Горе на черешата

Характеристика на черешовите ликьори
червени череши

Дано не съм Ви подвел с това заглавие, но в тази статия ще стане дума не за нещо друго, а за черешовите ликьори. Рядко се срещат хора, които не обичат този плод. С него в същност започва лятото и сезона на компотите. Ликьорите са нещо подобно само където вместо вода слагаме алкохол. С една дума компоти за възрастни.

Черешовите ликьори познати най-вече като Cherry Brandy (Черешово бренди), са най-популярният представител на ликьорите от този плод, защото са задължителна част от портфолиото на топ ликьорените компании. Те от своя страна доминират пазара не само количествено, но и ценово и ето на, имаме победител. Това разбира се в никакъв случай не е лошо, защото повечето предлагат изключително качество. Тези ликьори основно се употребяват като съставки за коктейли или в кулинарията, но могат да се консумират и чисти, с лед или миксирани с безалкохолни напитки или газирано вино.

Както има различни сортове череши, така има и различни стилове черешови ликьори. Черешовите ликьори се различават от черешовите брендита и ликьорените черешови брендита.

Нашето пътешествие, ще трябва да започне от Италия, която отново доминира на световния пазар. На първо място тук е стилът мараскино (maraschino). Името идва от хърватския сорт мараска (marasca). Този сорт дава началото на коктейлните череши, които насят същото име.

Процеса започва с махането на костилките от черешите. Следва дестилацията им, за да се извлече тяхното етерично масло, което е подобно на бадемовото. Останалата месеста част на черешите (заедно с малко цвят от бъз), започва да ферментира. Ферментацията се прекъсва с добавянето на алкохол. Този лек подсилен микс се използва изключително за производството на черешово бренди (Cherry Brandy). Това което използват производителите на мараскино ликьор са люспите на черешите, дръжките и всичко което е останало на дъното на резервоара. Към тази каша се добавя дестилата от костилките и се оставя да се кисне в продължение на няколко месеца. След това се дестилира три пъти и отново се оставя да отлежи, този път за три години в кадуси (големи дървени цистерни) от ясен. След този период се подслажда и бутилира.

Това е бистър ликьор с доста интензивни вкусове и аромати. Не е типичният плътен черешов вкус, заради цветовете бъз, но някак си е доста приятен. Опитайте, като добавите няколко капки към коктейл или някоя друга алкохолна напитка и ще останете изненадани от резултата. Най-популярната марка ликьор мараскино е италианската Luxardo (Луксардо).

Останалите черешови ликьори нямат този загадъчен вкус. Но за разлика от това са типични представители на плодовите ликьори. Техните цветове са цветовете на плода и всяка една марка носи свой собствен стил. Популярни световни марки са Rocher (Роше) от Франция, Heering (Хииринг) от Дания и Eckes Edelkirsch (Екес Иделкирш) от Германия.

Създаден от Питър Хииринг, бакалин от Копенхаген, през 1818 година Heering е може би най-популярния от всички. Той използвал определен сорт растящ в неговите градини. Плодовете и костилките се строшават и заедно с няколко други растителни съставки се киснат в продължение на месеци. През това време те прогресивно се смесват с испанско бренди от Херес. Интензивния черешов аромат и качество на този ликьор го прави една от най луксозните марки на планетата. Той е измежду съставките на оригиналната рецепта на легендарния коктейл Сингапур Слинг.

За да научите повече за черешовите ликьори посетете изброените марки и прочетете техните истории и тайни. Надявам се информацията да Ви помогне да изберете своя фаворит. Когато го откриете го споделете с приятели. Хубавите напитки са създадени за да се споделят, а не да тънат в забрава на някой шкаф.

автор: bgBarman.bg

Ликьори от плодови сокове

Chambord / Batida de Coco / Berentzen / Cassissée / Coebergh / Dita / Etiuda / Figenza / Fragolì / Heering Cherry Liqueur / Isolabella Mandarinetto / Kosher Liqueur / Kwai Feh / Litchao / Mangoyan / Midori / Mirtillì / PAMA / Paraiso / Passoã / Pisang Ambon / Soho / Solerno / Tilford / Verdemela

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

Горе на черешата

Характеристика на черешовите ликьори

Етикет на ликьор от череши, чери бренди
1345442245

Дано не съм Ви подвел с това заглавие, но в тази статия ще стане дума не за нещо друго, а за черешовите ликьори. Рядко се срещат хора, които не обичат този плод. С него в същност започва лятото и сезона на компотите. Ликьорите са нещо подобно само където вместо вода слагаме алкохол. С една дума компоти за възрастни.

Екзотика и страст от тропиците

Ликьори от екзотични плодове

Екзотични плодове
1345443472

Винаги съм си задавал въпроса: ако ние наричаме плодовете растящи на юг екзотични, то как там наричат тези, които са типични за нашите климатични условия? Сигурно пак екзотични.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
Сироп Фабри Миксибар Мохито

Fabbri Mixybar Mojito

Fabbri Mixybar Mojito (сироп Фабри Миксибар Мохито) е впечатляващ концентрат с интензивен аромат на лайм и мента.