Вкусни и стимулиращи и сетивата

Ликьори с кафе, чай, какао и шоколад
Шоколад канела кафе

Без съмнение кафето като напитка и ликьорите са напълно допълващи се еликсири на удоволствието. Като такива, неминуемо, всеки ще си зададе въпроса: защо тогава вместо да добавяме ликьор към кафето си не създадем ликьор с основна съставка кафе? Това е може би въпросът, задали си създателите на първите марки кафе ликьори.

Не е изненада, че метода на производство на тези стимулиращи ликьори е същият като този на приготвяне на най-консумираната ободряваща напитка на планетата. Това е методът на перкулацията или постоянно преминаване на алкохол през основната суровина, нежно освобождаваща своите аромати и вкусове. Оборудването съвсем естествено се нарича перкулатор. Разбира се поради факта, че основната суровина е твърда, всеки един кафе ликьор е crème liqueur.

Разгледан по-подробно методът е следния. В кафеварката се поставя вода, която се подгрява и издига през фуния над кафето, което стои в ситна цедка (филтър). В зависимост от стила и рецептата, течността преминава отново и отново толкова пъти колкото се изисква до достигане на желаната сила и концентрация. В повечето случаи се изисква само едно преминаване.

Имайки предвид методите на производство на кафе (филтър, еспресо, турско), както и сортовете му (арабика и робуста), можем да разделим ликьорите на подвидове. Аз лично смятам това за незначителна разлика. В края на краищата всяка една марка е така или иначе достатъчно индивидуална. Абсолютно същия метод се използва за производство на ликьори от какао и чай.

Когато бях малък предлагаха на възрастните кафе, а на нас децата какао. Не знам за вас, но аз винаги съм свързвал вкусово кафето и какаото. Разбира се нямат нищо общо помежду си (освен ободряващия ефект), но някак си се привличат. Затова всички влизат в една група. Наречете го прищявка, но според мен те са родени да бъдат заедно. Разбира се какаото в никакъв случай не можем да разделим от шоколада.

Шоколадовите ликьори са много по разнообразни. Почти всяка известна марка шоколад има и продукт ликьор. За разлика от кафето, ликьорите с какао и шоколад, често могат да бъдат както crème liqueur, така и cream (на млечна, сметанова основа). Много малко марки имат представители на кафе cream ликьор. Поради тази причина много от представителите ще бъдат посочени или тук или в частта на сметановите (cream) ликьори.

Днес най-големите фирми, топ производители доминират на пазара със своите продуктови представители. Това са фирми, които основно произвеждат ликьори, използвани от заведенията за приготвяне на коктейли, т.е. чисти аромати. Която и марка да изберете от тях, можете съвсем спокойно да се доверите на качеството и да консумирате ликьора чист. Тук важи отново правилото да не се доверявате на продукти с много ниска цена. Проверете в енциклопедията на bgbarman и не експериментирайте с продукт липсващ в нея.

Въпреки че всяка една марка има своята индивидуалност и може да съдържа и други съставки освен основните, има марки, които нито един бар по света не може да си позволи да отхвърли от своето меню или рецептурник с коктейли. Продукти като Kahlua (Калуа) и Tia Maria (Тия Мария) са лидери на пазара. Това са марки, които с удоволствие бихте опитали чисти или с едно или две кубчета лед. А защо, не добавите малко водка и се насладите на един Блек рашън?

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

С кафе какао и шоколад

Black Batida / Cafe Ole / Caffè Borghetti / Copa De Oro / Evita / Godiva's / Heering Coffee Liqueur / Kahlúa / Kamora / Mokatika / Mozart / Paolina Cappuccino / Paolina Espresso Roma / Sabroso / Sheridan's / Tia Maria

Вкусни и стимулиращи и сетивата

Ликьори с кафе, чай, какао и шоколад
Шоколад канела кафе

Без съмнение кафето като напитка и ликьорите са напълно допълващи се еликсири на удоволствието. Като такива, неминуемо, всеки ще си зададе въпроса: защо тогава вместо да добавяме ликьор към кафето си не създадем ликьор с основна съставка кафе? Това е може би въпросът, задали си създателите на първите марки кафе ликьори.

Не е изненада, че метода на производство на тези стимулиращи ликьори е същият като този на приготвяне на най-консумираната ободряваща напитка на планетата. Това е методът на перкулацията или постоянно преминаване на алкохол през основната суровина, нежно освобождаваща своите аромати и вкусове. Оборудването съвсем естествено се нарича перкулатор. Разбира се поради факта, че основната суровина е твърда, всеки един кафе ликьор е crème liqueur.

Разгледан по-подробно методът е следния. В кафеварката се поставя вода, която се подгрява и издига през фуния над кафето, което стои в ситна цедка (филтър). В зависимост от стила и рецептата, течността преминава отново и отново толкова пъти колкото се изисква до достигане на желаната сила и концентрация. В повечето случаи се изисква само едно преминаване.

Имайки предвид методите на производство на кафе (филтър, еспресо, турско), както и сортовете му (арабика и робуста), можем да разделим ликьорите на подвидове. Аз лично смятам това за незначителна разлика. В края на краищата всяка една марка е така или иначе достатъчно индивидуална. Абсолютно същия метод се използва за производство на ликьори от какао и чай.

Когато бях малък предлагаха на възрастните кафе, а на нас децата какао. Не знам за вас, но аз винаги съм свързвал вкусово кафето и какаото. Разбира се нямат нищо общо помежду си (освен ободряващия ефект), но някак си се привличат. Затова всички влизат в една група. Наречете го прищявка, но според мен те са родени да бъдат заедно. Разбира се какаото в никакъв случай не можем да разделим от шоколада.

Шоколадовите ликьори са много по разнообразни. Почти всяка известна марка шоколад има и продукт ликьор. За разлика от кафето, ликьорите с какао и шоколад, често могат да бъдат както crème liqueur, така и cream (на млечна, сметанова основа). Много малко марки имат представители на кафе cream ликьор. Поради тази причина много от представителите ще бъдат посочени или тук или в частта на сметановите (cream) ликьори.

Днес най-големите фирми, топ производители доминират на пазара със своите продуктови представители. Това са фирми, които основно произвеждат ликьори, използвани от заведенията за приготвяне на коктейли, т.е. чисти аромати. Която и марка да изберете от тях, можете съвсем спокойно да се доверите на качеството и да консумирате ликьора чист. Тук важи отново правилото да не се доверявате на продукти с много ниска цена. Проверете в енциклопедията на bgbarman и не експериментирайте с продукт липсващ в нея.

Въпреки че всяка една марка има своята индивидуалност и може да съдържа и други съставки освен основните, има марки, които нито един бар по света не може да си позволи да отхвърли от своето меню или рецептурник с коктейли. Продукти като Kahlua (Калуа) и Tia Maria (Тия Мария) са лидери на пазара. Това са марки, които с удоволствие бихте опитали чисти или с едно или две кубчета лед. А защо, не добавите малко водка и се насладите на един Блек рашън?

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019