Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски
Реклма на японско уиски

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

Една от причините, която определя японското уиски като уникално, е начина, по който се произвежда. Индустрията в Япония подхожда по съвсем различен начин в сравнение с останалия свят. Търсенето на сингъл молцове в световен мащаб се увеличава с всеки изминал ден, но блендираните уискита все още доминират на пазара. Изискванията към блендираните уискита, както знаете, варират от една дестилерия към друга. Това е причината да има толкова много марки в световен мащаб. Всяка дестилерия има свой собствен стил и производителите на блендове имат широк набор, от който да избират, за да създадат своя краен продукт. Също така, компанията на една марка блендирано уиски може да притежава и няколко дестилерии, произвеждащи зърнено и малцово уискита, влизащи в бленда. Широка практика е и търговията между производителите на уиски. И накрая блендираните уискита могат да бъдат съставени от малц, произведен в различни дестилерии, които могат да са или да не са собственост на производителя. Това е и световната практика, най-вече при шотландските блендове.

В Япония производителите следват коренно различен бизнес модел. Компаниите, собственици на марките блендирани уискита са собственици и на дестилериите, влизащи в бленда. Някои компании внасят за нуждите на своите блендове малцово уиски от собствени дестилерии в Шотландия, но това не променя правилото да се оперира съмо със собствени средства.

Тази практика може да е то егоизъм или от глупост, но определено е причината, която прави японските блендове непривлекателни за световния пазар. Специалистите по блендиране в япония имат изключително беден набор от уискита, за да създават своите продукти. Като решение на този проблем, в момента японските дестилерии произвеждат различни стилове малцови уискита от балансираните леки и флорални уискита, наподобяващи тези от Спейсайд до тежките и опушини на Ейла. Сега те са по-диверсифицирани, което им помага да са едни от най-добрите на световния пазар. Създадени да задоволят основно местния пазар, сега те атакуват земното кълбо. Явно разбрали своите грешки, те напредват толкова бързо, че надали има кой да ги спре.

В момента оперират няколко компании производители на японско уиски, но най-познатите са две Suntory и Nikka. И двете произвеждат отлично качество блендирани и сингъл малцови уискита. От 2001 година насам, когато на сляп тест сингъл малцовите уискита на дестилериите Yamazaki и Yoicihi отбелязват повече точки от шотландските, те привличат погледа на високия клас потребители.

Начинът за консумация на японско уиски не се различава от тази на всяко друго. Най-добре е да добавите малко чиста неминерализирана вода или да опитате, както правят в Япония. Те се наслаждават на уискито с храна, добавяйки му гореща вода като мизуари (mizuwari) . По-късно вечерта те миксират една част уиски с две части студена вода и малко лед.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Японско уиски

Yamazaki / Chichibu / Chita / Hakushu / Hibiki / Ichiro's Malt / Kaku-bin / Miyagikyo / Nikka Whisky / Taketsuru / Yoichi

Уискито и Страната на изгряващото слънце

История на Японското уиски

Masataka Taketsuru
1407249805

Алкохолната напитка уиски става известна в Япония около 1970 година, но японците са направили своята първа дегустация много по-рано. Командир Матю Пери (Matthew Perry), който през 1854 година преговаря от името на САЩ за бъдещи търговски отношения, подарява на Императора бъчва американско уиски. Това, може би, е поставило началото на любовта на японците към кехлибарената течност.

Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски

Реклма на японско уиски
1344973550

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

реклама Sofia Bar Show