Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски
Реклма на японско уиски

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

Една от причините, която определя японското уиски като уникално, е начина, по който се произвежда. Индустрията в Япония подхожда по съвсем различен начин в сравнение с останалия свят. Търсенето на сингъл молцове в световен мащаб се увеличава с всеки изминал ден, но блендираните уискита все още доминират на пазара. Изискванията към блендираните уискита, както знаете, варират от една дестилерия към друга. Това е причината да има толкова много марки в световен мащаб. Всяка дестилерия има свой собствен стил и производителите на блендове имат широк набор, от който да избират, за да създадат своя краен продукт. Също така, компанията на една марка блендирано уиски може да притежава и няколко дестилерии, произвеждащи зърнено и малцово уискита, влизащи в бленда. Широка практика е и търговията между производителите на уиски. И накрая блендираните уискита могат да бъдат съставени от малц, произведен в различни дестилерии, които могат да са или да не са собственост на производителя. Това е и световната практика, най-вече при шотландските блендове.

В Япония производителите следват коренно различен бизнес модел. Компаниите, собственици на марките блендирани уискита са собственици и на дестилериите, влизащи в бленда. Някои компании внасят за нуждите на своите блендове малцово уиски от собствени дестилерии в Шотландия, но това не променя правилото да се оперира съмо със собствени средства.

Тази практика може да е то егоизъм или от глупост, но определено е причината, която прави японските блендове непривлекателни за световния пазар. Специалистите по блендиране в япония имат изключително беден набор от уискита, за да създават своите продукти. Като решение на този проблем, в момента японските дестилерии произвеждат различни стилове малцови уискита от балансираните леки и флорални уискита, наподобяващи тези от Спейсайд до тежките и опушини на Ейла. Сега те са по-диверсифицирани, което им помага да са едни от най-добрите на световния пазар. Създадени да задоволят основно местния пазар, сега те атакуват земното кълбо. Явно разбрали своите грешки, те напредват толкова бързо, че надали има кой да ги спре.

В момента оперират няколко компании производители на японско уиски, но най-познатите са две Suntory и Nikka. И двете произвеждат отлично качество блендирани и сингъл малцови уискита. От 2001 година насам, когато на сляп тест сингъл малцовите уискита на дестилериите Yamazaki и Yoicihi отбелязват повече точки от шотландските, те привличат погледа на високия клас потребители.

Начинът за консумация на японско уиски не се различава от тази на всяко друго. Най-добре е да добавите малко чиста неминерализирана вода или да опитате, както правят в Япония. Те се наслаждават на уискито с храна, добавяйки му гореща вода като мизуари (mizuwari) . По-късно вечерта те миксират една част уиски с две части студена вода и малко лед.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Японско уиски

Yamazaki / Chichibu / Chita / Hakushu / Hibiki / Ichiro's Malt / Kaku-bin / Miyagikyo / Nikka Whisky / Taketsuru / Yoichi

Уискито и Страната на изгряващото слънце

История на Японското уиски

Masataka Taketsuru
1407249805

Алкохолната напитка уиски става известна в Япония около 1970 година, но японците са направили своята първа дегустация много по-рано. Командир Матю Пери (Matthew Perry), който през 1854 година преговаря от името на САЩ за бъдещи търговски отношения, подарява на Императора бъчва американско уиски. Това, може би, е поставило началото на любовта на японците към кехлибарената течност.

Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски

Реклма на японско уиски
1344973550

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
Най-новият майстор на избата Реми Мартин, Батист Луезу.

Конячната къща Rémy Martin има нов селър мастър

Rémy Martin (Реми Мартен) обявиха, че Батист Луезу (Baptiste Loiseau), ще наследи настоящия господар на избата, жената с уникалния нос, гранд дамата на коняка, Пиерет Трише (Pierrette Trichet).