Духът на най-старото бренди на Франция

Кратката история на арманяка
Замъка в Арманяк

Гаскония е район в югозападната част на Франция, на границата с Испания, където цивилизацията още не е оставила своя поразяващ отпечатък. Обиколката из тези селца, сякаш непокътнати от времето, ни връща в 14 век, когато започва производството на най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то не е най-известното.

Най-старото бренди на света

Арманяк взема своето име от античния римлянин и феодален лорд Латинизед Арминиус (Latinized to Arminius), който донесъл лозовите насаждения в този край. Базирано на реални документи, бренди се е произвеждало легално в Гаскония още през 1411 година, около 100 години преди подовите брендита (шнапсове) в Елзас и около 200 години преди тези в Коняк. В някои източници дори се посочва със 100 години по-ранна дата — 1310 година, спомената в исторически документ от Ватикана. Както и при останалите напитки, първото производство било за лични нужди и медицински цели. Разбира се «водата на живота» в никакъв случай не е френско изобретение. Лозите са донесени от римляните, дестилационните казани — от маврите, а бъчвите — от келтите. Въпреки това, доказано е, че първото количество от aygordent («обгоряла вода») е продадено в Гаскония през 1461 година. От този момент изкуството на дестилацията на бренди се разпростира из целия регион, а така също из цяла Франция.

Далече от търговските пътища

Въпреки че в Гаскония се произвежда бренди много преди това да се случи в Коняк, то отстъпва по популярност. Основната причина за това е географското разположение на региона. Коняк е това, което е, благодарение на директния си излаз на море. Кратък поглед към картата и виждаме, че в близост до региона на Арманяк няма нито едно близко пристанище. Това същевременно може и да е причината жителите на Гаскония да дестилират своето вино. Конкуренцията между Бордо и Гаскония за износа на вино била огромна. Най-големият пазар за него била Англия, а за да се добере до този пазар, пътят минавал или по суша до Мон дьо Марсан (Mont de Marsan) или по реката, пресичаща Бордо. Гражданите там организирали винена полиция, която не позволявала вино от останалите региони да премине през тяхната територия. На гасконците не им оставало нищо друго, освен да дестилират своето вино като го превръщали в «обгоряла вода».

Като водеща търговска сила по това време, холандците снабдявали Англия и по-голамата част от северна Европа с вино, което подсилвали за дълготрайност. За да подсигурят своите нужди, те убеждавали (не им е било особено трудно) производителите в Гаскония да дестилират по-голямата част от своите вина. Това разбира се давало преимущество и на двете страни, защото намалявали размера на товара и запазвали продукцията за по-дълъг период.

Произход на наименованието Арманяк

През 16 век напитка без конкретно име се транспортирала от Гаскония към Англия, Холандия и Северна Франция. Около 100 години по-късно, през 1595 год., наименованието Арманяк (Armagnac) се появява на картата на Франция и спиртната напитка започва да се назовава с името на района й на произход. Регионът навлиза в своя разцвет едва след появата на железопътния транспорт и построяването на каналите. През средата на 19 век производството бележи своя апогей. Лозовите масиви се увеличават и това е времето, когато се появяват и по-голямата част от познатите ни днес марки.

Колонната дестилационна система

Едно знаково изобретение оказва съществено влияние върху стила на Арманяк. Това е колонната дестилационна система. Тази новост незабавно става сензация сред местните производители и от 1936 година това е единственият позволен метод на дестилация (днес използването на казани отново е позволено). Въпреки това, до края на Втората световна война арманякът е забравен от бога за пореден път. Филоксерата, Голямата депресия и двете Световни войни поставят своя дълбок белег върху този именит регион.

Дори и днес, когато става дума за количества, Арманяк е незначителен производител спрямо Коняк. Когато обаче стане дума за качество, той гордо стои в предните редици. Арманяк никога не е бил питието на бедните слоеве в обществото. Той е продукт на изключителен тероар и производствен процес със собствен почерк. Въпреки трудностите, винаги е бил на висота и днес е готов да покорява нови върхове.

автор: bgBarman.bg

Арманяк

Със своята 700 годишна история, Арманяка е най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то далеч не е най-известното. Любителите на изтънчени питиета обаче го обожават. Вижте защо!
Castarède / Château de Lacquy / Château de Laubade / Château de Maniban / Château de Pomès Pébérère / Château de Ravignan / Château du Busca / Château du Tariquet / de Montal / Domaine Boingnères / Domaine de Jouanda / Francis Darroze / Gélas / Janneau / Les Alambics Du Bas-Armagnac / Marquis de Maniban / Marquis de Montesquiou / Sempé

Духът на най-старото бренди на Франция

Кратката история на арманяка

Замъка в Арманяк
1345102782

Гаскония е район в югозападната част на Франция, на границата с Испания, където цивилизацията още не е оставила своя поразяващ отпечатък. Обиколката из тези селца, сякаш непокътнати от времето, ни връща в 14 век, когато започва производството на най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то не е най-известното.

Взаимодействието между природа и човек

Тероар и райони в Арманяк

Карта на регионите в Арманяк квадратна
1345104739

За пореден път сме изправени пред термина тероар — физическото и философското взаимодействие между почва, изложение, климат, сортове и човек. Производствената зона на Арманяк е разделена на три много различни района, дефинирани с декрет от 1909 год. — Бас Арманяк (Bas Armagnac), Тенарез (Ténaréze) и От-Арманяк (Haut-Armagnac). През 1936 год. са оторизирани като Райони с Контролиран Произход (Appellation d’origine contrôlée — AOC).

Изразителният почерк на Alambic Armagnaçais

Дестилация на Арманяк

Дестилация на открито на Арманяк
1374054091

Събирането на реколтата в Арманяк става обикновено през октомври и понеже климатът е по-умерен от колкото в Коняк, гроздето е с по-висока захарност, а оттам и алкохолно съдържане. Въпреки 9 — те си об. % алк., виното запазва много добра киселинност. В днешно време акцентът е поставен на безупречните свежи вина, дестилирани колкото е възможно по-скоро, за да се запазят леките естерни аромати.

Сълзите на старостта

Отлежаване на Арманяка

Изба за отлежаване на Арманяк Darroze
1345112439

Като оставим настрана бистрата «Blanche» версия, арманякът развива своите комплексност, баланс и финес при отлежаването в дъбови бъчви. Както и при останалите брендита, качеството на дъба е от изключително значение. Традиционно тук се използват локалния дъб Монлезан (Monlezun), който благородно отдава специфичната си и богата текстура на напитката, но поради разширеното производство се налага употребата и на дъб от Лимузан (Limousin) и Тронке (Troncais), каквито се използват и в Коняк.

Скритият коз на производителите на арманяк

Арманяк — винтаж или бленд

Бутилки с Арманяк
1345113865

Арманякът има нещо като скрит коз, тайна карта, която изважда от ръкава си в момент, когато на пазара се търсят напитки на преломна възраст и с изразителен характер. Тъй като производителите от Гаскония отлежават младите си брендита отделно, докато са готови да бъдат блендирани, те винаги биха могли да напълнят бутилките с винтажен Арманяк. Повечето фирми регулярно пускат на пазара определено количество, докато други са се специализирали само в това.

реклама Whiskey Fest 2019
Кампари нова бутилка 2013

Campari с нова бутилка

Днес 24 април, марката горчивка Campari (Кампари) показа актуализирано лого и нова бутилка, част от процеса на модернизиране на марката като «Икона на Италия».