Въпреки че винаги можете да си закупите премиксиран сладко-кисел микс (Sweet & Sour Mix), ако държите на качеството на Вашите коктейли, е за препоръчване да си го приготвите сами. Можем да изтъкнем няколко причини за това:
Предимства на лично приготвения
При производството на премиксираните бутилирани миксери се използват изкуствени подсладители и консерванти.
Често готовите премиксирани миксери са твърде сладки или твърде кисели.
Може би най-важната причина да си го приготвите сами е, че ще Ви излезе доста по-евтино.
Недостатъци на лично приготвения
Ако трябва да бъдем честни има и един-два недостатъка:
Домашно приготвения сладко-кисел микс е с по-малка трайност от готовите. В хладилник можете да го съхранявате около 1 седмица.
Поради това, че всеки път лимоните, които ще използвате, идват с различна степен на зрялост и киселинност, за да постигнете постоянен вкус, ще трябва да следите и коригирате пропорциите на рецептата. Но това условие е само за педанти като мен.
Рецепта и техника на приготвяне
За да направите сладко-кисел микс следвайте следната рецептата:
Изсипете всички съставки в блендера и включете на най-ниската скорост. Оставете няколко минути сместа да се хомогенизира и пресипете в контейнер за сок (джусър). Затворете плътно с капака на джусъра и съхранявайте в хладилник.
Важно!
Никога не смесвайте партидите. Винаги наливайте прясно приготвения микс в чист контейнер.
Може да срещнете и други рецепти, в които захарния сироп (водата и захарта) е в по голямо количество. Повярвайте икономията е незначителна и не си заслужава. Аз използвам тази рецепта повече от 10 години и гарантирам, че ще останете доволни.
Успех!
2 чаши хай-бол прясно изцеден лимонов сок (получава се от приблизително 1 кг. лимони)
2 чаши хай-бол вода
1 чаша хай-бол захар