Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)
Bowmore дестилерията при буря

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Микро районите

Ако трябва да разделим острова на микро райони според стиловете (идващи основно от геоложката му структура) на произвежданите уискита, то ще обособим южна част и северна част.

По-младата южна част е дом на дестилериите Ardbeg (Ардбег), Lagavulin (Лагавулин), Laphroaig (Лафройг) и Port Ellen (Порт Елън). Тук се намират най-големите залежи на торф и, изненада, това са най-торфените малцови уискита.

В по-старата северна част са позиционирани дестилериите Coal Ila (Кул Ийла), Bunnahabhain (Бунахабън) и Bruichladdich (Брухладих). Тук обстановката е по-скалиста и стилът е по-твърд, по-леко опушен с торф, но се отличава със силно морско влияние.

Bowmore (Бъумор), главният град на острова, се намира точно по средата. Неговата вода идва от север, но торфеният му характер го приближава към южния стил.

Водата

Водата е ключов елемен за характера на уискитата Айла (Islay). Всички от южната група вземат вода от потоци с торфени корита. Водата, която тече от крановете на чешмите, е кафява, с характерен мирис на торф и мъх. На север водата в реките има съвсем мълък или никакъв досег с торфените залежи.

Торфа

Не е нужно да споменавам дори, но нивото на наситеност с торф при малцоването на ечемика е от огромно значение. Никъде другаде на малца не се дава толкова продължително съприкосновение с торф. Нивото на Ardbeg (Ардбег) достига невероятните 50 ppm. Lagavulin (Лагавулин), Laphroaig (Лафройг) и Coal Ila (Кул Ийла) са с около 35 ppm. Bowmore (Боумор) е с 20 ppm , докато Bunnahabhain (Бунахабън) и Bruichladdich (Брухладих) се придържат към нормалните за индустрията 1 — 2 ppm.

Тук дърветата са изчезващ вид, така че никога не са били опция за използване. Каменните въглища винаги са се купували с пари. Всяка дестилерия използва торфа на острова, разбира се, събразявайки се основно със собствените си технолигии на производство. Някои използват съвременни системи за малцоване на ечемика, докато други, като Laphroaig (Лафройг), Bowmore (Боумор) и Port Ellen (Порт Елън), се придаржат към традиционните методи, а именно чрез ръчно разстилане върху специализирания под. Въпреки всичко, основното гориво винаги е торф.

Може би си мислите, че торфът е един и същ навсякъде, но ще сте в голямо заблуждение. На основната земя той е «направен» от дърво и мъх, докато в Айла се сътои от слоеве овъглени водорасли, преплетени с мъх. От друга страна, поради това, че островът се пулверизира постоянно от морето, торфът има леки следи от йод и морска сол.

Ако разбъркаме всички тези компоненти, дадени от тероара на Айла (Islay) и прибавим, че дестилериите отлежават своите уискита в складове, изложени на соления морски климат, може би ще добиете бегла престава защо марките с произход Айла (Islay) са толкова специални.

автор: bgBarman.bg

Айла

Bowmore / Laphroaig / Ardbeg / Bruichladdich / Bunnahabhain / Bunnahabhain / Caol Ila / Lagavulin / Port Ellen / Smokey Joe

Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)

Bowmore дестилерията при буря
1345029360

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Люлката на скоча

Islay

Айла малка
1344940536

Най-южният от всички шотландски острови е родно място на най-характерната група сингъл малцови уискита в цяла Шотландия. Носещи, наситеният с йод и водорасли морски възух, миризмата на торфените изпарения и ароматните зрели плодове, те представляват душата на острова, събрана в бутилка. Мощни и нежни. Стилът на тези уникални уискита им отрежда заслужено да бъдат обособени в самостоятелен регион.

Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла

Дестилатори caol ila Айла 2
1404737076

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
Лого Фабри Миксибар

Fabbri Mixybar

Mixybar (Миксибар) е продуктовата линия от премиум плодови сиропи на световно известната италианска марка Fabbri (Фабри).