il Rosé
Създадено като леко, ежедневно, социално питие il Rosé, част от линията IL на именитата италианска марка Mionetto (Мионето), е съвременно и модно вино предназначено за партита.
Приготвяне на коктейли чрез разбиване е може би най-популярната сред 6 — те техники. Тя става популярна през 1930 — те години, когато шейкърът се превръща в символ на безгрижното общество.
За повечето от вас, които вече са приготвяли коктейли, тази информация може би ще се стори ненужна, но по надолу със сигурност ще намерят някои аспекти на техниката, на които най-вероятно не са обърнали внимание до сега.
Разбиването с шейкър се използва основно при създаването на напитка, чиято рецепта включва трудно миксиращи се съставки като яйца, плодови и зеленчукови сокове, сиропи и сметана. Техниката не само съчетава съставките в хомогенна напитка със собствена идентичност, но също така я охлажда до ледено съвършенство.
Ако рецептата на коктейла, който се каните да приготвите дава инструкции, тя да бъде приготвена чрез разбиване в шейкър и след това прецедена, всички посочени съставки трябва да се поставят последователно в него заедно с достатъчно количество лед, миксирани и след това прецедени в коктейлната чаша, като цялото количество неразтопен лед остане вътре в шейкъра.
Преди да се впуснете в шеметно разбиване и гостите ви да чуят подканващия звук на шейкъра има някои основни правила, които трябва да научите.
Никога не поставяйте в него газирани напитки!
Ако те фигурират в рецептата и тя е от проверен източник означава, че те се наливат в чашата, след разбиване и прецеждане в чашата на останалите съставки. Като при Сингапур Слинг, например. Ако някой ви каже обратното, то той или не е правоспособен колега или определено не ви мисли доброто, тъй като вероятността шейкъра да експлодира в ръцете и прилично да изцапа Вас и клиентите Ви е 99%. Повярвайте сладките съставки ще се разпръскат по всички дупчици и пукнатини на бара или кухнята, така че ще ви лепне поне месец.
Предварително напълнете точно 2/3 от обема на шейкъра с пресен (не разводнен) лед.
Ледът е основна съставка при тази техника. Ако нямате достатъчно лед си изберете коктейл с друга техника на приготвяне. Както и при всяка една техника важно е да запомните, че при приготвянето, ледът се топи и разрежда съставките на рецептата. Затова, за да приготвите вкусен коктейл е много важно да спазвате точните пропорции, защото те би трябвало да са съобразени с това разреждане.
При приготвянето, ледът играе двуяка роля. Той разбива съставките, движейки се с голяма сила между тях и едновременно с това той я охлажда. При охлаждането той съвсем естествено се топи. Той ще се топи дотогава, докато температурата на останалите съставки, самия шейкър и топлите ви ръце, които го държат се изравни. Самото разбиване е катализатор, който многократно ускорява този процес. Ако използвате малко лед, то той ще се разтопи изцяло и най-вероятно ще имате разредена и незадоволително студена напитка поради факта, че той се е разтопил почти мигновено. Сами разбирате, че когато ледът се е разтопил шейкъра ви няма да трака, а ще цамбурка и коктейлът Ви, няма да е разбит, а разбълникан. Голямото количество лед охлажда напитката почти мигновено и спира да се разтваря в нея, поради факта, че температурите им вече са се изравнили.
Винаги дръжте шейкъра с две ръце!
Бъдете внимателни как държите коктейлният шейкър. Това на първо място се отнася отново до сигурността, но има и връзка с техниката на разбиване. Относно сигурността, ако шейкъра изгуби сцепление и се отвори по време на работа и го държите с една ръка, е абсолютно невъзможно да се спасите от тоталната мизерия, която ще се настане, а може да причини и нараняване. Двете ви ръце трябва да са позиционирани в двата края на шейкъра. Ако сте десняк — лявата ръка държи долната част (металната при «бостън шейкъра»), а дясната горната (стъклената при «бостън шейкъра»), ако сте левичар обратното. Пътят, който шейкърът трябва да изминава при манипулацията е от напълно сгъната лява ръка, при което неговата позиция е почти изравнена с бузата Ви, до напъплно разгъната ръка и обратно. Това позволява на леда да получи по голяма скорост при движението и да разбие напитката по-бързо и по-добре. Едната ръка винаги натиска капачката. Имайте предвид, че при разбиването ледът, ще изстуди и изпоти шейкъра, при което той ще стане ледено студен и хлъзгав, така че захватът трябва да бъде много силен. Ако сте неуверени, може предварително го увийте в хангел.
Обърнете внимание на стойката!
Това няма нищо обща с качеството на приготвяне, а с това как изглеждате в очите на клиентите или гостите. Ако не искате да изглеждате вдървени изнесете левия крак напред, извийте торса на 45 градуса надясно и изнесете десния крак назад като стъпалото му трябва да направи 90 градуса с това на левия. Хванете шейкър с двете ръце, изнесете го наляво и се уверете че разкрача Ви позволява стабилност (при левичари обратно). Всеки сам ще усети какъв разкрач да направи, за да е стабилен. По този начин давате по голяма свобода на ръцете де се движат. Може да пробвате и други стойки, но ви уверявам, че при тях ще изглеждате като вдървени в кръста, а някои части на тялото ви ще се клатят повече от шейкъра. Е, ако сте дама това никак няма да е лошо.
Не разбивайте повече от 10 — 15 секунди!
Ако техниката ви е правилна и сте сложили достатъчно лед, то не е необходимо да разбивате повече от 10 — 15 секунди. За това време напитката вече е много добре разбита и перфектно охладена. По продължителното разбиване кара ледът да се топи повече и допълнително да се наситнява до малки люспици, които преминават в чашата при прецеждането. Тези ледени люспи за краткото време от приготвянето до сервирането се разтапят като образуват в горния слой водна риза, която ще е и първата глътка при отпиване. Не искате първото впечатление от коктейла Ви да бъде, че той е воднист. Ако в рецептата има яйца и повече сиропи трябва да удължите времето до около 20 сек.
Има два вида на шейкъри: стандартен или класически и «бостън» шейкър.
Стандартният шейкър се състои от три части: конусовидна основа с плоско дъно, над която се поставя средната част, представляваща вградена цедка и отново конусовидна капачка. Всички те трябва да прилепват много добре, но да не оказват съпротива при разглобяване.Този тип шейкър се препоръчва за любители и коктейл ентусиасти или начинаещи бармани, защото той е много лесен за използване. Въпреки симпатичните малки на шейкърчета по магазините, препоръчвам закупуването на по-голям размер, което би позволило използването на повече лед, който да се придвижва вътре.
При използаването на класически — 3 част шейкър, всички съставки трябва да бъдат поставени в основата на шейкъра, коятото предварително е напълнена 2/3. След това поставете втората част и най-отгоре капачка. Трябва да се уверите че всички са прилепнали много добре. С едната си ръка хванете дъното на шейкъра, а с другата обхванете по дължината колкото ви е възможно като палеца задължително притиска капачката. Следвайте инструкциите по-горе.
При разбиването капачката не трябва да сочи към клиентите, в случай че палецът ви се прихлъзне. След разбиването на съставките, повдигнете капачката и прецедете, посредством вградената цедка, като едновременно я придържате с палеца, в предварително охладената чаша. Може да се наложи допълнително да разклатите с въртеливи движения дъното на шейкъра няколко последователни пъти, тъй като образувалата се пяна и резбития лед в някои случаи възпрепятстват бързото освобождаване на напитката.
«Бостън» шейкърът се състои от две конусовидни части с плосъки дъна изработени съответно от неръждаема стомана и стъкло. Това вида на шейкър, използван от професионални бармани и изисква малко повече практика, за да се развият необходимите умения и увереност, за да го използвате. Металната половина трябва да бъде малко по-гъвкава, за да позволи образуването на вакуум при затварянето и със стъклената част.
За да използвате Бостън шейкър: напълнете едната част 2/3 с лед (ако е стъклената може и до горе) и налейте необходимите съставки. Захлюпете с другата част, като винаги стаклената влиза вътре в металната и леко ударете отгоре с дланта на ръката си, за да се формират вакум. Ако направите това твърде силно, това ще затрудни отварянето, а око е твърде леко може да отвори шейкър по време на разбиването. Затова този шейкър изисква малко повече опит. С едната си ръка хванете дъното на шейкъра, а с другата притиснете втората чест, като я обхванете с цялата длан. Желателно е палецът да притиска стъклената част, която е винаги отгоре и не е насочена към гостите. Следвайте инструкциите по-горе.
След като прикльчите с разклащането, задръжте металната част на шейкър и леко, но рязко я ударете от страна където се е заклещила стъклената част. Това ще прекъсне наруши вакума и уплътнението между метала и стъклото и ще ви позволи да вдигнете стъклената част. За да прецедите напитката е най добре да си послужите с барова цедка положена върху металната половината на шейкъра. Може да използвате и друг способ като хоризонтирате шейкъра и леко разтворите двете му части, достатъчно за да премине течността и да спре леда.
Тук се изисква малко повече умения и здрава китка. Има и друг способ, в който се стъклената част се поставя в металната и по този начин притиска леда и позволява на течността да се отцеди. Напълно го отричам, въпреки че е ефектен, понеже течността много добре отмива всички мръсотии, които евентуално са се натрупали по външната част на баровата чаша. Все пак той стои захлупен и не е предпазен от външната си страна.
При разбиването в шейкър и когато в рецептата има сокове, се образува пяна, която е желано следствие. Тя се налива заедно с течността и се нарича шапка. Наличието на шапка при дългите коктейли е доказателство, че те са приготвени съвсем скоро.
Важно е да се отбележи, че в заведения, където се приготвят повече коктейли, при поръчката на дълги коктейли, най-вероятно няма да чуете тракането на шейкъра, защото всеки зает барман ще предпочете да използва електрическия бар миксер, който разбива коктейла за 3 секунди и му спестява време и болки в мускулите в края на деня. Така че ако сте такъв барман не се притеснявайте да го използвате, а ако сте клиент, не се сърдете, качеството гарантирано е същото.
Успех!