Bols представя меден ликьор, разработен от бармани
Вдъхновени от успеха на ароматизираните «медени» уискита, холандската ликьорена компания Lucas Bols B.V. е създала меден ликьор, насочена директно към барманите.
Дори да не сте фен на агент 007, най-вероятно сте чували как той предпочита своето Сухо Мартини: «Shaken, not stirred». Съжалявам, но ще трябва да ви разочаровам, защото този коктейл се приготвя точно както Джеймс Бонд не го предпочита, а именно разбъркан, а не разбит в шейкър.
И така, каква е разликата между двете техники разбиването в шейкър и разбъркването в барова чаша? Най-забележимо разликата е осезаема в окончателния вид на коктейла и колкото и да не ви се вярва, във вкуса. Разбитите в шейкър коктейли наистина с много по добре изстудени, но при тях благодарение на силното механично въздействие молекулите на съставките се миксират така, че крайния резултат е напитка с коренно различна идентичност. Същевременно разбиването довежда до вкарването на множество микроскопични мехурчета в напитката, поради което в случая със сухото Мартини, където въпреки, че и двете съставки са бистри алкохоли, крайният резултат е леко мъглява субстанция. Обратното при разбъркването в барова чаша, където механичното въздействие е нежно, целящо единствено да раздвижи ледените кубчета, които да изстудят коктейла, крайният резултат е идеално бистра и перфектно изстудена напитка.
Може би вече Ви стана ясно кои коктейли се приготвят с техниката разбъркване в барова чаша. Това са предимно коктейли съдържащи само алкохолни съставки. Ако в рецептата се появи дори и минамално количество сок, сироп или друг миксер, трябва веднага да грабнем шейкъра.
Разбира се дебатът за най-великия коктейл — разбъркан или разбит, винаги ще бъде актуален, затова както готвача винаги пита как да приготви телешкия ви стек, така и бармана винаги пита как клиента предпочита своето Мартини.
Разбъркването е може би втория най-стар метод за приготвяне на коктейли. Това най-вероятно произлиза от факта, че не изисква специално оборудване, поне в миналото. Това от което имате нужда е лъжица, голяма чаша и нещо което да спре леда при прецеждането. В къщи може да импровизирате, с каквото имате под ръка, но ако сте професионалист имате нужда от барова чаша, барова лъжица и барова цедка.
Ледът, от който имате нужда задължително трябва да е на кубчета. Натрошения лед, разбира се изстудява почти мигновено, но разводнява напитката много повече от колкото трябва. А ние не бихме искали това, нали? Ако имате обаче от него в изобилие напълнете мартини чашата, която сте приготвили за вашия коктейл, така тя ще е перфектно студена, когато сте готови да прецедите.
Разбъркването е много лесен метод за приготвяне на коктейли. Не бих казал така обаче за техниката. Овладяването и изисква поне няколко часа непрекъснати тренировки, търпение и много лед.
В по-непретенциозни условия това не бива да ви притеснява. За да приготвите рецептата, просто напълнете миксиращата чаша с лед, вземете баровата лъжица разбъркайте внимателно, прецедете водата от разтопилия се лед при охлаждане на чашата и налейте последователно съставките. Много внимателно разбъркайте по посока на чавниковата стрелка (и обратно не е грешка) като направите минимум 6 — 10 пълни обората, извадете лъжицата и посредством баровата цедка прецедете в (задължително) предварително охладената мартини чаша. Гарнирайте според указанията на рецептата и наздраве.
Важно! Разбъркването трябва е изключително нежно, без да ратрошава излишно леда. Натрошения лед ще премине през баровата цедка и ще разводни допълнително напитката.
Както казах в по-непретенциозни услови, това е много лесен метод, но ако искате да сте професионалисти, то задължително трябва да се постараете да овладеете правилно техниката на разбъркване.
За целта напълнете баровата чаша с лед и налейте малко вода (около 80 мл.):
Помнете! Задната част на лъжицата трябва във всеки един момент да се допира до вътрешната стена на чашата.
Успех!
Дори да не сте фен на агент 007, най-вероятно сте чували как той предпочита своето Сухо Мартини: «Shaken, not stirred». Съжалявам, но ще трябва да ви разочаровам, защото този коктейл се приготвя точно както Джеймс Бонд не го предпочита, а именно разбъркан, а не разбит в шейкър.
И така, каква е разликата между двете техники разбиването в шейкър и разбъркването в барова чаша? Най-забележимо разликата е осезаема в окончателния вид на коктейла и колкото и да не ви се вярва, във вкуса. Разбитите в шейкър коктейли наистина с много по добре изстудени, но при тях благодарение на силното механично въздействие молекулите на съставките се миксират така, че крайния резултат е напитка с коренно различна идентичност. Същевременно разбиването довежда до вкарването на множество микроскопични мехурчета в напитката, поради което в случая със сухото Мартини, където въпреки, че и двете съставки са бистри алкохоли, крайният резултат е леко мъглява субстанция. Обратното при разбъркването в барова чаша, където механичното въздействие е нежно, целящо единствено да раздвижи ледените кубчета, които да изстудят коктейла, крайният резултат е идеално бистра и перфектно изстудена напитка.
Може би вече Ви стана ясно кои коктейли се приготвят с техниката разбъркване в барова чаша. Това са предимно коктейли съдържащи само алкохолни съставки. Ако в рецептата се появи дори и минамално количество сок, сироп или друг миксер, трябва веднага да грабнем шейкъра.
Разбира се дебатът за най-великия коктейл — разбъркан или разбит, винаги ще бъде актуален, затова както готвача винаги пита как да приготви телешкия ви стек, така и бармана винаги пита как клиента предпочита своето Мартини.
Разбъркването е може би втория най-стар метод за приготвяне на коктейли. Това най-вероятно произлиза от факта, че не изисква специално оборудване, поне в миналото. Това от което имате нужда е лъжица, голяма чаша и нещо което да спре леда при прецеждането. В къщи може да импровизирате, с каквото имате под ръка, но ако сте професионалист имате нужда от барова чаша, барова лъжица и барова цедка.
Ледът, от който имате нужда задължително трябва да е на кубчета. Натрошения лед, разбира се изстудява почти мигновено, но разводнява напитката много повече от колкото трябва. А ние не бихме искали това, нали? Ако имате обаче от него в изобилие напълнете мартини чашата, която сте приготвили за вашия коктейл, така тя ще е перфектно студена, когато сте готови да прецедите.
Разбъркването е много лесен метод за приготвяне на коктейли. Не бих казал така обаче за техниката. Овладяването и изисква поне няколко часа непрекъснати тренировки, търпение и много лед.
В по-непретенциозни условия това не бива да ви притеснява. За да приготвите рецептата, просто напълнете миксиращата чаша с лед, вземете баровата лъжица разбъркайте внимателно, прецедете водата от разтопилия се лед при охлаждане на чашата и налейте последователно съставките. Много внимателно разбъркайте по посока на чавниковата стрелка (и обратно не е грешка) като направите минимум 6 — 10 пълни обората, извадете лъжицата и посредством баровата цедка прецедете в (задължително) предварително охладената мартини чаша. Гарнирайте според указанията на рецептата и наздраве.
Важно! Разбъркването трябва е изключително нежно, без да ратрошава излишно леда. Натрошения лед ще премине през баровата цедка и ще разводни допълнително напитката.
Както казах в по-непретенциозни услови, това е много лесен метод, но ако искате да сте професионалисти, то задължително трябва да се постараете да овладеете правилно техниката на разбъркване.
За целта напълнете баровата чаша с лед и налейте малко вода (около 80 мл.):
Помнете! Задната част на лъжицата трябва във всеки един момент да се допира до вътрешната стена на чашата.
Успех!
Вдъхновени от успеха на ароматизираните «медени» уискита, холандската ликьорена компания Lucas Bols B.V. е създала меден ликьор, насочена директно към барманите.