Изворът на живота — част 2

История на бутилираната вода
История на бутилираната вода панорамна

Натуралните минерални води са част от световното природно богатство и културното наследство на всяка страна, на всеки от четирите континента.

Човекът е осъзнал здравословните свойства на подземните води преди няколко хиляди години. Хипократ е от първите открили благоприятното въздействие на някои минерални води. Най-великите философи от Древна Гърция говорят за достойнствата и, а за римляните, къпането в термални бани е част от тяхната култура.

Първите класификации на водата

Плиний Стари (23 — 79), известният естественик, който умира по време на изригването на Везувий, хвали водите на Ferrarelle (Италия) и създава първата класификация на натуралните минерални води. По времето, когато повърхностните води били чисти, на подземните резервоари, пропити с почти свръхестествени свойства, се гледало като на истински подарък от боговете.

При колонизацията на Европа, римляните разпространяват тази псевдо религия от Средиземно море до бреговете на Рейн и Дунав и основават термални курорти във Франция, Белгия, Италия, Великобритания, Германия и България. Те са пионери в термалната терапия, свързана с минералните води.

Систематичен анализ на минерални води започва през 18 век, по времето на Луи XV, когато се прави и първата официална класификация на техните свойства. Тя се приема от Комитет за Минерални Води, създаден с Луи XVI през 1778. Четири са категориите определени в нея: богати на желязо, пенливи, серни и солени води с приложни свойства.

Термалните курорти и първите бутилирани води

През 16 век, натуралните минерални води като тези в: Spa — Белгия, Vichy — Франция, Ferrarelle — Италия и Apollinaris — Германия, са известни в цяла Европа. Повечето от тези вековни спа градове са домакини курорти и се радват на жив интерес и днес. Такъв е случаят с град Бат (Bath) например в Англия, където старите римски термални бани наскоро отварят, като спа курорт.

Произходът на индустрията за бутилирана вода идва от тези спа градове. Нейната традиция е от стотици години и бутилирането като дейност произтича от желанието на посетителите на спа курортите да продължат да се ползват у дома от лечебните свойства на водата. Подобна практика за бутилиране на вода от кладенците започва още в началото на римската епоха, когато скъпоценните натурални минерални води са били пълнени в амфори, за да се лекуват заможните пациенти във всяко кътче на империята.

Тази практика се доразвива през 16 век с керамични бутилки, но започва да се развива сериозно през 19 век, когато се забелязват първите епидемични замърсявания, причинени главно от болестите холера и коремен тиф. Луи Пастьор заявява по това време «Ние пием 90% от нашите заболявания» и насърчава хората да консумират запечатани бутилки с минерални води, подчертавайки тяхната чистота.

Правилата на съвременната индустрия

Първата механична бутилираща машина (запечатваща бутилките с коркови тапи) е изобретена през 1840 година и предприятия започват да никнат едно след друго в цяла Европа. През втората половина на 20-ти век, бутилираната вода започнала да бъде широко разпространявана чрез бакалиите и сервирана в кафенета и ресторантите като напитка.

Европейските законодатели решават да защитят уникални характеристики и природна чистота на натуралните минерални води с приемане на «Директива за експлоатацията и продажбата на натурални минерални води» през 1980 г.

Всяка държава има национална асоциация на фирмите бутилиращи минерални натурални води, която директно или индиректно е член и на Световната асоциация.

Всяка бутилираща фирма спазва дълъг набор от нормативни актове и наредби, както и етичен кодекс. За да сте наясно каква вода консумирате вижте видовете бутилирана вода и изискванията към нея в следващите статии.

автор: bgBarman.bg

Минерални и трапезни води

Aqua Fratelli Vita / Badoit / Evian / Nestlé Pure Life / Perrier / S. Pellegrino / San Benedetto / Tedi Waterrr / Volvic / Банкя

Изворът на живота — част 1

За водата и човешкото тяло

вода 2
1346306460

Водата. Тя е тази, която ни утолява жаждата, разхлажда ни в летните жеги и поддържа личната ни хигиена. Знаем ли обаче достатъчно за нея?

Няма да ви отегчавам с дълги писания, за значението на водата за планетата и нейните обитатели. Всички сте учили това в училище и много от Вас знаят и могат да кажат доста повече от мене по въпроса. За тези, които са отсъствали от часовете по биология, природознание или както го наричат сега, ето някои факти, които да си припомняте, когато сервирате, пиете или поръчвате от жизнената сила наречена вода, най-малкото, защото е интересна тема за разговор, ако нямате за какво друго да говорите.

Изворът на живота — част 2

История на бутилираната вода

История на бутилираната вода квадрат
1346307131

Натуралните минерални води са част от световното природно богатство и културното наследство на всяка страна, на всеки от четирите континента.

Човекът е осъзнал здравословните свойства на подземните води преди няколко хиляди години. Хипократ е от първите открили благоприятното въздействие на някои минерални води. Най-великите философи от Древна Гърция говорят за достойнствата и, а за римляните, къпането в термални бани е част от тяхната култура.

Изворът на живота — част 3

Видове бутилирана вода

видове бутилирана вода панорамна
1346308015

Натуралните минерални води и изворните води са води с естествено произход. Това означава, че те идват от защитени източници, които ги правят годни за консумация от човека без допълнителна химична обработка. Тези естествени източници са известни като подпочвени източници (води).

Изворът на живота — част 4

Изисквания за качество на бутилираната вода

Михалково газирана
1346309861

Днес, когато живеем в сравнително замърсена околна среда, качеството и безопасността на напитките, които консумираме е приоритетна тема. От всички тях, бутилираната вода, доминираща количествено на пазара на безалкохолни напитки, трябва да посреща най-високите стандарти за качество и безопасност.

реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка на сироп маракуя на Монин

Le Sirop de Monin Fruit de la Passion

Приготвен от страстни плодове от района на Средиземноморието, Le Syrup de Monin Fruit de la Passion (Сироп пъпеш на Монин) е сладка магия с лек тръпчив вкус и тропически аромат, който ще добави на Вашите творения щипка екзотика.