Скритият коз на производителите на арманяк

Арманяк — винтаж или бленд
Бутилки с Арманяк

Арманякът има нещо като скрит коз, тайна карта, която изважда от ръкава си в момент, когато на пазара се търсят напитки на преломна възраст и с изразителен характер. Тъй като производителите от Гаскония отлежават младите си брендита отделно, докато са готови да бъдат блендирани, те винаги биха могли да напълнят бутилките с винтажен Арманяк. Повечето фирми регулярно пускат на пазара определено количество, докато други са се специализирали само в това.

Винтажите

Казват, че дегустирането на винтажен Арманяк от висока година е незабравимо преживяване. Ако успеете да влезете в «светая светих» на избите «Paradis», ще се изумите от планините от дамаджани с малки етикети висящи по гърлата им, отразяващи годината на тяхното производство като 1865 год. например. Това определено е избора и на производителите. Като всеки родител, те предпочитат да освободят своите рожби такива, каквито са, без да ги префасонират и шлайфат. Обикновено винтажните арманяци се бутилират без допълнително разреждане. Тъй като те са произведени със сила малко над 52 об. % алк., след 25 години отлежаване нивото й достига до 46 об. % алк., което прави крайния продукт идеален за директна консумация.

Блендовете

Има много начини да комерсиализираш своя продукт, за да го направиш достъпен и желан от широк кръг почитатели. Все пак някой трябва да плаща сметките. Блендирането е един от тях. Голяма част от къщите са щастливи да оставят този процес на по-големи компании, чието верую е че блендирането е гаранция за постоянно качество. За тях дестилацията е механичен процес, а отлежаването през годините е необходимо време, през което се постига един и същ константен резултат. За сметка на това те възвеличават блендирането на продуктите. Разбира се не е нужно да се съгласяваме с тях, но трябва де се съгласим, че никак не е лесно да се комбинират брендита от различни тероари, дестилерии и години. Нужни са години познания, опит и талант. Нещо, което не можеш да си купиш от магазина, защото или го имаш или го нямаш.

При блендирането крайният продукт обикновено се бутилира със сила от 40 об. % алк. Това става чрез използването на Птиз-о (Petits eaux — малка вода) — микс от Арманяк и вода, отлежали заедно за няколко месеца. Това се прави за да не се допусне отклонение както във вкусовите характеристики на бленда, така и в цвета. Важно е да се знае, че и тук както при останалите блендирани спиртни напитки, етикетът отразява годините на най-младата съставка в микса, като се има предвид, че броенето им спира веднага след напускането на бъчвата.

Винтажен или блендиран, независимо какъв Арманяк ще предпочетете е важно да знаете, че всеки един производител е освободил своя продукт с гордост на жител на Арманяк. Всеки един от тях се стреми да произведе бренди, което да говори за неговия роден край. Затова, когато заровите нос в чашата с Арманяк и вдишате от ароматите на виолетки, сушени сливи, смокини, трюфели и дъб, ще разберете силата на тероара на велика Гаскония.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Арманяк

Със своята 700 годишна история, Арманяка е най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то далеч не е най-известното. Любителите на изтънчени питиета обаче го обожават. Вижте защо!
Castarède / Château de Lacquy / Château de Laubade / Château de Maniban / Château de Pomès Pébérère / Château de Ravignan / Château du Busca / Château du Tariquet / de Montal / Domaine Boingnères / Domaine de Jouanda / Francis Darroze / Gélas / Janneau / Les Alambics Du Bas-Armagnac / Marquis de Maniban / Marquis de Montesquiou / Sempé

Духът на най-старото бренди на Франция

Кратката история на арманяка

Замъка в Арманяк
1345102782

Гаскония е район в югозападната част на Франция, на границата с Испания, където цивилизацията още не е оставила своя поразяващ отпечатък. Обиколката из тези селца, сякаш непокътнати от времето, ни връща в 14 век, когато започва производството на най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то не е най-известното.

Взаимодействието между природа и човек

Тероар и райони в Арманяк

Карта на регионите в Арманяк квадратна
1345104739

За пореден път сме изправени пред термина тероар — физическото и философското взаимодействие между почва, изложение, климат, сортове и човек. Производствената зона на Арманяк е разделена на три много различни района, дефинирани с декрет от 1909 год. — Бас Арманяк (Bas Armagnac), Тенарез (Ténaréze) и От-Арманяк (Haut-Armagnac). През 1936 год. са оторизирани като Райони с Контролиран Произход (Appellation d’origine contrôlée — AOC).

Изразителният почерк на Alambic Armagnaçais

Дестилация на Арманяк

Дестилация на открито на Арманяк
1374054091

Събирането на реколтата в Арманяк става обикновено през октомври и понеже климатът е по-умерен от колкото в Коняк, гроздето е с по-висока захарност, а оттам и алкохолно съдържане. Въпреки 9 — те си об. % алк., виното запазва много добра киселинност. В днешно време акцентът е поставен на безупречните свежи вина, дестилирани колкото е възможно по-скоро, за да се запазят леките естерни аромати.

Сълзите на старостта

Отлежаване на Арманяка

Изба за отлежаване на Арманяк Darroze
1345112439

Като оставим настрана бистрата «Blanche» версия, арманякът развива своите комплексност, баланс и финес при отлежаването в дъбови бъчви. Както и при останалите брендита, качеството на дъба е от изключително значение. Традиционно тук се използват локалния дъб Монлезан (Monlezun), който благородно отдава специфичната си и богата текстура на напитката, но поради разширеното производство се налага употребата и на дъб от Лимузан (Limousin) и Тронке (Troncais), каквито се използват и в Коняк.

Скритият коз на производителите на арманяк

Арманяк — винтаж или бленд

Бутилки с Арманяк
1345113865

Арманякът има нещо като скрит коз, тайна карта, която изважда от ръкава си в момент, когато на пазара се търсят напитки на преломна възраст и с изразителен характер. Тъй като производителите от Гаскония отлежават младите си брендита отделно, докато са готови да бъдат блендирани, те винаги биха могли да напълнят бутилките с винтажен Арманяк. Повечето фирми регулярно пускат на пазара определено количество, докато други са се специализирали само в това.

реклама Whiskey Fest 2019