Glen Grant®

Шотландско Уиски | Gruppo Campari | Обединено кралство Великобритания

Глен Грант уиски

Glen Grant (Глен Грант) е сред петте най-продавани марки сингъл малцово уиски в света и безспорен лидер на пазара в Италия.

Разположение

Джеймс Грант основателя на Глен Грант

Джеймс Грант, единият от двамата братя основали дестилерията Глен Грант.

Дестилерията Glen Grant е част от най-продуктивния шотландски регион Спейсайд. Тя се намира в непосредствена близост до град Rothes и е единствената измежду четирите действащи в околността, с посетителски център.

История на Glen Grant

Създаване на компанията

Дестилерията Glen Grant (Глен Грант) е построена през 1823 г. от братята Джон и Джеймс Грант. Град Ротс, в чиято близост е разположена дестилерията е с отлична търговска локация. Всичко необходимо е на една ръка разстояние. В близост се намират пристанищния град Гармут и пълноводната река Спей, а районът се слави с производство на отличен ечемик.

Ключова визия от имиджа на Глен Гранд
Джон Грант основателя на Глен Грант

Джон Грант, единият от двамата братя основали дестилерията Глен Грант

Въпреки че единият от братята е адвокат по професия, изкуството на дестилация никак не им е чужда. Те имат солиден опит натрупан в дестилерията Aberlour. Както повечето от половината дестилерии в Шотландия, първите няколко години те работят нелегално. Джон и Джеймс Грант решават да легализират своята дейност и лицензират дестилерията. През 1840 г. дестилерията Glen Grant е открита официално. След получаването на лиценза, бизнесът тръгва стремително нагоре. За разлика от повечето си конкуренти, те използват своето име.

Днес Glen Grant е единствената останала действаща шотландска дестилерия, която носи името на основателите си.

През 1860 — те името на фирмата е променено на J. & J. Grant. През 1872 година, след смъртта и на двамата основатели, контролът е прехвърлен на сина на Джеймс Грант, майор Джеймс Грант. Роден през 1847 г. и с три брака зад гърба си, майор Грант е типичен за времето си плейбой. Независимо от това той винаги е проявявал голям интерес към дестилерията на своя баща и чичо.

Мойор Джеймс Грант на лов във Индия

Джеймс Грант младши обичал сладостите на живота. Той прекарвал дълги часове на риболов по реката Спей, на лов за яребици из шотландските тресавища, както и за едър дивеч в Индия и Африка

Майор Джемс Грант

Майор Джеймс Грант, пионерът в уиски индустрията, който успява да превърне дестилерията Глен Грант в една от най известните по света.

Майорът е човек, който посреща с ентусиазъм всяка новост. Той е първият в Хайланд, който си купува кола. Журналистът от онова време, Алфред Бернард пише, че благодарение на него Глен Грант е първата дестилерия в Шотландия, която е осветена с електричество (1883 г.) и една от първите оборудвани с барабанни за сушене на малца. През годините като управител на компанията той не престава да доказва своя устрем към нови успехи.

Джеймс Грант младши бил отправил своя поглед в бъдещето. Той знаел, че на потенциалните консуматори извън пределите на Шотландия не би допаднало малцово уиски с тежки характеристики и опушени нотки. Затова той инсталирал казани с високи и тънки шии и «пречиствател». Благодарение на тези иновативни казани и до днес уискито на Glen Grant е известно със своя лек и свеж флорален аромат, без да бъде смесвано с по-евтин зърнен дестилат.

Майор Джеймс Грант също така построява дестилерията Caperdonich. Намираща се в непосредствена близост до Glen Grant, тя става известна като Glen Grant # 2. Под умелото му ръководство, марката на компанията става една от най-известните уискита по света.

Консолидация на бизнеса

Майор Грант умира през 1931 г. Той има три дъщери и поради това няма кой да продължи семейната фамилия. Бизнесът е поет от неговия внук Дъглас Маккессак.

Семейство Грант

Майор Грант със семейството си в известният със своята красота парк около дестилерията.

През втората половина на 20 век започва консолидацията в уиски индустрията. Независимо от големите за времето си мащаби, за да оцелее в новата бизнес среда, J. & J. Grant трябва да следва течението. През 1952 г. (или 1953) J. & J. Grant се обединява с Glenlivet в «Glenlivet & Glen Grant Distilleries Ltd.» През 1972 г. тази нова компания се слива с други две: Longmorn-Glenlivet Ltd. и Hill Thompson & Co. В сделката са намесени още акционери: Courage Ltd. и Suntory Ltd.

През 1973 г. броят на казаните е увеличен от 4 на 6. Старите дестилатори продължават да се подгряват с въглища, но новите дестилатори са оборудвани с газова инсталация. През 1977 г. са добавени още 4, с което общият брой достига 10.

През 1978 г., най-голямата по това време алкохолна корпорация Seagrams купува Glenlivet & Glen Grant Distilleries Ltd и поставя дестилериите й в групата обслужваща техният премиум бленд Chivas. През 2001 г., Seagrams е застигната от финансов крах и е поделена между Diageo и Pernod Ricard. Aberlour, Longmorn, Glenlivet и Glen Grant остават под контрола на Chivas Group (филиал на Pernod Ricard).

Съвременна история

Освен че Glen Grant е важна съставка на Chivas (Чивас), нейното малцово уиски винаги е било изключително популярно по света и най-вече в Италия. Това не остава незабелязано от Давиде Кампари и скоро след придобиването на дестилерията от Pernod Ricard, десетилетната връзка между Glen Grant и Glenlivet е разкъсана.

През 2006 г., за сумата от €115 млн., Gruppo Campari става собственик на дестилерията и марката Glen Grant.

Дестилерията на Глен Грант

Година по-късно новите собственици сменят бутилката, репликирайки формата на високите и тънки казани в дестилерията. По същото време е направена още една съществена промяна. До този момент уискито на Glen Grant е известно със светлия си цвят, който напълно отговаря на лекият му и цветист профил. Компанията започва да добавя карамел, променяйки цветът към популярния и стандартен за уискито. Това поставя и края на използваният десетилетия слоган «a pale whisky with a colorful history» (светло уиски с пъстра история). Разбира се подсиления с карамел цвят по никакъв начин не променя характеристиките на продукта (това е стандартна и разрешена добавка, използвана от всички дестилерии). Уискито е със същия лек и свеж профил, заради който е обичано по целия свят.

Дестилерията се гордее с факта, че по време на своето десетилетно съществуване е имала само девет мениджъри на дестилерията и още по-малко, четири, мастър блендери. (с изключение на създателите)

Технологичен процес

Отличитените особености на Glen Grant Single Malt Scotch Whisky

Както всяко малцово уиски, Glen Grant е комбинация от изворна вода, ечемичен малц, мая, опит и всеотдайност. Тогава, кое прави Glen Grant Single Malt Scotch Whisky толкова различно?

Изцяло натурален, усъвършенстван през вековете процес на производство, в който няма място за рекламни трикове. До голяма степен благодарности за това, всеки уиски фен дължи на майор Джеймс Гранд.

Казаните в дестилерията на Глен Грант

Днес дестилерията Glen Grant разполага с 8 казана и има производствен капацитет от 5 900 000 литра чист алкохол годишно.

Преди повече от век наследникът на основателите, инсталира в дестилерията високи казани със специален «пречиствател», които продължават да се използват и днес. Той знаел, че рано или късно консуматорите ще потърсят алтернатива на изразително тежките малцови уискита дестилирани в Хайланд. За разлика от много други производители на уиски, Грант не искал да прави компромис с качеството, като разработи блендирано уиски.

Днес дестилерията разполага с 4 двойки казани (4 Wash stills от по 15 000 литра и 4 Spirit stills от по 10 000 литра) и има производствен капацитет от 5 900 000 литра чист алкохол годишно. Дестилерията Glen Grant е единствената в Шотландия, която използва «пречиствател» едновременно на Wash still и Spirit still. Самата технология е уникална.

След процеса на ферментация, уоша постъпва в по-големите по размер казани (Wash stills). След погряването на уоша алкохолните пари се издигнат, преминават през раменете, шията и главата на казана и достигат до «пречиствателя». «Пречиствателят» действа като малък междинен кондензатор, който втечнява и отвежда неподходящата част от алкохолните пари обратно в казана, за редестилация. Само най-силните и леки на ароматни характеристики алкохолни пари успяват да преодолеят «пречиствателя». Те преминават през основния кондензатор и се събират като слабоалкохолен дестилат (30 об. % алк.) или low wine.

Пречиствателя в дестилерията на Глен Грант

Дестилерията Glen Grant е единствената в Шотландия, която използва «пречиствател».

Слабоалкохолният дестилат се изпомпва към втория дестилатор (Spirit still), който традиционно е с по-малки размери. Тук се повтаря същият процес, но тук концентрацията на алкохолните пари е много по-голяма. За разлика от първата дестилация, при втората дестилата се разделя на три фракции. Първата и третата част, наричани в Шотландия «foreshots» и «feints», се отделят и редистилират при следващата партида заедно с low wine. Това, което е предназначено да бъде напълнено в бъчви и да се превърне в Glen Grant Single Malt Scotch Whisky е само «сърцето» или средната част на дестилата. Той е със сила приблизително 70 об. % алк. и притежава деликатните характеристики, специфични за дестилерията.

Цветът на Glen Grant Single Malt Whisky се развива предимно при отлежаването в дъбови екс-бърбън и шери бъчви. Свежо и плодово уиски с приятен малцов вкус. «Точно такова, каквото трябва да бъде».

Продукти на марката

Стандартното портфолио на дестилерията Glen Grant включва: Glen Grant Major’s Reserve, Glen Grant 10 YO и Glen Grant 16 YO. Вижте повече за всеки един продукт от линковете.

Бъчви от дестилерията на Глен Грант

Успоредно с това дестилерията може да се похвали и със супер луксозни лимитирани издания: Glen Grant Distillery Edition 19 YO, Glen Grant 25 YO (само 800 бутилки), Glen Grant 1992 Cellar Reserve, Glen Grant 170th Anniversary, Glen Grant Five Decades и Glen Grant 50 YO.

Glen Grant Five Decades отдава почит на магистър дестилъра Денис Малкълм, който започва работа в дестилерията през 1961, когато е едва 15-годишнен. Този уникален малц е бленд от специално подбрани от Малкълм бъчви от изминалите 50 години в служба на дестилерията, по една за всяко десетилетие.

Glen Grant 50 YO излезе през 1914 година и към момента е най-старото уиски бутилирано някога в дестилерията. То е дестилирано през октомври 1963 г. и е отлежало в продължение на половин век в бъчви от шери. От това супер луксозно издание са напълнени само 150 бутилки. Всяка е ръчна изработка от фин кристал (Glencairn Crystal), във формата на уникалните казани на дестилерията. Цената за една бутилка е около €10 000.

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Sofia Bar Show

Спейсайд

Glen Grant / Glenfarclas / Glenfiddich / The Balvenie / The Macallan / Aberlour / Ardmore / Auchroisk / Aultmore / Balmenach / Banff / Benrinnes / Benromach / Braeval / Cardhu / Convalmore / Cragganmore / Dufftown / Glen Deveron / Glen Elgin / Glen Parker / Glen Roger’s / Glendronach / Glenlossie / Graigallachie / Knockando / Knockdhu / Longmorn / Mannochmore / Old Ballantruan / Royal Brackla / Speyburn / Strathisla / Strathmill / Tamdhu / Tamnavulin / The Glenlivet / Tomintoul / Tormore

Перфектно място за производство на уиски в Шотландия

Характеристика на уиски регион Спейсайт (Speyside)

Спейсайд Хайланд малка
1344930238

Спейсайд е благословен да притежава перфектните условия за производство на малцово уиски. Цялата площ е набраздена от реки, поточета, извори, които текат върху покрити с торф гранитни планини. Районът около Елгън (Elgin) се смята за най-големия производител на ечемик в Шотландия. Отлични транспортни комуникации. Като добавим и годините опит, спокойно можем да заключим, че това наистина е перфектното място за производство на шотландско малцово уиски!

Дестилерии под път и над път

Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

Спейсайд посоки към дестилерии
1398150007

Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

реклама Sofia Bar Show
Бутилка на сироп Канела на Монин

Le Sirop de Monin Cinnamon

Le Syrup de Monin Cinnamon (Сироп канела на Монин) е продукт, който ще задоволи всеки обичащ екзотичния и парещ вкус на тази пикантна подправка.