Напитката на Скандинавия

Характеристика на аквавит
Наздравица с Аквавит

Ако трябва да бъдем едновременно прецизни и лаконични ще определим тази скандинавска алкохолна напитка просто като нещо средно между ароматизирана водка и джин и няма да сме далече от истината. Обикновено обаче ние не обичаме да сме лаконични и ще кажем малко повече от това, защото има детайли, които си заслужва да бъдат казани.

Въпреки че е слабо популярна по широкия свят, аквавита е една от славните високоалкохолни напитки, с богата история и традиции. Нейната родина е Дания, където изкуството на дестилацията е познато още през 15 век. Въпреки датския си произход обаче, аквавита е нещо като регионална напитка на Скандинавия, и голяма част от най-популярните марки днес, се произвеждат в Норвегия. Най-много регистрирани марки обаче (около 20) има Финландия.

Характеристика

Подобно на водката, аквавита се произвежда от ректифициран спирт, основно от картофи, а при някои марки и от зърнени култури. Основно за ароматизиране на аквавит се използва ким (Carum carvi), но има марки, които добавят също копър, резене, кимион и кора от горчиви портокали. Канелата е специфична особеност на Финландия.

Разликата между ароматизираните водки и аквавита е, че докато ароматизираните водки извличат ароматите на растителните съставки чрез накисване, то при тази напитка те се добавят и редистилират, също както при джина.

Ако се намирате в магазин или бар с повече от една марка и ако сте наблюдателни, може да ви направи впечатление, различното изписване на наименованието: Akvavit или Aquavit. И двете наименования обозначават една и съща напитка. Също както при изписването на думата whiskey при Ирландските и Американските уискита и whisky при Шотландските уискита и тук става въпрос за регионални различия.

С наименованието Akvavit се обозначава напитката в Дания, а с Aquavit в Норвегия. И в двата случая в превод наименованието означава едно: «водата на живота».

Популярни марки

Най-популярния по света бранд е Aalborg Akvavit, сам по себеси стил, изобретен от Исидор Хениус, човек с фикс идея за качество. Със своите 45 об. % алк. и аромат на ким, този стил се възприема като еталон за качество. Jubilaeums, премиум линията на Aalborg е по-слаб на алкохол и има добавен копър към рецептата. Jubilaeums отлежава за определен период и притежава приятен златист цвят.

Норвежката топ листа се оглавява от Lysholm и Loiten Export. И двете марки се призвеждат от картофи с добавката на ким и други аромати. Това, което ги отличава от останалите представители на категорията е интересния им процес на отлежаване. И двете марки отлежават в бъчви, които задължително са обиколили света с кораб. Странно, но факт. Те се отличават от датските си конкуренти с по-изразената си мекота.

Консумация

Независимо дали на етикета пише Aquavit, или Aquavit, местните възприемат напитката просто като шнапс, дума идваща от старонорвежки (schnappen) и означаваща да гаврътна. Тази подробност подсказва как трябва да се пие тази напитка: леденостудена в малък шот.

Скандинавците винаги я консумирта с храна. По традиция всеки присъстващ на масата трябва да стане прав и да вдигне тост — скооль (skål — наздраве), след което всички пият на екс. Докато се изредят присъстващите и хоп веселбата е започнала, затова гледайте да избягвате големите маси, ако не носите на алкохол.

Аквавита трябва да бъде третиран като премиум водка. Препоръчва се да се консумира чист, заедно с храна. Най-добре се съчетава с морски дарове и сосове подправени с копър. Аквавита може да се използва и като съставка на коктейли.

автор: bgBarman.bg

Аквавит

Aalborg Akvavit / Linie / Malteserkreuz / O.P. Anderson

Напитката на Скандинавия

Характеристика на аквавит
Наздравица с Аквавит

Ако трябва да бъдем едновременно прецизни и лаконични ще определим тази скандинавска алкохолна напитка просто като нещо средно между ароматизирана водка и джин и няма да сме далече от истината. Обикновено обаче ние не обичаме да сме лаконични и ще кажем малко повече от това, защото има детайли, които си заслужва да бъдат казани.

Въпреки че е слабо популярна по широкия свят, аквавита е една от славните високоалкохолни напитки, с богата история и традиции. Нейната родина е Дания, където изкуството на дестилацията е познато още през 15 век. Въпреки датския си произход обаче, аквавита е нещо като регионална напитка на Скандинавия, и голяма част от най-популярните марки днес, се произвеждат в Норвегия. Най-много регистрирани марки обаче (около 20) има Финландия.

Характеристика

Подобно на водката, аквавита се произвежда от ректифициран спирт, основно от картофи, а при някои марки и от зърнени култури. Основно за ароматизиране на аквавит се използва ким (Carum carvi), но има марки, които добавят също копър, резене, кимион и кора от горчиви портокали. Канелата е специфична особеност на Финландия.

Разликата между ароматизираните водки и аквавита е, че докато ароматизираните водки извличат ароматите на растителните съставки чрез накисване, то при тази напитка те се добавят и редистилират, също както при джина.

Ако се намирате в магазин или бар с повече от една марка и ако сте наблюдателни, може да ви направи впечатление, различното изписване на наименованието: Akvavit или Aquavit. И двете наименования обозначават една и съща напитка. Също както при изписването на думата whiskey при Ирландските и Американските уискита и whisky при Шотландските уискита и тук става въпрос за регионални различия.

С наименованието Akvavit се обозначава напитката в Дания, а с Aquavit в Норвегия. И в двата случая в превод наименованието означава едно: «водата на живота».

Популярни марки

Най-популярния по света бранд е Aalborg Akvavit, сам по себеси стил, изобретен от Исидор Хениус, човек с фикс идея за качество. Със своите 45 об. % алк. и аромат на ким, този стил се възприема като еталон за качество. Jubilaeums, премиум линията на Aalborg е по-слаб на алкохол и има добавен копър към рецептата. Jubilaeums отлежава за определен период и притежава приятен златист цвят.

Норвежката топ листа се оглавява от Lysholm и Loiten Export. И двете марки се призвеждат от картофи с добавката на ким и други аромати. Това, което ги отличава от останалите представители на категорията е интересния им процес на отлежаване. И двете марки отлежават в бъчви, които задължително са обиколили света с кораб. Странно, но факт. Те се отличават от датските си конкуренти с по-изразената си мекота.

Консумация

Независимо дали на етикета пише Aquavit, или Aquavit, местните възприемат напитката просто като шнапс, дума идваща от старонорвежки (schnappen) и означаваща да гаврътна. Тази подробност подсказва как трябва да се пие тази напитка: леденостудена в малък шот.

Скандинавците винаги я консумирта с храна. По традиция всеки присъстващ на масата трябва да стане прав и да вдигне тост — скооль (skål — наздраве), след което всички пият на екс. Докато се изредят присъстващите и хоп веселбата е започнала, затова гледайте да избягвате големите маси, ако не носите на алкохол.

Аквавита трябва да бъде третиран като премиум водка. Препоръчва се да се консумира чист, заедно с храна. Най-добре се съчетава с морски дарове и сосове подправени с копър. Аквавита може да се използва и като съставка на коктейли.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка на сироп банан Монин

Le Sirop de Monin Bananе

Le Sirop de Monin Bananе (Сироп банан на Монин) е качествен продукт, който ще ви впечатли със завладяващ натурален вкус и аромат на зрели банани.