Червените вина са характерни с богати и сложни вкусове и аромати. Този по-интензивен вкус, изисква много повече пространство, за да може виното да диша и да изрази пълните си характеристики. Тази е причината, класическата чаша за червено вино да е широк балон с форма на лале, който изтънява леко на върха. Тази форма на чашата позволява на повече въздух да достигне до повърхността на виното и да концентрира ароматите на върха. Ценителите на вино, дори използват различни по форма и размер чаши в зависимост от виното, което консумират.
Намерени резултати…
Чаша за червено вино
Red wine glass
Чаша за бяло вино
White wine glass
Тъй като белите вина имат по леки и нежни аромати, за да се отключите букета им се изисква по малък балон във формата на лале, в сравнение с червените вина. Ако той е твърде широк, прекалено много кислород ще достигне до виното и при дегустация ще ви се стори скучно и изветряло. Тясната форма на балона при чашите за белите вина, също помага да се поддържа по дълго подходяща температура на сервиране. Белите вина са предназначени да бъдат сервирани при температура от около 4 до 12 °С.
Създадоха нова система за отваряне на вино
Новата система позволява да отворите скъпо вино и да го сервирате на чаши, без това да се отрази пагубно за останалото в бутилката съдържание, независимо от времето. По правило това е модерен ултратехнологичен тирбушон, но производителя Coravin предпочита да назовава своето творение с ново име — Coravin Technology Wine Access.
Чаша «Флейта»
„Flute” glass
Дори името на тази чаша звучи елегантно. Тя е изтънчена и фина също като искрящото вино, което традиционно се сервира в нея. Освен стандартната форма (като на снимката), като дизайн може да се срещне и във формата на лале и тромпет. Каквато и форма да изберете, тя отговаря на основното изискване: да бъде тясна и дълга, за да могат мехурчетата на виното да се запазят възможно по-дълго време и удължат удоволствието от него. Високото столче е задължителен атрибут, който не позволява топлината на ръката да стопли перфектно изстуденото вино.
Червено вино спомага за храносмилането и поддържането на теглото
Последните изследвания по темата доказват, че алкохолът може да понижи кръвното налягане и че французите, които пият по две чаши вино дневно наддават по-малко на тегло.
Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!
Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.
Тирбушон за £ 100,000 (240 000 лв.) в действие
С видео
Тирбушонът е един от най-използваните аксесоари. Този обаче е по скоро произведение на изкуството и прецизната мисъл. Вижте как действа тази огромна гъзария за хора с много пари.
Чаша «Шампански бокал»
«Champagne goblet» glass
Въпреки че тя е една от разновидностите на бокала, има нужда от специално внимание, понеже е с малко по-различна форма и доста по-конкретно предназначение. В миналото, преди да бъде изметена от флейтата, в нея се е сервирало едно единствено нещо — шампанско. Нейната нежно разлята форма, която я прави толкова елегантна и най-вероятната е причината за това нейно предназначение, обаче се превръща в недостатък, защото балончетата на скъпото вино се изнизвали от нея изключително бързо. Въпреки това обаче глътката на искрящото вино от нея определено е по-голяма и то несъмнено е по-вкусно. Днес се използва в коктейл баровете основно за сервиране на кремообразни коктейли със сметана или за по екстравагантните решения на бармана.
Чаша «Бренди снифтер»
«Brandy snifter» glass
Може да разпознаете тази чаша, в класическите филми, където богати аристократи философски отпиват глътка бренди или от клиповете по MTV, в които рап звезди се черпят охолно със супер скъп коняк. Може би не знаете, че бренди снифтерите са проектирани с цел и формата на балона — малък ствол и широка основа са всичко, което превръща всяка глътка бренди в удоволствие. В действителност, тези чаши са направени по подобен начин на чашите за червено вино. Балона на бренди чашата е кръгла и широка към дъното. Ниското столче позволява лесно полагане на дланта на ръката ни, чиято топлина във всъщност бавно и равномерно затопля съдържанието й. Балона е силно стеснен в горната част, където се събират ароматите на брендито, на които се наслаждаваме при всяка поредна глътка.
Истината за една криворазбрана култура
На кратко за аперитивите
Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.
Коктейли за по-малко от 30 секунди
Въведение към премиксираните нискоалкохолни напитки
Премиксираните и готови за употреба (RTD — ready to drink), ниско алкохолни напитки, са сравнително нов и много дискутиран в световен мащаб дял от алкохолната индустрия. Това, в същност е доста широко понятие и включва огромен кръг от напитки от Студено капучино до коктейл Мохито. В този раздел ще обърнем внимание само на алкохолните премиксирани напитки, а останалите, ще намерят място при безалкохолните.
Рекламна кампания, ни приканва да се насладим на бутилка вино голи
Винения агент Стивънс Гарниер (Stevens Garnier) е избрал нетрадиционна реклама, която да насърчава потребителите да се насладят на Совиньон Блан «Cuvée Nue» (Голо Кюве), която тръгва по света от следващата седмица.
Еволюцията на една вълшебна напитка
Кратка история на виното
Ако се вгледате в климатичните райони благоприятни за развитие лозарство и винопроизводство, ще забележите, че те съвпадат с тези, в които се смята че е възникнала човешката цивилизация. Въпреки моите скромни познания по история на света, основавайки се само на този факт, мога да твърдя, че напитката вино е толкова стара, колкото и цивилизацията.
От лозата до софрата — част 2
Производството на вино
До преди две десетилетия и то предимно в страните от Стария свят, ударението винаги е било повече върху лозята, отколкото върху винарските изби. Френските винопроизводители, примерно винаги са се определяли като лозаро-винари (viticulteurs), определение, което се доближава повече до отглеждането на гроздето, отколкото да производството на вино. В днешно време, и не само в Новия свят, се появи наименованието винификатори. От самосебеси се разбира, че това название характеризира хората занимаващи се предимно с превръщането на гроздето във вино.
WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015
Първият форум за премиум напитки през 2015 година
На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.
Laphroaig Triple Wood
Лафройг Трипъл Ууд
Laphroaig Triple Wood (Лафройг Трипъл Ууд) е от забележителните творения на дестилерията от Айла. Уискито е отлежало в три различни бъчви включително Quarter Cask. Прекрасно съчетание на торфен пушек, дъб, нотки на шери и море. Истински празник за феновете на марката.
Кодираните послания на виното — част 2
Индикации по етикетите на вината
Като допълнение към темата за въведение в света на виното ще продължим с класифицирането на вината, давайки пояснение за терминологията фигурираща по етикетите на бутилките с вино.
Вреден ли е алкохолът в малки количества по време на бременност?
Датско изследване е установило, че майки, които пият до шест чаши вино на седмица, имат деца, също толкова интелигентен и добре развити като тези на майки пълни въздържателки.
il Spr!z
Ил Шпр!ц
Създадено като леко, ежедневно, социално питие il Spr!z, част от линията IL на именитата италианска марка Mionetto (Мионето), е съвременно и модно вино с естествени аромати, предназначено за партита.
il Ugo!
Ил Уго!
Създадено като леко, ежедневно, социално питие il Ugo!, част от линията IL на именитата италианска марка Mionetto (Мионето), е съвременно и модно вино с естествени аромати, предназначено за партита.
Campari погълнаха Forty Creek € 120.5 млн
Италианската компания Gruppo Campari придоби Forty Creek Distillery и устремено навлезе на канадския пазар на уиски.