкусове на захарен памук, канела, бадем, танини от порто и женско биле.»

А глобалният посланик на Glenfiddich Стюърт Грант Ралф добавя: «Участието ми в творческия процес при избирането на 20 — те бъчви, които еволюираха в Glenfiddich Project XX беше невероятно. Браян е създал уникално уиски, което без съмнение е в стила на Glenfiddich, но същевременно е „изплетено“ от 20 бъчви, различни по размер, форма, тип дърво и произход. Като доказателство за невероятното уиски, което произвеждаме в Дъфтаун, Glenfiddich Project XX е питие, което ще заинтригува и задоволи вкуса на любителите на сингъл малц от цял свят.»

Създадена в сътрудничество с инакомислещи хора от цял свят, серията Glenfiddich Experimental използва уникален и иновативен процес, който да предложи нови и интригуващи малцови уискита. Glenfiddich Project XX е второто уиски от серията след Glenfiddich IPA Experimen — малцово уиски, отлежало в бъчви от крафт бира — индийски светъл ейл (IPA), внимателно подбрано от Браян Кинсман и местен пивовар от Спейсайд.

Серията Glenfiddich Experimental е лансирана на пазара през септември 2016 г.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Спейсайд

Glen Grant / Glenfarclas / Glenfiddich / The Balvenie / The Macallan / Aberlour / Ardmore / Auchroisk / Aultmore / Balmenach / Banff / Benrinnes / Benromach / Braeval / Cardhu / Convalmore / Cragganmore / Dufftown / Glen Deveron / Glen Elgin / Glen Parker / Glen Roger’s / Glendronach / Glenlossie / Graigallachie / Knockando / Knockdhu / Longmorn / Mannochmore / Old Ballantruan / Royal Brackla / Speyburn / Strathisla / Strathmill / Tamdhu / Tamnavulin / The Glenlivet / Tomintoul / Tormore

Перфектно място за производство на уиски в Шотландия

Характеристика на уиски регион Спейсайт (Speyside)

Спейсайд Хайланд малка
1344930238

Спейсайд е благословен да притежава перфектните условия за производство на малцово уиски. Цялата площ е набраздена от реки, поточета, извори, които текат върху покрити с торф гранитни планини. Районът около Елгън (Elgin) се смята за най-големия производител на ечемик в Шотландия. Отлични транспортни комуникации. Като добавим и годините опит, спокойно можем да заключим, че това наистина е перфектното място за производство на шотландско малцово уиски!

Дестилерии под път и над път

Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

Спейсайд посоки към дестилерии
1398150007

Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

реклама Whiskey Fest 2019
Лого на плодови пюрета Le Fruit de Monin

Le Fruit de Monin

Le Fruit de Monin е линия от натурални плодови пюрета, предназначена за всеки, който иска най доброто и няма излишно време за губене.