Националната напитка на Китай

Характеристика на байжиу
Бутилка Байжиу на китайската стена

Байжиу (Baijiu, 白酒), или Шаожиу (Shaojiu, 烧酒) е китайски дестилирана алкохолна напитка. Наименованието Байжиу буквално се превежда «бял алкохол» или «бял спирт» и обикновено варира около 40 — 60 об. % алк.

Байжиу обикновено се дестилира от сорго (метла), въпреки че понякога се използват и други култури. В южната част на Китай обикновено се приготвя от лепкав ориз, а на север от сорго, пшеница, ечемик, просо, или много рядко от сълзи на Йов.

Поради своята бистрота, Байжиу може да се оприличи на няколко други спиртни напитки от изтока, но като цяло има значително по-високо алкохолно съдържание, отколкото, например японската Сиошу (25 об. % алк.), или корейската Сожу (20 — 35 об. % алк.).

автор: bgBarman.bg

Байжиу

Националната напитка на Китай

Характеристика на байжиу
Бутилка Байжиу на китайската стена

Байжиу (Baijiu, 白酒), или Шаожиу (Shaojiu, 烧酒) е китайски дестилирана алкохолна напитка. Наименованието Байжиу буквално се превежда «бял алкохол» или «бял спирт» и обикновено варира около 40 — 60 об. % алк.

Байжиу обикновено се дестилира от сорго (метла), въпреки че понякога се използват и други култури. В южната част на Китай обикновено се приготвя от лепкав ориз, а на север от сорго, пшеница, ечемик, просо, или много рядко от сълзи на Йов.

Поради своята бистрота, Байжиу може да се оприличи на няколко други спиртни напитки от изтока, но като цяло има значително по-високо алкохолно съдържание, отколкото, например японската Сиошу (25 об. % алк.), или корейската Сожу (20 — 35 об. % алк.).

автор: bgBarman.bg
реклама Sofia Bar Show