Не само защото е родом от далечна страна, но и поради факта, че тази напитка не е особено по вкуса на балкански народ, като нас, тази терминология е напълно непозната. Тя обаче ще ви е от особена полза при купуването на саке, поръчването му в заведение или организирането на специални тематични събития у дома, като суши парти например.
Типове саке
Има два основни типа саке : Фцъ шъ (普通 酒) - обикновено саке и Токтей мешио (特定 名称 酒) — саке със специално обозначение. Фцъ шъ е еквивалент на трапезно вино и представлява по-голямата част от производството. Токтей мешио са премиум сакета, отличаващи се по степента, до която е полиран ориза, добавения процент алкохол към крайния продукт или липсата на всякакви добавки.
Има осем разновидности на саке със специално обозначение.
- Junmai Daiginjō-shu (純米大吟醸酒) — Чисто оризово, много специално саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 50%
- Daiginjō-shu (大吟醸酒) — Чисто оризово, много специално саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 50%.
- Junmai Ginjō-shu (純米吟醸酒) — Чисто оризово, специално саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 60%.
- Ginjō-shu (吟醸酒) — Специално саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 60%.
- Tokubetsu Junmai-shu (特別純米酒) — Специално чисто оризово саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 60% или получено по специален пивоварен метод.
- Tokubetsu Honjōzō-shu (特別本醸造酒) — Специално автентично саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 60% или получено по специален пивоварен метод.
- Junmai-shu (純米酒) — Чисто оризово саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 70%.
- Honjōzō-shu (本醸造酒) — Автентично саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 70%.
!Частта, в мерни единици, на добавения дестилат (когато има такъв), не трябва да надвишава 10% от тази на ориза след полирането му.
Според различните обработки
Според различните обработки, след ферментацията сакетата се разделят на:
- Нигори — нефилтрирано саке
- Намазаке (生酒) — непастьоризирано саке. При него е необходимо съхранението в хладилник и има по кратък живот от пастьоризираните.
- Дзиеншъ (原酒) - неразредено саке. Повечето сакета се разреждат от 18 — 20 об. % алк., след като са готови до 14 — 16 об. % алк, но не и Дзиеншъ.
- Мурока (無濾過) - нефилтрирано. Това се отнася до саке, което не е било филтрирано с въглерод , но който е бил пресовно и от него е отделена утайката, поради което е бистро. Филтрация с въглерод може да премахне както и лошите, така и желаните вкусове и миризми, затова Мурока има силен вкус отколкото филтрирани сакета.
- Нигорисаке (濁り酒) — мътно саке. Сакето преминава през мрежа, за се отдели от кашата. То не се филтрира и затова в бутилката има много оризова утайка. Преди да се сервира, бутилката се разклаща, за да се размесят седиментите, което прави напитката бяла и мътна.
- Цъйсаке (清酒) — основна дефиниция за саке, бистро, прецедено и изчистено
- Курусаке (古酒) — отлежало саке. Повечето сакета не са подходящи за отлежаване, но това може да старее с години, като същевременно пожълтява и добива меден вкус.
- Тарусаке (樽酒) - саке отлежало в дървени бъчви или бутилирано в дървени съдове. Използвана дървесина, е Cryptomeria (杉), неточно известена като японски кедър. Бъчвите често са напълнени и предназначени за тържествено откриването на сгради, бизнес, партии, и т.н. Дървото придава силен аромат и затова рядко се използва за премиум саке.
- Шиборитате (搾立て) — прясно изцедено саке. Отнася се за саке, което е експедирано, без да е отлежало традиционните минимум шест месеца. Известно още като «зелено саке», при него се усеща малко повече киселост.
- Фукурозири (袋吊り) е метод на отделяне на сакето от утайките без да се използва преса. При него се използват платнени торби, които се пълнят и сакето се прецежда на самоток, както суроватката при цедене на сирене или кисело мляко. Сакето получавано по този метод, понякога се нарича Шизукасаке (雫酒), което означава отцедено саке.
- Тобингакой (斗瓶囲い) е саке пресовано в 18 литрови «тобин» бутилки. Обикновенно специално селектирано от пивовара от най-добрата партида.
Други термини и обозначения
Амасаке (甘酒) е традиционна сладка, нискоалкохолна японска напитка, направена от ферментирал ориз.
Дзисаке (地酒) - локално саке.
Куросаке (黒酒) е саке приготвено от неполиран ориз, наодобяващо китайското оризово вино.
Тейсейхаку-шъ (低精白酒) е саке с умишлено високо ниво на полиране на ориза. По принцип се приема, че колкото повече е полиран ориза толкова качеството е по-добро. Въпреки това, от около 2005 г започва да се произвежда саке с ниво на полиране около 80%, което спомага за запазването на характерния вкус на ориз в крайния продукт.
Нихоншу-до (日本酒度), мерна единица при сакето (SMV). Относителното тегло се измерва по десетобалната система за претегляне на същия обем вода при 4 ° C и саке при 15 ° C. Колкото по-сладко е сакето, толкова по-нисък е номера му. («+10» е много сухо, а «−10» е много сладко). Когато е използвано за първи път, 0 е определена като точка между сладко и сухо саке. Сега за неутрална степен се счита ниво 3.
SMV = (|1/относително тегло|−1) × 1443
- Сеймай-буай (精米歩合) е степента на полиране на ориза или процента от теглото останал след полирането. Колкото по-нисък е номера толкова по-добро е сакето. Сакето при по ниските нива има повече плодови нотки, а това с по високия повече вкус на ориз.
- Сан-до (酸度) показва киселинността на сакето, която се определя чрез титруване. Саке с високо сан-до сухо, а с ниско сан-до сладко.
- Aminosan-do (アミノ酸度) - показва степента на пикантност. Колкото повече делът на аминокиселините се увеличава, толкова повече сакето има по-пикантен вкус.
Сакето може да има много вкусови нотки като на ябълки, банани, пъпеши, цветя, билки, подправки, ориз, кестени, шоколад, сухо грозде, шери, карамел и др., но най много преобладават тези на ябълки и банани.
Приятен избор и喝采 ! (Наздраве)