историята на Finlandia

Finlandia Blackcurrant®

«Водка Финландия касис»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 37,5 об. % алк.

Изключително плодова, с приятен и продължителен послевкус... кажете здравей на Finlandia Blackcurrant (Финландия касис). Невероятно свежа комбинация от чиста водка и типичния за Скандинавия, черен касис.

Препоръки

Опитайте този отличителен северен вкус, така като само финландците могат да го сътворят, в чист вариант! За целта я охладете предварително, защото е грях да сложите лед, направен от вода от градската водопроводна мрежа, в толкова чиста водка. Следващото предизвикателство са коктейлите.

Чистата истина за чистите съставки

Черен касис

Касисът е част от природата на Финландия и един от най-сочните и ароматни плодове в света. Технолозите на Finlandia са съчетали уникалната тръпчивост и вкус на касиса с чистотата и силата на тяхната водка. Произвеждана от ледена изворна вода, шестреден ечемик и натурални аромати, Finlandia Blackcurrant, е съвършен дар на природата. Финландия касис излиза на пазара за първи път през 2009 год.

Марката Finlandia е № 1 в Русия, Полша, Чехия, Румъния, Унгария, България и др., втората най-голямата премиум марка водка в Европа и пета в световен мащаб, продавайки повече от три милиона каси годишно в повече от 136 страни по света.

Когато водата се прецежда през филтрите на природата, резултатът е чистота.

Гледчер във Финландия
Ледено кубче символ на чистотата на водка Финландия

Бистрият лед е символ на чистотата на водка Финландия.

Един от най-ценните природни дарове е чистата изворна вода. За производството на водка Finlandia се използва чиста изворна гледчерна вода. Тя е в такова първично състояние, че просто няма нужда от човешка намеса. Именно поради тази причина, вместо да се опитват да я подобрят, хората зад водка Finlandia ѝ отдават нужното уважение, възхищават ѝ се и я пазят.

Докато навсякъде другаде, за да добие тя необходимата чистота е нужна много кратна филтрация и допълнителна обработка, финландците са благословени със съвършен филтър — ледникова система от морени, родила се през последния Ледников период преди повече от 10 000 години.

Докато ледниците са преминавали през днешните земи на Финландия, те са оставяли след себе си пластове от фин пясък и малки камъчета, които днес се разпростират на десетки метри под земната повърхност. Тези пластове формират въпросния природен филтър — ледниковите морени. Водата бавно се процежда през морените като на практика по време на своето движение оставя след себе си всички нечистотии. Според производителите водата, която използват днес е също толкова чиста, колкото е била и преди хилядолетия. За да гарантират, че тя ще остане чиста и за бъдещите поколения, 1 200 хектара около ледниковия извор са специално защитени.

Във Финландия условията за отглеждане на ечемик са просто идеални

Шестредния ечемик използванан за водка Финландия
Ечемика на Финландия рекламен постер

Водка Финландия се прави от екологично чист шестреден ечемик.

Шест редния ечемик, който се използва за направата на водка Finlandia, расте в най-чистата среда, храни се от незамърсената почва и поема от кристалните финландски води. Той узрява бавно, подкрепян от лъчите на среднощното слънце, природен феномен, който осигурява съвършената хармонична среда за отглеждане.

Мразовитите зими на Финландия правят почвата изключително чиста, като предотвратяват развитието на вредни плесени и унищожават насекоми и вредители. В по-топлите климати, фермерите са принудени да използват химикали, за да постигнат подобни условия на земеделските земи. За да са сигурни, че насажденията получават специални грижи и внимание, компанията се е доверила само на сто фермерски стопанства, които да отглеждат техния ечемик.

Маслата, които естествено се срещат в много растения, могат да замърсят вкуса и аромата в една водка. Ечемикът използван за водка Finlandia има изключително ниско съдържание на масла, което я прави идеална за чиста консумация.

Среднощното слънце — празнуване на най-обикновените удоволствия от живота.

Във Финландия през лятото слънцето отказва да залязва. То осветява с лъчите си северната част на страната 73 дни без прекъсване, от 17-ти май до 28-и юли. Този невероятен феномен на практика създава един ден, който буквално продължава няколко месеца. Финландците наричат това чудо на природата «среднощно слънце» (Midnight Sun). То е толкова важна част от финландската култура, че му се отдава почит върху всяка една бутилка водка Finlandia.

През най-дългия ден от годината всички финландски градове опустяват, тъй като хората излизат сред природата, за да отпразнуват «среднощното слънце». Това е най-важното събитие през лятото, равностойно на Коледа през зимата. Време, когато хората украсяват домовете си с гирлянди от диви цветя и естествена зеленина.

Среднощното слънце на Финландия

По време на празненствата по повод «среднощното слънце» можете да видите множество групи от хора и огньове край многобройните (187 888) финландски езера. Празничните огньове (на финландски се наричат «Коко») водят началото си от преди хиляди години. Смята се, че те отблъскват злите духове, които излизат на топло през лятото.

Дестилацията на водка Finlandia

Съвършената хармония между природа и технологии

От природата до чашата, производственият процес на водка Finlandia е подчинен на ефикасна технология, ревностен контрол и постоянно усъвършенстване. Това е едно доказателство, че водката не се подобрява от времето, а от иновациите.

След пълното придобиване на марката Finlandia, днес нейните продукти продължават да се произвежда от финландската компания Altia Group Ltd. (Алтиа)

Производството на зърно става в малкото селце Коскенкорва, където Altia Group Ltd. (Алтиа), притежава една от най-усъвършенстваните и съвременни дестилационни в света. Именно тук, в една поредица от седем 25 метрови кули, се извършва многостепенната дестилация, водеща до производството на чистия зърнен спирт, използван за направата на водка Finlandia.

Марку Райтинен, Главен дегустатор на водка Финландия

Марку Райтинен — главен дегустатор на водка Finlandia

За производството на Finlandia Vodka се използва 6 — реден ечемик, който е с високи нива на нишесте и ниско съдържание на мазнини. Първата стъпка при производство е смилането на финия ечемик и «сготвянето» му до каша за ферментиране. Към зърнената каша се добавя мая, собственоръчно отгледана в лабораторията на дестилационната. След ферментацията се пристъпва към дестилация.

Спиртът се дестилира чрез продължителен процес, минаващ през повече от 200 стъпки. Затова се казва, че водка Finlandia е дестилирана 200 пъти. Резултатът е висококачествен спирт със съдържание на алкохол 96.6%. Той се транспортира до завода в Раямаки, където се смесва с чистата изворна ледникова вода. Целият процес — от производството на зърнена каша, до крайния продукт — отнема 50 часа като нищо не се изхвърля.

Докато при производството на останалите водки за филтрирането се използват различни техники, то при водка Finlandia на практика не се извършва никакво филтриране, защото водата е толкова чиста, че просто няма какво да се филтрира.

«Finlandia е гарантирано най-чистата водка на пазара и това не е излишна претенция, а факт, който може да бъде доказан по всяко време в лабораторни условия»

Марку Райтинен — главен дегустатор на водка Finlandia

Компанията спазва най-стриктните стандарти за опазване на околната среда. В действителност производството на водка Finlandia не оставя никакви остатъчни продукти и на практика всичко или се преработва, или се използва като суровина за други производства. Това е още един пример за това, как финландците правят всичко възможно, за да гарантират чистотата на природата си, за да остана тя такава, каквато винаги е била.

Бутилката на водка Finlandia

Развитието на бутилката при водка Финландия

Бутилката на водка Finlandia въплъщава духа на финландския дизайн. Изчистени, опростени линии, без никакви безсмислени елементи и грапавини, които изглеждат така, сякаш самата природа е изваяла бутилката от топящ се лед. Това наистина е предмет на красотата, който отдава нужното уважение на финландците и техните чувства.

Първата бутилка на водка Finlandia е създадена през 1969 г. от Тапио Уиркала, който улавя същността на финландската природа, изобразявайки пейзажи от Лапландия. През 1970 г. тя е оценена от списание «Дизайн на опаковки» и се нарежда сред 100 — те най-добри концепции за опаковка. От тогава до наши дни бутилката е променяна три пъти, за да отговори на съвременните стилови изисквания. Настоящата бутилка, наподобяваща топящ се лед, бе въведена през 2011 г. Тя е създадена от Хари Коскинен и Кенет Христ, едни от водещите млади дизайнери на Финландия.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Финландска водка

реклама Whiskey Fest 2019