Млечни продукти и напитки

Под каква форма можем да консумираме мляко
млечни продукти

Благодарение на съвременните технологии днес можем да консумираме мляко навсякъде и под различни форми. В заведенията по целия свят директно или индиректно се използва всяка една от тях. Във следващите редове, ще ги изброим и охарактеризираме. Това е от малкото тип — академични статии в енциклопедията, но за съжаление, при млякото няма много голяма интрига. Въпреки че това са продукти от ежедневието и всеки със сигурност е запознат с повечето от тях винаги можете да научите нещо ново.

Ще разделим млечните продукти на няколко базови групи, които са популярни в България: Прясно мляко, Дълготрайно мляко, Млечно-кисели продукти, Сметанови продукти.

Прясно мляко

  • Сурово мляко — това е охладено и прецедено (краве или от друг произход) мляко, което се купува директно от производителите. Преди консумация е добре да се свари. Трайността му е 2 дни. Изключително важно е да проверите дали мястото, от където го пазарувате има всички необходими документи гарантиращи качеството на продукта.
  • Пълномаслено мляко — това е пастьоризирано мляко, със стандартизирано мастно съдържание 3.6%. Екстра пълномаслено мляко с 4.5% мазнини, също може да се намери.
  • Нискомаслено мляко — съдържа 1% мазнини и 4.5% белтъчини.
  • Обезмаслено мляко — получава се от пълномаслено мляко, на което е извлечена сметаната и не съдържа никакви мазнини.
  • Мляко с добавки — млечни напитки (шейкове) от пастьоризирано мляко с добавени аромати, какао, кафе, плодови сиропи, мед, карамел, витамини или др.

Дълготрайно мляко

  • Трайно мляко UHT (Ultra High Temperature) — млякото се подлага на високи температури (около 140°С) за няколко секунди, което убива бактериите и трайността му се повишава от 3 до 6 месеца за неотворена кутия.
  • Стерилно мляко — млякото се стерилизира, т.е. в него напълно се унищожават микробите чрез нагряване до 100°С, в затворени съдове. Без да се охлажда то трае до 2 години.
  • Сухо мляко — Получава се, като пастьоризираното мляко се сгъстява в условия на вакуум до намаляване на обема му до 4 пъти и след това се изсушава. При изсушаване в пулверизационни сушилни се получава сухо мляко с голяма разтворимост. Сухото мляко е с влага до 4%. Трайността му при не херметично опаковане е 3 месеца, а при херметично 8 месеца. Чрез добавяне на определено количество вода (според указанията) се получава т. нар. възстановено мляко. Сухото мляко бива три вида: пълномаслено (25% масленост), полумаслено (15%) и обезмаслено. Количеството на белтъчините в обезмасленото мляко е 32%. Хранителната и биологичната стойност на сухото (и на възстановеното) мляко не се отличава от тази на прясното мляко.

Млечно-кисели продукти

  • Кисело мляко — произвежда се от пастьоризирано мляко, което се оставя да престои 30 мин, без да се охлажда. След охлаждането му до температура 45°С. се заквасва с млечнокисела закваска и се разлива в опаковките. Оставя се да ферментира при температура 41—43°С. Коагулацията на млякото се извършва за 2 — 3 часа. Заквасеното мляко се охлажда за 3 — 4 ч до температура 8— 10°С. Съхранява се при 4 — 6°С за не повече от 3 дни (включително датата на производството и разбира се ако е истинско). Белтъчините и мазнините в киселото мляко не се отличават по количество от тези в прясното мляко, от което е приготвено, но то съдържа повече свободни аминокиселини, които се увеличават при престояването му. Неговата масленост е в зависимост от тази на млякото, от което е приготвено.
  • Пробиотични млека — приготвят се от пастьоризирано мляко, към което се добавят бактериални култури, ацидофилни бацили, придаващи особено мек кисел вкус. Стимулират храносмилането и естествените съпротивителни сили на организма. Най-популярни са тези с Bifidus essensis.
  • Йогурт — произвежда се от пастьоризирано краве мляко, към което се добавят определени щамове млечнокисели бактерии. Съдържанието му на мазнини варира от 1 до 5% и се предлага предимно във вариант с плодове. Честно казано на вкус е като нишестен млечен крем. Популярен е предимно в чужбина, тъй като в България — родината на киселото мляко, ние сме свикнали на определено друг вкус.
  • Кефир — млечно-кисел продукт, обработен с кефирови бактерии, който леко се пени и съдържа между 0.2 — 0.5 об. % алк. Много популярен в бившите руски републики от района на Кавказ.
  • Айрян — напитка, приготвена от кисело мляко и вода в съотношение 1/1 и добавка на сол.

Светанови продукти

Не трябва да ги бъркате със сметановите продукти на растителна основа, които масово се използват в момента, поради много по-ниската им цена.

  • Избита сметана — сладка сметана с до 45% мазнини. Приготвя се чрез разбиване с миксер. За декорации или добавка към кафета.
  • Течна сметана за кафе — сладка сметана с 15% съдържание на мазнини. Много често в заведенията се предлага сметана за кафе на растителна основа. За да правите разлика, повечето производители опаковат млечната сметана в сини опаковки, а растителната в зелени.
  • Кисела сметана — заквасена сметана. По-често използвана в кулинарията.

Това са основните млечни продукти, които биха намерили приложение в заведенията. За да сте сигурни в качеството на приготвянето от вас напитки, трябва да контролирате и качеството на суровините. Входящия контрол и съхранението на млякото и млечните продукти е от изключителна важност, поради краткия срок на годност, особено при отворена опаковка. И накрая, но не на последно място, много е грешно мисленето на някои колеги, че при комбинирането в коктейли, другите добавки ще замаскират вкуса му. Понякога вкуса може би, но много скоро вашите клиенти ще търсят тоалетна и определено няма да са повече Ваши.

автор: bgBarman.bg

Мляко и млечни напитки

Activia / Cafemio / Danone

Най-съвършената напитка

Какво трябва да знаем за Млякото?

чаша с мляко
1346401135

Всеки един от нас е започнал своя житейски път с него. Години по-късно, някои продължават да го обожават, а други не го понасят или не им понася. Млякото е пълноценен, почти съвършен хранителен продукт, в който всички важни вещества, се намират в балансирани съотношения. Като такъв то трябва да присъства във всяко заведение, а ние да се запознаем с неговите основни качества, капризи и продуктови превъплъщения.

Млечни продукти и напитки

Под каква форма можем да консумираме мляко

млечни продукти
1346402252

Благодарение на съвременните технологии днес можем да консумираме мляко навсякъде и под различни форми. В заведенията по целия свят директно или индиректно се използва всяка една от тях. Във следващите редове, ще ги изброим и охарактеризираме. Това е от малкото тип — академични статии в енциклопедията, но за съжаление, при млякото няма много голяма интрига. Въпреки че това са продукти от ежедневието и всеки със сигурност е запознат с повечето от тях винаги можете да научите нещо ново.

реклама Whiskey Fest 2019
Ликьор кайсия Монин

La Liqueur de Monin Crème d’Abricot

La Liqueur de Monin Crème d’Abricot (Ликьор кайсия на Монин) е натурален продукт, носещ богатия аромат и превъзходен вкус на този летен плод.