Загадките по етикетите на сакето

Не само защото е родом от далечна страна, но и поради факта, че тази напитка не е особено по вкуса на балкански народ, като нас, тази терминология е напълно непозната. Тя обаче ще ви е от особена полза при купуването на саке, поръчването му в заведение или организирането на специални тематични събития у дома, като суши парти например.

бъчви за саке

Не само защото е родом от далечна страна, но и поради факта, че тази напитка не е особено по вкуса на балкански народ, като нас, тази терминология е напълно непозната. Тя обаче ще ви е от особена полза при купуването на саке, поръчването му в заведение или организирането на специални тематични събития у дома, като суши парти например.

Типове саке

Има два основни типа саке : Фцъ шъ (普通 ) - обикновено саке и Токтей мешио (特定 名称 ) — саке със специално обозначение. Фцъ шъ е еквивалент на трапезно вино и представлява по-голямата част от производството. Токтей мешио са премиум сакета, отличаващи се по степента, до която е полиран ориза, добавения процент алкохол към крайния продукт или липсата на всякакви добавки.

Има осем разновидности на саке със специално обозначение.

  • Junmai Daiginjō-shu (純米大吟醸酒) — Чисто оризово, много специално саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 50%
  • Daiginjō-shu (大吟醸酒) — Чисто оризово, много специално саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 50%.
  • Junmai Ginjō-shu (純米吟醸酒) — Чисто оризово, специално саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 60%.
  • Ginjō-shu (吟醸酒) — Специално саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 60%.
  • Tokubetsu Junmai-shu (特別純米酒) — Специално чисто оризово саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 60% или получено по специален пивоварен метод.
  • Tokubetsu Honjōzō-shu (特別本醸造酒) — Специално автентично саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 60% или получено по специален пивоварен метод.
  • Junmai-shu (純米酒) — Чисто оризово саке. Съставки — ориз и не по-малко от 15% коджи ориз. Степен на полиране на ориза — под 70%.
  • Honjōzō-shu (本醸造酒) — Автентично саке. Съставки — ориз, не по-малко от 15% коджи ориз и детилат. Степен на полиране на ориза — под 70%.
!Частта, в мерни единици, на добавения дестилат (когато има такъв), не трябва да надвишава 10% от тази на ориза след полирането му.

Според различните обработки

Според различните обработки, след ферментацията сакетата се разделят на:

  • Нигори — нефилтрирано саке
  • Намазаке (生酒) — непастьоризирано саке. При него е необходимо съхранението в хладилник и има по кратък живот от пастьоризираните.
  • Дзиеншъ (原酒) - неразредено саке. Повечето сакета се разреждат от 18 — 20 об. % алк., след като са готови до 14 — 16 об. % алк, но не и Дзиеншъ.
  • Мурока (無濾過) - нефилтрирано. Това се отнася до саке, което не е било филтрирано с въглерод , но който е бил пресовно и от него е отделена утайката, поради което е бистро. Филтрация с въглерод може да премахне както и лошите, така и желаните вкусове и миризми, затова Мурока има силен вкус отколкото филтрирани сакета.
  • Нигорисаке (濁り酒) — мътно саке. Сакето преминава през мрежа, за се отдели от кашата. То не се филтрира и затова в бутилката има много оризова утайка. Преди да се сервира, бутилката се разклаща, за да се размесят седиментите, което прави напитката бяла и мътна.
  • Цъйсаке (清酒) — основна дефиниция за саке, бистро, прецедено и изчистено
  • Курусаке (古酒) — отлежало саке. Повечето сакета не са подходящи за отлежаване, но това може да старее с години, като същевременно пожълтява и добива меден вкус.
  • Тарусаке (樽酒) - саке отлежало в дървени бъчви или бутилирано в дървени съдове. Използвана дървесина, е Cryptomeria (), неточно известена като японски кедър. Бъчвите често са напълнени и предназначени за тържествено откриването на сгради, бизнес, партии, и т.н. Дървото придава силен аромат и затова рядко се използва за премиум саке.
  • Шиборитате (搾立て) — прясно изцедено саке. Отнася се за саке, което е експедирано, без да е отлежало традиционните минимум шест месеца. Известно още като «зелено саке», при него се усеща малко повече киселост.
  • Фукурозири (袋吊り) е метод на отделяне на сакето от утайките без да се използва преса. При него се използват платнени торби, които се пълнят и сакето се прецежда на самоток, както суроватката при цедене на сирене или кисело мляко. Сакето получавано по този метод, понякога се нарича Шизукасаке (雫酒), което означава отцедено саке.
  • Тобингакой (斗瓶囲い) е саке пресовано в 18 литрови «тобин» бутилки. Обикновенно специално селектирано от пивовара от най-добрата партида.

Други термини и обозначения

  • Амасаке (甘酒) е традиционна сладка, нискоалкохолна японска напитка, направена от ферментирал ориз.
  • Дзисаке (地酒) - локално саке.
  • Куросаке (黒酒) е саке приготвено от неполиран ориз, наодобяващо китайското оризово вино.
  • Тейсейхаку-шъ (低精白酒) е саке с умишлено високо ниво на полиране на ориза. По принцип се приема, че колкото повече е полиран ориза толкова качеството е по-добро. Въпреки това, от около 2005 г започва да се произвежда саке с ниво на полиране около 80%, което спомага за запазването на характерния вкус на ориз в крайния продукт.
  • Нихоншу-до (日本酒度), мерна единица при сакето (SMV). Относителното тегло се измерва по десетобалната система за претегляне на същия обем вода при 4 ° C и саке при 15 ° C. Колкото по-сладко е сакето, толкова по-нисък е номера му. («+10» е много сухо, а «−10» е много сладко). Когато е използвано за първи път, 0 е определена като точка между сладко и сухо саке. Сега за неутрална степен се счита ниво 3.
  • SMV = (|1/относително тегло|−1) × 1443

    • Сеймай-буай (精米歩合) е степента на полиране на ориза или процента от теглото останал след полирането. Колкото по-нисък е номера толкова по-добро е сакето. Сакето при по ниските нива има повече плодови нотки, а това с по високия повече вкус на ориз.
    • Сан-до (酸度) показва киселинността на сакето, която се определя чрез титруване. Саке с високо сан-до сухо, а с ниско сан-до сладко.
    • Aminosan-do (アミノ酸度) - показва степента на пикантност. Колкото повече делът на аминокиселините се увеличава, толкова повече сакето има по-пикантен вкус.

    Сакето може да има много вкусови нотки като на ябълки, банани, пъпеши, цветя, билки, подправки, ориз, кестени, шоколад, сухо грозде, шери, карамел и др., но най много преобладават тези на ябълки и банани.

    Приятен избор и喝采 ! (Наздраве)

    автор: bgBarman.bg

    Саке

    Научете повече за сакето националната напитка на Япония. Видове, начин на приготвяне и ритуалите и традициите при сервирането й.

    Мистерията, зад най-известното питие, в страната на изгряващото слънце

    Производство на саке

    статуя на японец приготвящ саке
    1346703860

    Когато стане дума за тази популярна японска напитка, тя много често, се описва като оризово вино. Технически погледнато за разлика от виното, в което алкохолното съдържание се постига чрез ферментация на захарта, присъстваща естествено в гроздето, сакето се приготвя посредством процесите, използвани в пивоварството. Тоест сакето е по-скоро «оризова бира», отколкото «оризово вино.»

    Загадките по етикетите на сакето

    Разновидности и терминология

    йероглив на саке
    1346703934

    Не само защото е родом от далечна страна, но и поради факта, че тази напитка не е особено по вкуса на балкански народ, като нас, тази терминология е напълно непозната. Тя обаче ще ви е от особена полза при купуването на саке, поръчването му в заведение или организирането на специални тематични събития у дома, като суши парти например.

    За да не се излагаме пред японците

    Сервиране и съхранение на саке

    саке сет
    1346704044

    Сакето има няколко различни приложения в японската култура и традиции. Въпреки че тази пикантна напитка, се консумира в продължение на повече от 2 000 години и има над 10 000 разновидности, до началото на 21 век, тя се произвежда и консумира основно в Япония. Нарасналата й популярност, по целия свят през последните години обаче, сериозно разнообразява традиционните начини за консумация. Днес можете да се насладите на саке по много различни начини, включително и в комбинации с други напитки.

    реклама Whiskey Fest 2019

    Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

    Консумирайте с удоволствие и мярка!