Високоалкохолни напитки

Най-богатата колекция от напитки с алкохолно съдържание над 18 об. % алк. повече от 1000 търговски марки и над 10 000 етикета. Прецизна категоризация. Интересни истории за всяка една от тях.

За водата на живота и нейният произход

История на дестилацията

История на дестилацията
1374054091

Дестилацията е процес, чиято история се движи по ръба между практическите и философските учения. Тя е била използвана от алхимиците, които в търсене на философския камък създавали лекарства, козметика, парфюми, напитки и от учените философи, които преобразувайки материята разнищвали вечния въпрос за произхода и смисъла на живота.

Изкуството на дестилацията

Методи за дестилация на високоалкохолни напитки

Казан за варене на алкохол
1346585786

Ако вземете тенджера с капак и кипнете в нея вода, след вдигането му ще забележите капките по неговата повърхност. Това е може би най-простия пример да дестилация. Водата достига своята точка на кипене, издига се във формата на пара и когато срещне студения капак кондензира отново във вода.

По темата…

За джина и нещата от живота

История на джина

Уилям Хогарт Джин Лайн
1345039845

Спомням си младежките години (не бяха чак толкова отдавна), когато по купони всички пиехме джин с тоник. Не знам защо точно джин. Може би защото си мислехме, че е по-леко питие, може би защото беше модерно, а може би защото ни харесваше комбинацията с тоник или фанта лимон. Едва ли тогава някой от нас си е задавал въпроса какво всъщност представлява джинът, от какво се прави и каква е неговата история. Единственото, за което съм сигурен е, че го харчехме в големи количества. Днес продължавам да съм му почитател, но вече във вид на много сухо мартини (което разбира се си е почти чист джин), но едва ли защото знам много повече. Просто в него има нещо, което го прави специален.

От лекарство до напитка за пълно удоволствие

Характеристика на анасоновите ликьори

Самбука Манзи етикет 2
1374054091

Още древните монаси установяват, че с добавянето на захар анасоновите отвари се превръщат от лекарство в напитка доставящо завладяващо удоволствие. Докато високоалкохолните анасонови напитки са чудесни аперитиви, то нетолкова силните, но изключително сладки анасонови ликьори като самбука, анисета и чинчон са един от най-подходящите диджестиви, за които може да се сетите.

Нишката, свързваща съвременните ликьори и античните билкови отвари

Кратки характеристики на горчивките по света

Горчивки панорамна
1367489628

С течение на времето много от лечебните билкови отвари, започват да се превръщат в напитки предимно за удоволствие. Една група, обаче стриктно се придържа към основното си предназначение. Това са горчивките.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!