Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла
Дестилатори caol ila Айла 2

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

Нека започнем нашата виртуална разходка с трите цитадели, боядисани в бяло, разположени на зловещия южен бряг на острова: Ardbeg (Ардбег), Lagavulin (Лагавулин) и Laphroaig (Лафройг). Всеки един продукт е торфен, даже на «молекулярно ниво», но въпреки това има своя собствена визитка. Laphroaig е може би най-масления и най-тежкия. Първата характеристика, която начинаещ любител на малц би му дал, е: натъпкан с катранени въжета, водорасли, мазна кожа и воня на торф. Сигурно се питате веднага какво му харесват? Определено е предизвикателство да го опитате. Стандартният десетгодишен е много добър, но cask strength (каск стрейт) е невероятен, може би поради това, че нивото на алкохол е от значение за да се изрази напълно истинският му характер. Lagavulin е едновременно торфен и силно развит, но притежава и великолепна елегантност, подпомогната от използването на бъчви от шери (Laphroaig използват бъчви от бърбън). Със сигурност ще ви остави замислени. Нужно е повече от едно питие, за да се разбере това уиски (не за един ден, разбира се). Ardbeg е с най-високо съдържание на торф от всички, но не си мислете, че е брутална воня. Определено не е така. Всъщност той притежава отлично развит и уникален характер. Дестилерията Port Ellen (Порт Елън), която изглежда никога няма да отвори нормално, произвежда най-безкомпромисния от всички скочове на острова, предназначен само за абсолютни фенове с дълбоки джобове.

От другата страна на острова ситуацията е малко по-различна. Coal Ila (Кул Ийла) споделя същото ниво на торф с Lagavulin, но уискитата й определено са «друго животно». От години нейният собственик, Diageo, я използва да произвежда всякакъв вид уискита за нуждите на блендовете си — от много торфени до съвсем безторфени. Това е доста объркващо за ценителите на сингъл малцовите уискита. Никога не можете да сте сигурни какво ще пиете. Един вид може да има мирис на глави от риба, изхвърлена на морския бряг, докато друг — да е беден на всякакви аромати и мазен. Но това е минало. Отскоро той отново е на стелажите и заема достойно място до всяко сингъл малцово уиски. Добър, не много силен фенолен характер, точно отговарящ на определението за северната част на острова.

Малко по-далече се намира Bunnahabhain (Бунахабън). Тук откриваме чиста вода, ниско ниво на торф и дълги шии на медните дестилатори. Това като че ли ни отдалечава от представите за типично уиски от Айла (Islay). Но докато вонята на торф липсва, то свежият полъх на морето нежно и сигурно ни обгръща.

Bruichladdich (Брухладих) е разположена на брега на Лохиндаал (Lochindaal), точно отдругата страна на столицата Боумор (Bowmore). Със сигурност няма друго място на света, където да бъде произведено уискито, което се радва на най-широка популярност на острова. Тук леко се усеща малка част островния торф, но преобладава лекият дъх на съхнещи на слънце мидени черупки — нещо като запазена марка. Тук се намира и Kilchoman (Килкоман), малка дестилерия, тип фема, с капацитет 100 000 бутилки годишно. Тя отваря врати през 2004 и произвежда първото си уиски през 2005 година. Собствениците твърдят, че произвеждат първото 100 % Айла уиски от 100 години насам.

Bowmore (Боумор), носещо името на града, където е разположена дестилерията, е микс от всички характеристики на острова. Комплексност от добро ниво на торф и отлично качество на дестилационния процес. Абсолютно невъзможно е да бъде копирано.

Айла, както всеки един от островите, е място със свои правила, специфика и разбиране за живота. Концентрацията на дестилерии дава на уискито централна роля в икономиката на региона. Цялото общество, независимо дали работи или не директно в дестилериите, е зависимо от него. То дава работа на локалните транспортни фирми, земеделците и, разбира се, на хората, заети с много популяния в последно време уиски туризъм. Дестилерията Bowmore дори е превърнала един от старите си складове в обществен басейн, подгряван от топлината на дестилаторите. Никъде в Шотландия уискито на играе толкова съществена роля.

автор: bgBarman.bg

Айла

Bowmore / Laphroaig / Ardbeg / Bruichladdich / Bunnahabhain / Bunnahabhain / Caol Ila / Lagavulin / Port Ellen / Smokey Joe

Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)

Bowmore дестилерията при буря
1345029360

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Люлката на скоча

Islay

Айла малка
1344940536

Най-южният от всички шотландски острови е родно място на най-характерната група сингъл малцови уискита в цяла Шотландия. Носещи, наситеният с йод и водорасли морски възух, миризмата на торфените изпарения и ароматните зрели плодове, те представляват душата на острова, събрана в бутилка. Мощни и нежни. Стилът на тези уникални уискита им отрежда заслужено да бъдат обособени в самостоятелен регион.

Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла

Дестилатори caol ila Айла 2
1404737076

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

реклама Whiskey Fest 2019
бутилки вино

Рекламираме вино в САЩ, Китай и Швейцария с европейски пари

Държавен фонд «Земеделие» (ДФЗ) и Националната лозаро-винарска камара (НВЛК) подписаха договор за прилагането на седмата одобрена от Европейския съюз (ЕС) промоционална програма — «Междудържавна програма за промотиране на вина със защитено наименование за произход или географско указание в трети страни».