Как се раждат ледени вълшебства

Техника блендиране 3 готово 330-880

Блендирането е метод на приготвяне на коктейли, при който всички съставки, между които, алкохолни напитки, плодови сокове, сиропи, пюрета, пресни плодове сладолед и най-вече лед, се смилат заедно, с помощта на електрически блендер.

Блендираните коктейли като млечни шейкове, плодови смутита и най-вече замразените колади, дайкирита и маргарити са невероятно вкусни напитки, особено през горещи летни дни и нощи.

Тайните на метода

Блендирането изглежда много лесен метод: слагаш всички съставки в блендера, натискаш копчето и хоп готово. В действителност е точно така, но ако не се спазват някои основни правила е много лесно да приготвите блудкава студена супа или гъсто пюре, което не иска на напусне каната на блендера. Ето някои основни правила и тайни от опита, подредени в що годе сносна последователност, които ще ви помогнат да приготвите вълшебни ледени коктейли:

  • Винаги слагайте в блендера първо всичките течни съставки от рецепта, след това плодовете, а сладоледа и леда добавяйте най-накрая. Ако използвате лед на кубчета това може да не е толкова голям проблем, но ако той е натрошен и го сложите в началото, ножът ще си направи едно малко иглу и ще си се върти на воля, без да върши никаква полезна работа. В този случай е необходимо да разбърквате с лъжица, което само по себе си е голямо НЕ, поради сериозна опасност от нараняване.
  • Техника блендиране 4 лед 330-880
  • Нарязвайте плодовете на парчета като за салата.
  • Използвайте по възможност натрошен лед. Въпреки че всички професионални блендери се справят перфектно с цели ледени кубчета, е от голяма полза за дълготрайната употреба на ножовете. Ако сте барман, който не е дал парите за машината едва ли ви пука, но ако този, който ги дава, не извади 60 лв. за нов нож (да, толкова струва), мъките ще останат за вас, така че пазете уредите. В домашни условия, ако в инструкциите за употреба не е упоменато, че машината работи с цели кубчета лед въобще не експериментирайте, защото това ще е последната ви напитка в нея.
  • Не прекалявайте с количеството лед в самото начало. Винаги може да добавите. Не слагайте и прекалено малко. Обикновено за един готов коктейл, сервиран в 330 мл. чаша отиват две малки работни лопатки. Всеки сам ще налучка точното количество още след първите два приготвени коктейла.

Важно! След пресипване на готовия коктейл в чашата, по стените на каната на блендера не трябва да остане повече от един шот, колкото да опитате творението си преди да сервирате. Колкото повече е останало, толкова по-блудкав коктейл сте приготвили.

  • Повечето професионални блендери не тръгват докато не сложите капака. Ако вашият не е от тях, затворете капака на блендера! Защо? Ами ако искате не го затваряйте и ще видите.
  • Техника блендиране 2 експлозия 330-880
  • Сложете едната си ръка върху капака и включете първоначално на по ниска скорост. Ако машината Ви има пулс може да го използвате за кратко в началото, за да раздробите малко по-големите късове плодове и ледени кубчета.
  • Когато едрите късове лед и плодове не подскачат твърде много увеличете скоростта.
  • Продължителността на блендиране не може да бъде константна величина. Показател, че напитката е перфектно блендирана е гладкото движение на хомогенната субстанция в блендера и появата на дупка в центъра (завихряне), с дебелината на малкият ви пръст. Ако тази дупка наподобява голям водовъртеж имате нужда от още лед. Ако пък въобще нямате дупка, а течността трудно се движи, ще трябва да добавите малко от някоя от течните съставки (или захарен сироп).
  • Гореспоменатото правило не се отнася за млечни шейкове. Там показателя за готовност е, когато спрете да чувате как плодовете и парчетата сладолед се блъскат в стените и течността се хомогенизира, без из нея да подскача по нещо. Тук можете да използвате малък трик. Поставете в началото половината мляко и когато сместа се хомогенизира (по този начин това се разбира по добре) добавете останалото количество, включете отново на скорост, бройте до три и готово. Тайната при приготвянето на млечните шейкове е, ако не, пълната замяна, то поне използването на повече сладолед за сметка на леда.
  • Не оставяйте блендера без надзор, особено в началото, тъй като някое кубче лед, топка сладолед или парче плод може да се блъсне в капака и да го изхвърли. След това ще има да чистите и да споменавате роднините на производителя на блендера.
  • При изсипването на готовия коктейл в чашата сипете на 5 мм. до ръба, така че да имате място при поставяне на гарнитурата и сламката. При перфектна консистенция сламката трябва да стои изправена в центъра на чашата. (както казах в блендера не трябва да ви е останало почти нищо).
  • Техника блендиране 1 наливане 330-880
  • Използвайте по-дебели сламки.
  • Сервирайте в чаши със столче, за да може при държане, топлата длан да не разтапя допълнително напитката. Най-подходящите чаши са Поко Гранде и Хюрикен.
  • Правенето на пирамиди, чрез изграждане над ръба на чашата е лоша практика — показател, че коктейлът е приготвен с много повече лед, от необходимото и е воднист. На някой това може да му се стори красиво, но освен че напитката е безвкусна, когато започне да се топи (а това става много бързо), трябва или да смучете като за световно или тя ще се разтече по чашата ви, по масата или в подложната чинийка (ако са се сетили да ви дадат).

Ако измисляте своя рецепта, имайте предвид, че блендирането почти веднага разрежда първоначалните съставки с до 40% и разреждането продължава по време на консумацията. Това предполага използването на повече сиропи, пресни плодове, пюрета и други сладки съставки.

  • Ако работите в заведение използвайте професионален блендер. Въпреки че е доста по-скъп от тези за домашна употреба, той гарантирано ще ви се отплати. Ако купувате блендер за дома се уверете, че работи и с лед.
  • Винаги измивайте каната непосредствено след приготвянето на напитката.

Важни инструкции за безопасност

  • Никога, никога, никога не бъркайте с лъжица или друг инструмент, докато каната на блендера е върху стойката с мотора. Защо? Защото, ако случайно го включите ще е последното нещо, което виждате.
  • Никога, никога, никога не бъркайте с ръка в каната. За по лесно почистване сложете малко топла вода или гореща от кафе машината, сложете капака и пуснете за няколко секунди да се завърти. Става лесно, бързо и ефикасно. Ако и това не помага го разглобете. Времето, прекарано с бинтовани пръсти, няма как да ви донесе пари.
  • Избягвайте използването на газирани напитки.
  • При основно почистване, изключвайте от захранването.

Освен че миксира съставките блендирането е метод, който въздейства върху вкуса, нещо, което не би могло да се получи по никой друг начин.

Успех и наздраве!

автор: bgBarman.bg

Блендиране

Как се раждат ледени вълшебства

Техника блендиране 3 готово 330-880

Блендирането е метод на приготвяне на коктейли, при който всички съставки, между които, алкохолни напитки, плодови сокове, сиропи, пюрета, пресни плодове сладолед и най-вече лед, се смилат заедно, с помощта на електрически блендер.

Блендираните коктейли като млечни шейкове, плодови смутита и най-вече замразените колади, дайкирита и маргарити са невероятно вкусни напитки, особено през горещи летни дни и нощи.

Тайните на метода

Блендирането изглежда много лесен метод: слагаш всички съставки в блендера, натискаш копчето и хоп готово. В действителност е точно така, но ако не се спазват някои основни правила е много лесно да приготвите блудкава студена супа или гъсто пюре, което не иска на напусне каната на блендера. Ето някои основни правила и тайни от опита, подредени в що годе сносна последователност, които ще ви помогнат да приготвите вълшебни ледени коктейли:

  • Винаги слагайте в блендера първо всичките течни съставки от рецепта, след това плодовете, а сладоледа и леда добавяйте най-накрая. Ако използвате лед на кубчета това може да не е толкова голям проблем, но ако той е натрошен и го сложите в началото, ножът ще си направи едно малко иглу и ще си се върти на воля, без да върши никаква полезна работа. В този случай е необходимо да разбърквате с лъжица, което само по себе си е голямо НЕ, поради сериозна опасност от нараняване.
  • Техника блендиране 4 лед 330-880
  • Нарязвайте плодовете на парчета като за салата.
  • Използвайте по възможност натрошен лед. Въпреки че всички професионални блендери се справят перфектно с цели ледени кубчета, е от голяма полза за дълготрайната употреба на ножовете. Ако сте барман, който не е дал парите за машината едва ли ви пука, но ако този, който ги дава, не извади 60 лв. за нов нож (да, толкова струва), мъките ще останат за вас, така че пазете уредите. В домашни условия, ако в инструкциите за употреба не е упоменато, че машината работи с цели кубчета лед въобще не експериментирайте, защото това ще е последната ви напитка в нея.
  • Не прекалявайте с количеството лед в самото начало. Винаги може да добавите. Не слагайте и прекалено малко. Обикновено за един готов коктейл, сервиран в 330 мл. чаша отиват две малки работни лопатки. Всеки сам ще налучка точното количество още след първите два приготвени коктейла.

Важно! След пресипване на готовия коктейл в чашата, по стените на каната на блендера не трябва да остане повече от един шот, колкото да опитате творението си преди да сервирате. Колкото повече е останало, толкова по-блудкав коктейл сте приготвили.

  • Повечето професионални блендери не тръгват докато не сложите капака. Ако вашият не е от тях, затворете капака на блендера! Защо? Ами ако искате не го затваряйте и ще видите.
  • Техника блендиране 2 експлозия 330-880
  • Сложете едната си ръка върху капака и включете първоначално на по ниска скорост. Ако машината Ви има пулс може да го използвате за кратко в началото, за да раздробите малко по-големите късове плодове и ледени кубчета.
  • Когато едрите късове лед и плодове не подскачат твърде много увеличете скоростта.
  • Продължителността на блендиране не може да бъде константна величина. Показател, че напитката е перфектно блендирана е гладкото движение на хомогенната субстанция в блендера и появата на дупка в центъра (завихряне), с дебелината на малкият ви пръст. Ако тази дупка наподобява голям водовъртеж имате нужда от още лед. Ако пък въобще нямате дупка, а течността трудно се движи, ще трябва да добавите малко от някоя от течните съставки (или захарен сироп).
  • Гореспоменатото правило не се отнася за млечни шейкове. Там показателя за готовност е, когато спрете да чувате как плодовете и парчетата сладолед се блъскат в стените и течността се хомогенизира, без из нея да подскача по нещо. Тук можете да използвате малък трик. Поставете в началото половината мляко и когато сместа се хомогенизира (по този начин това се разбира по добре) добавете останалото количество, включете отново на скорост, бройте до три и готово. Тайната при приготвянето на млечните шейкове е, ако не, пълната замяна, то поне използването на повече сладолед за сметка на леда.
  • Не оставяйте блендера без надзор, особено в началото, тъй като някое кубче лед, топка сладолед или парче плод може да се блъсне в капака и да го изхвърли. След това ще има да чистите и да споменавате роднините на производителя на блендера.
  • При изсипването на готовия коктейл в чашата сипете на 5 мм. до ръба, така че да имате място при поставяне на гарнитурата и сламката. При перфектна консистенция сламката трябва да стои изправена в центъра на чашата. (както казах в блендера не трябва да ви е останало почти нищо).
  • Техника блендиране 1 наливане 330-880
  • Използвайте по-дебели сламки.
  • Сервирайте в чаши със столче, за да може при държане, топлата длан да не разтапя допълнително напитката. Най-подходящите чаши са Поко Гранде и Хюрикен.
  • Правенето на пирамиди, чрез изграждане над ръба на чашата е лоша практика — показател, че коктейлът е приготвен с много повече лед, от необходимото и е воднист. На някой това може да му се стори красиво, но освен че напитката е безвкусна, когато започне да се топи (а това става много бързо), трябва или да смучете като за световно или тя ще се разтече по чашата ви, по масата или в подложната чинийка (ако са се сетили да ви дадат).

Ако измисляте своя рецепта, имайте предвид, че блендирането почти веднага разрежда първоначалните съставки с до 40% и разреждането продължава по време на консумацията. Това предполага използването на повече сиропи, пресни плодове, пюрета и други сладки съставки.

  • Ако работите в заведение използвайте професионален блендер. Въпреки че е доста по-скъп от тези за домашна употреба, той гарантирано ще ви се отплати. Ако купувате блендер за дома се уверете, че работи и с лед.
  • Винаги измивайте каната непосредствено след приготвянето на напитката.

Важни инструкции за безопасност

  • Никога, никога, никога не бъркайте с лъжица или друг инструмент, докато каната на блендера е върху стойката с мотора. Защо? Защото, ако случайно го включите ще е последното нещо, което виждате.
  • Никога, никога, никога не бъркайте с ръка в каната. За по лесно почистване сложете малко топла вода или гореща от кафе машината, сложете капака и пуснете за няколко секунди да се завърти. Става лесно, бързо и ефикасно. Ако и това не помага го разглобете. Времето, прекарано с бинтовани пръсти, няма как да ви донесе пари.
  • Избягвайте използването на газирани напитки.
  • При основно почистване, изключвайте от захранването.

Освен че миксира съставките блендирането е метод, който въздейства върху вкуса, нещо, което не би могло да се получи по никой друг начин.

Успех и наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Лого Коктейлни ликьори Монин

La Liqueur de Monin

La Liqueur de Monin e линия коктейлни ликьори на George Monin SA, специално създадени, за да се отговорят на нуждите на бармани и собственици на заведения, от качествени продукти с автентичен аромат и натурални съставки.