Хармония, събрана във всяка една бутилка

Тероар и подрегиони на областта Коняк
Региони в Коняк панорамна за 1024

За да разберем какво прави Коняка толкова вдъхновяващо питие, е необходимо да се поровим из почвата на шестте подрегиона (crus), формиращи областта. Ако трябва да бъдем по-прецизни (а ние сме), то ще осъзнаем че това не е само почва. Французите имат специално име за това — тероар (terroir).

Тероарът е много широко понятие, което обхваща микроклимат, надморско равнище, изложение, валежи, слънчево греене, почви и тяхната способност да акумулират топлина и влага, плодородието им, химичната им и геоложка структура и не на последно място как човек използва плодовете на природата. Фундаменталните различния на тероара в шестте подрегиона дават възможност на специалистите по блендирането от областта да миксират всички тези великолепни брендита, които ви пожелавам един ден да опитате.

Разковничето се крие най-вече в поясите от варовик, които описват областта. Почвите на двата главни и най-качествени подрегиона Гранд Шампен (Grande Champagne) и Петит Шампен (Petite Champagne) съдържат най-голямо количество варовик. В тази връзка, някои смятат, че името Шампен (Champagne), идва от латински Campania, което в превод означава: леки варовикови почви. Други спорят, че името идва от старофренски, campagne — отворена земя. Подрегионите са разположени като окръжности около град Коняк (Cognac) и на картата наподобяват дъска за дартс, погледната след няколко чашки.

  • Гранд Шампен (Grande Champagne) е разположен на юг от река Шарант (Charente), където климатът е постоянен и стабилен, а почвата варовита и задържа водата като гъба. Коняците от този подрегион са деликатни, с комплексен букет и невероятен финес. Имат огромен потенциал за отлежаване. Насажденията с лозя заемат 13 000 хектара.
  • На картата Петит Шампен (Petite Champagne) е с формата на полуокръжност, разположена на юг от Гранд Шампен (Grande Champagne). Въпреки че е два пъти по-голям по площ, произвежда същото количество бренди, колкото и своя именит съсед. Почвата тук е с по-малко съдържание на варовик, който е и на по-голяма дълбочина. Климатът е с леки колебания, между континентален и морски. Брендитата съответно са с по-лек интензитет на вкуса, но с устойчив във времето финес. Усещат се повече цветя и плодове.

Само коняците от тези два подрегиони могат да изпишат на етикетите си Fine Champagne.

  • Най-малкият от всички подрегиони е Бордори (Borderies). Лежи на север от река Шарант (Charente), североизточно от Гранд Шампен (Grande Champagne) и Петит Шампен (Petite Champagne). Почвата е с варовикови пояси и с примеси на кремък и глина, а атлантическият климат е с много по-силно въздействие. В резултат, брендитата се отличават с богати и пълни тела, почти восъчни. Аромати на цветя и най-вече на виолетки. Те се тачат изключително много от миксолозите на коняк и са основна съставка на много от емблематичните марки. Насажденията са 4 000 хектара.
  • Тези три централни региона са заобиколени от Фе Боа (Fins Bois). Името идва от факта, че когато се засаждали лозовите масиви, областта била залесена. Осеян е от гори и ливади. От тук се набавя основната част от общия обем вино за дестилиране на коняк. Поради тази причина се счита, че е доста подценен по отношение на собствен почерк. Почвата е глинеста и осеяна с пояси от варовик. Трудно е да се опише климата, понеже е значително различен на север, изток, запад и юг, и е невъзможно да се унифицира. Въпреки това за региона са характерни добре отлежали и елегантни брендита. Насажденията са 33 000 хектара.
  • Фин Боа (Fins Bois) от своя страна е заобиколен от Бон Боа (Bons Bois). От този подрегион качеството започва да пада. Разбира се има и сериозни изключения, когато е намесена варовикова почва. По-голямата част от дестилираното бренди, произведено от това cru, се използва за блендиране и производство на популярното подсилено вино Pineau des Charentes. Насаждения са 12 000 хектара.
  • Последното cru е Боа Ординер (Bois Ordinaires), вече известно и като Bois a Terroir. Тук варовикът дава път на пясъка, а морето оказва изключително силно влияние. В този не особено добър тероар е концентрирано производството на сухи бели вина.

Всички производители използват идентичен метод и модел на дестилация и общо взето едно и също разнообразие на сортове грозде (основно Юни Блан), а всъщност наблюдаваме десетки марки коняк с уникални характеристики. Наред с другите фактори, оказващи въздействие, тероарът е най значимият. Може би, защото всичко започва от там. А може би, защото и най-малките детайли имат значение.

автор: bgBarman.bg

Коняк

Тук ще намерите отговора на въпроса, какво прави брендитата на тази френска провинция толкова вълнуващи питиета. История и технология на производство на всички популярни марки. Детайлна характеристика на техните продукти.
Courvoisier / Rémy Martin / A. de Fussigny / A.E. DOR / Bisquit / Braastad / Brugerolle / Camus / Comandon / Delamain / Foucauld / Gaston de la Grange / Gautier / Georges-Courant / Hennessy / Hine / Louis Royer / Martell / Meukow / Otard / Réau / Rouyer-Guillet

Коняк — 500 години на традиции, великолепие и възход

Историята на коняка

Шарант-Меритим пристанището през ноща
1345063275

«Коняк» (Cognac), подобно на всеки изключително популярен район произвеждащ алкохолни напитки, е живо доказателство за взаимодействието на човека със заобикалящата го среда. Римляните са тези, които пренасят лозата тук, по течението на река Шарант (Charente), както и из цяла Франция. Какво обаче прави тази провинция по-различна от останалите. Това на първо място е излазът на Бискайския залив, свързващ региона с целия познат търговски свят. По това време по реките се носели не само стоки, но и идеи, и новости.

Хармония, събрана във всяка една бутилка

Тероар и подрегиони на областта Коняк

NEW Подрегиони в областта Коняк квадратна
1345100209

За да разберем какво прави Коняка толкова вдъхновяващо питие, е необходимо да се поровим из почвата на шестте подрегиона (crus), формиращи областта. Ако трябва да бъдем по-прецизни (а ние сме), то ще осъзнаем че това не е само почва. Французите имат специално име за това — тероар (terroir).

Как се произвежда Коняк или тайните по долината на Шарант

От лозето до бутилката

дестилация на коняк
1345101084

Веднъж осъзнали влиянието на тероара на шестте подрегиона по долината на Шарант, е време да проследим прецизния път на изтънченото бренди с етикет Коняк — от лозето до бутилката.

Конякът бро е много яко питие!

Съвременният пазар на коняк

Снуп с чаша коняк
1345101862

В началото 21 век американските рапъри издигнаха лозунга: «Grape spirits against grain spirits». Те все повече изоставят уискито — «злото», което пият белите. В замяна на това, със завиден ентусиазъм те се наслаждават на отново модерното питие — коняк.

реклама Whiskey Fest 2019
Джим Бийм Ръжено уиски

Jim Beam Rye

Jim Beam Rye е едно от малкото истински ръжени уискита на пазара и като горд представител на семейството на Джим Бийм и най успешно продаваното в Америка.