Идеално бистри и перфектно изстудени

Разбъркване в барова чаша 330-880

Дори да не сте фен на агент 007, най-вероятно сте чували как той предпочита своето Сухо Мартини: «Shaken, not stirred». Съжалявам, но ще трябва да ви разочаровам, защото този коктейл се приготвя точно както Джеймс Бонд не го предпочита, а именно разбъркан, а не разбит в шейкър.

Разбъркано или разбито — това е въпросът!

И така, каква е разликата между двете техники разбиването в шейкър и разбъркването в барова чаша? Най-забележимо разликата е осезаема в окончателния вид на коктейла и колкото и да не ви се вярва, във вкуса. Разбитите в шейкър коктейли наистина с много по добре изстудени, но при тях благодарение на силното механично въздействие молекулите на съставките се миксират така, че крайния резултат е напитка с коренно различна идентичност. Същевременно разбиването довежда до вкарването на множество микроскопични мехурчета в напитката, поради което в случая със сухото Мартини, където въпреки, че и двете съставки са бистри алкохоли, крайният резултат е леко мъглява субстанция. Обратното при разбъркването в барова чаша, където механичното въздействие е нежно, целящо единствено да раздвижи ледените кубчета, които да изстудят коктейла, крайният резултат е идеално бистра и перфектно изстудена напитка.

Може би вече Ви стана ясно кои коктейли се приготвят с техниката разбъркване в барова чаша. Това са предимно коктейли съдържащи само алкохолни съставки. Ако в рецептата се появи дори и минамално количество сок, сироп или друг миксер, трябва веднага да грабнем шейкъра.

Разбира се дебатът за най-великия коктейл — разбъркан или разбит, винаги ще бъде актуален, затова както готвача винаги пита как да приготви телешкия ви стек, така и бармана винаги пита как клиента предпочита своето Мартини.

От какво имате нужда

Разбъркването е може би втория най-стар метод за приготвяне на коктейли. Това най-вероятно произлиза от факта, че не изисква специално оборудване, поне в миналото. Това от което имате нужда е лъжица, голяма чаша и нещо което да спре леда при прецеждането. В къщи може да импровизирате, с каквото имате под ръка, но ако сте професионалист имате нужда от барова чаша, барова лъжица и барова цедка.

Ледът, от който имате нужда задължително трябва да е на кубчета. Натрошения лед, разбира се изстудява почти мигновено, но разводнява напитката много повече от колкото трябва. А ние не бихме искали това, нали? Ако имате обаче от него в изобилие напълнете мартини чашата, която сте приготвили за вашия коктейл, така тя ще е перфектно студена, когато сте готови да прецедите.

Последователността

Разбъркването е много лесен метод за приготвяне на коктейли. Не бих казал така обаче за техниката. Овладяването и изисква поне няколко часа непрекъснати тренировки, търпение и много лед.

В по-непретенциозни условия това не бива да ви притеснява. За да приготвите рецептата, просто напълнете миксиращата чаша с лед, вземете баровата лъжица разбъркайте внимателно, прецедете водата от разтопилия се лед при охлаждане на чашата и налейте последователно съставките. Много внимателно разбъркайте по посока на чавниковата стрелка (и обратно не е грешка) като направите минимум 6 — 10 пълни обората, извадете лъжицата и посредством баровата цедка прецедете в (задължително) предварително охладената мартини чаша. Гарнирайте според указанията на рецептата и наздраве.

Метод на разбъркване в барова чаша 330-880

Важно! Разбъркването трябва е изключително нежно, без да ратрошава излишно леда. Натрошения лед ще премине през баровата цедка и ще разводни допълнително напитката.

За техниката на разбъркване

Както казах в по-непретенциозни услови, това е много лесен метод, но ако искате да сте професионалисти, то задължително трябва да се постараете да овладеете правилно техниката на разбъркване.

За целта напълнете баровата чаша с лед и налейте малко вода (около 80 мл.):

  • С лявата ръка хванете възможно най-ниско основата на баровата чашата, така че да бъде едновременно стабилна на работния плот и възможно по малко в досег с топлата ви длан.
  • Поставете баровата лъжица в междупръстието на средния и безименния пръст и я прикрепете с палеца към показалеца и средния. Свийте леко всички пръсти. Важното е да не стягате нито един от тях силно около нея. Просто я придържайте.
  • Пъхнете така хванатата лъжица с задната й част към най отдалечената от Вас стена на чашата. Опитайте да я придвижите по посока на часовниковата стрелка като я побутвате леко само със средния пръст. Когато позицията й се извърти някъде в положение 6 часа, започнете да я побутвате с безименния пръст. Когато достигнете 12 часа започнете отново да побутвате със средния пръст. Повтаряйте в същата последователност, като постепенно увеличавате скоростта.
Техника на разбъркване в барова чаша 330-880

Помнете! Задната част на лъжицата трябва във всеки един момент да се допира до вътрешната стена на чашата.

  • След като усвоите това движение започнете да повдигате ръката си заедно с лъжицата нагоре надолу едновременно с въртенето.

Успех!

автор: bgBarman.bg

Разбъркване в барова чаша

Идеално бистри и перфектно изстудени

Разбъркване в барова чаша 330-880

Дори да не сте фен на агент 007, най-вероятно сте чували как той предпочита своето Сухо Мартини: «Shaken, not stirred». Съжалявам, но ще трябва да ви разочаровам, защото този коктейл се приготвя точно както Джеймс Бонд не го предпочита, а именно разбъркан, а не разбит в шейкър.

Разбъркано или разбито — това е въпросът!

И така, каква е разликата между двете техники разбиването в шейкър и разбъркването в барова чаша? Най-забележимо разликата е осезаема в окончателния вид на коктейла и колкото и да не ви се вярва, във вкуса. Разбитите в шейкър коктейли наистина с много по добре изстудени, но при тях благодарение на силното механично въздействие молекулите на съставките се миксират така, че крайния резултат е напитка с коренно различна идентичност. Същевременно разбиването довежда до вкарването на множество микроскопични мехурчета в напитката, поради което в случая със сухото Мартини, където въпреки, че и двете съставки са бистри алкохоли, крайният резултат е леко мъглява субстанция. Обратното при разбъркването в барова чаша, където механичното въздействие е нежно, целящо единствено да раздвижи ледените кубчета, които да изстудят коктейла, крайният резултат е идеално бистра и перфектно изстудена напитка.

Може би вече Ви стана ясно кои коктейли се приготвят с техниката разбъркване в барова чаша. Това са предимно коктейли съдържащи само алкохолни съставки. Ако в рецептата се появи дори и минамално количество сок, сироп или друг миксер, трябва веднага да грабнем шейкъра.

Разбира се дебатът за най-великия коктейл — разбъркан или разбит, винаги ще бъде актуален, затова както готвача винаги пита как да приготви телешкия ви стек, така и бармана винаги пита как клиента предпочита своето Мартини.

От какво имате нужда

Разбъркването е може би втория най-стар метод за приготвяне на коктейли. Това най-вероятно произлиза от факта, че не изисква специално оборудване, поне в миналото. Това от което имате нужда е лъжица, голяма чаша и нещо което да спре леда при прецеждането. В къщи може да импровизирате, с каквото имате под ръка, но ако сте професионалист имате нужда от барова чаша, барова лъжица и барова цедка.

Ледът, от който имате нужда задължително трябва да е на кубчета. Натрошения лед, разбира се изстудява почти мигновено, но разводнява напитката много повече от колкото трябва. А ние не бихме искали това, нали? Ако имате обаче от него в изобилие напълнете мартини чашата, която сте приготвили за вашия коктейл, така тя ще е перфектно студена, когато сте готови да прецедите.

Последователността

Разбъркването е много лесен метод за приготвяне на коктейли. Не бих казал така обаче за техниката. Овладяването и изисква поне няколко часа непрекъснати тренировки, търпение и много лед.

В по-непретенциозни условия това не бива да ви притеснява. За да приготвите рецептата, просто напълнете миксиращата чаша с лед, вземете баровата лъжица разбъркайте внимателно, прецедете водата от разтопилия се лед при охлаждане на чашата и налейте последователно съставките. Много внимателно разбъркайте по посока на чавниковата стрелка (и обратно не е грешка) като направите минимум 6 — 10 пълни обората, извадете лъжицата и посредством баровата цедка прецедете в (задължително) предварително охладената мартини чаша. Гарнирайте според указанията на рецептата и наздраве.

Метод на разбъркване в барова чаша 330-880

Важно! Разбъркването трябва е изключително нежно, без да ратрошава излишно леда. Натрошения лед ще премине през баровата цедка и ще разводни допълнително напитката.

За техниката на разбъркване

Както казах в по-непретенциозни услови, това е много лесен метод, но ако искате да сте професионалисти, то задължително трябва да се постараете да овладеете правилно техниката на разбъркване.

За целта напълнете баровата чаша с лед и налейте малко вода (около 80 мл.):

  • С лявата ръка хванете възможно най-ниско основата на баровата чашата, така че да бъде едновременно стабилна на работния плот и възможно по малко в досег с топлата ви длан.
  • Поставете баровата лъжица в междупръстието на средния и безименния пръст и я прикрепете с палеца към показалеца и средния. Свийте леко всички пръсти. Важното е да не стягате нито един от тях силно около нея. Просто я придържайте.
  • Пъхнете така хванатата лъжица с задната й част към най отдалечената от Вас стена на чашата. Опитайте да я придвижите по посока на часовниковата стрелка като я побутвате леко само със средния пръст. Когато позицията й се извърти някъде в положение 6 часа, започнете да я побутвате с безименния пръст. Когато достигнете 12 часа започнете отново да побутвате със средния пръст. Повтаряйте в същата последователност, като постепенно увеличавате скоростта.
Техника на разбъркване в барова чаша 330-880

Помнете! Задната част на лъжицата трябва във всеки един момент да се допира до вътрешната стена на чашата.

  • След като усвоите това движение започнете да повдигате ръката си заедно с лъжицата нагоре надолу едновременно с въртенето.

Успех!

автор: bgBarman.bg