Лопатка за лед
В която и страна да се намирате, каквито и хигиенни стандарти да спазват там, ледът винаги и навсякъде се приема като храна.
Най-големият регион, който държи около 2/3 от цялото производство на грозде, се намира в югоизточната част на страната. Спуска се от Кавказката планина, по двете плодородни долини, към границата с Азърбейджан. Ето го мястото, където най-вече се подвизава изключително устойчивият сорт Ркацители. Това е един от най-старите сортове грозде в света. От него се приготвят не само леки трапезни вина, но и тежко порто. Същевременно, със своята свежа киселинност и 12 об. % алк., то е база за дестилация на прочутия грузински коняк.
Може да се каже, че производството на вино и респективно на бренди в Грузия има почти три хиляди годишна история. Още през XI век пр.н.е. в тази древна земя е развито лозарство и винопроизводство. За това говорят мотиви по бижута и произведения на труда намерени при археологически разкопки. По време на приемането и разпространението на християнството в Грузия виното получило култов статус и било ритуална напитка. Духовенството допринесло за развитието и усъвършенстването на виното.
Пикът на ранната история на грузинското лозарството и винарството през XI — XII в. е наречен «златен век» на Грузия. След него идва ерата на опустошителни нашествия от монголците, турците, персите, а заедно с тях залязва и местното земеделие. Възраждането на лозарството, както и на цялата култура на Грузия, започва в края на XVII — началото на XVIII век. Развитието на селското стопанство и икономиката като цяло са допринесли много за разширяване на търговските връзки. Всичко това оказва влияние върху местната винена индустрия. В резултат — се дава началото и на прочутото грузинско бренди.
През 1865 година индустриалецът Г. Болквадзе организира първото производство в Кутаиси. Преломът настъпва 20 години по-късно, когато известният обществен деец, химик и филантроп Давид Сараджишвили отваря в Тбилиси хранилище за алкохол, а три години по-късно и първатата (не само в Кавказ, но и в цялата Руска империя) дестилерия за бренди. По-късно предприятието отваря клонове в Ереван, Баку и Бесарабия. Фирмата «Сараджишвили» става «Бренди империя» и заема монополно положение на пазара за бренди в Русия. През 1913 година продуктите получават официално названието «Грузински коняк».
Сегашната дестилерия е построена през 1954 година, но през последното десетилетие е обновена и модернизирана до нивото на международните стандарти. При производството винаги се е използвал методът на двойната дестилация, както при френския коняк. Първият суров спирт, със сила от 34 об. % алк., се редестилира до 70 об. % алк. и се поставя във 400 литрови бъчви от местно растящия иберийски дъб. За отлежаването се използват още и бъчви от дъбов материал от България и Кипър.
Компанията на Сараджишвили отлежава около 18 000 бъчви в 17 изби, където се поддържа постоянна температура от 17 — 18 °С и 70 % влажност на въздуха.
Общо 15 различни продукта се произвеждат от дестилерията, класифицирани както следва:
По време на подготовката за бутилиране се миксират брендита от цялото налично разнообразие, след което се разреждат до необходимото алкохолно ниво и се добавя захар от порядъка на 15 гр/л.
Фирмата, произвеждаща около 4/5 от бренди продукцията на Грузия, е невероятно горда със своите специални издания:
XX Century — бленд от 17 различни брендита отлежаващи от 1905 до 1993 година;
Saradjishvili — 155 — маркиращо юбилея на основателя на компанията и блендирано от брендита дестилирани лично от Давид Сараджишвили между 1893 и 1905 година.
И двете са прекрасни доказателства за богатата бренди култура на Грузия. Пожелавам Ви един ден да имате възможност да им се насладите.
Наздраве!
Най-големият регион, който държи около 2/3 от цялото производство на грозде, се намира в югоизточната част на страната. Спуска се от Кавказката планина, по двете плодородни долини, към границата с Азърбейджан. Ето го мястото, където най-вече се подвизава изключително устойчивият сорт Ркацители. Това е един от най-старите сортове грозде в света. От него се приготвят не само леки трапезни вина, но и тежко порто. Същевременно, със своята свежа киселинност и 12 об. % алк., то е база за дестилация на прочутия грузински коняк.
Може да се каже, че производството на вино и респективно на бренди в Грузия има почти три хиляди годишна история. Още през XI век пр.н.е. в тази древна земя е развито лозарство и винопроизводство. За това говорят мотиви по бижута и произведения на труда намерени при археологически разкопки. По време на приемането и разпространението на християнството в Грузия виното получило култов статус и било ритуална напитка. Духовенството допринесло за развитието и усъвършенстването на виното.
Пикът на ранната история на грузинското лозарството и винарството през XI — XII в. е наречен «златен век» на Грузия. След него идва ерата на опустошителни нашествия от монголците, турците, персите, а заедно с тях залязва и местното земеделие. Възраждането на лозарството, както и на цялата култура на Грузия, започва в края на XVII — началото на XVIII век. Развитието на селското стопанство и икономиката като цяло са допринесли много за разширяване на търговските връзки. Всичко това оказва влияние върху местната винена индустрия. В резултат — се дава началото и на прочутото грузинско бренди.
През 1865 година индустриалецът Г. Болквадзе организира първото производство в Кутаиси. Преломът настъпва 20 години по-късно, когато известният обществен деец, химик и филантроп Давид Сараджишвили отваря в Тбилиси хранилище за алкохол, а три години по-късно и първатата (не само в Кавказ, но и в цялата Руска империя) дестилерия за бренди. По-късно предприятието отваря клонове в Ереван, Баку и Бесарабия. Фирмата «Сараджишвили» става «Бренди империя» и заема монополно положение на пазара за бренди в Русия. През 1913 година продуктите получават официално названието «Грузински коняк».
Сегашната дестилерия е построена през 1954 година, но през последното десетилетие е обновена и модернизирана до нивото на международните стандарти. При производството винаги се е използвал методът на двойната дестилация, както при френския коняк. Първият суров спирт, със сила от 34 об. % алк., се редестилира до 70 об. % алк. и се поставя във 400 литрови бъчви от местно растящия иберийски дъб. За отлежаването се използват още и бъчви от дъбов материал от България и Кипър.
Компанията на Сараджишвили отлежава около 18 000 бъчви в 17 изби, където се поддържа постоянна температура от 17 — 18 °С и 70 % влажност на въздуха.
Общо 15 различни продукта се произвеждат от дестилерията, класифицирани както следва:
По време на подготовката за бутилиране се миксират брендита от цялото налично разнообразие, след което се разреждат до необходимото алкохолно ниво и се добавя захар от порядъка на 15 гр/л.
Фирмата, произвеждаща около 4/5 от бренди продукцията на Грузия, е невероятно горда със своите специални издания:
XX Century — бленд от 17 различни брендита отлежаващи от 1905 до 1993 година;
Saradjishvili — 155 — маркиращо юбилея на основателя на компанията и блендирано от брендита дестилирани лично от Давид Сараджишвили между 1893 и 1905 година.
И двете са прекрасни доказателства за богатата бренди култура на Грузия. Пожелавам Ви един ден да имате възможност да им се насладите.
Наздраве!
В която и страна да се намирате, каквито и хигиенни стандарти да спазват там, ледът винаги и навсякъде се приема като храна.