1374054091
Когато Колумб акостира на остров Сан Салвадор през 1492 година, едва ли е имал и най-малката представа, че донесената от него захарна тръстика, ще изиграе толкова важна роля за развитието на региона. От момента, в който той засява растението на островите Испаньола и Куба, при своето второ плаване, колонизацията на Карибите и отглеждането на захарна тръстика стават неразривно свързани.
1374054091
Ромът е една от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. В миналото производството на захар бил основния бизнес, докато ром се е произвеждал от каквото остане. Днес в някои от островните държави по Карибите ролите са разменени и захарта остава на второ място, а ромът е основен източник на приходи.
1374054091
Отлежаването на рома не е мода, насадена от пазара, а дългогодишна практика. По стара кубинска традиция отлежаването до три години в стари (използвани) бъчви, придава мекота и балансиран характер, без да се оцветяват прекалено много. Преди бутилиране този ром се филтрира през дървени въглища, за да се премахнат всякакви оцветяващи субстанции. Античната испанска дума Añejo, означаваща отлежал говори, че това е ром достоен за уважение.