историята на Hendrick’s

Hendrick’s Gin®

«A most unusual gin»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл.
  • Алк. съдържание: 41.4 об. % алк.
  • Калории: 118 Кал/50 мл.

Съдържа още: Екстракт от краставица и българска роза

Дегустационни характеристики

Цвят: безцветен
Тяло: Средно до плътно и мазно тяло
Нос: Усещат се деликатни аромати на краставица, роза. Меден цитрусов армат се преплита с този от плодовете на хвойната.
Вкус: Вкусът на краставица се усеща веднага. Въпреки това той е изключително добре балансиран с плодовете на хвойната, розата и кориандъра. Краставицата придава почти кремообразна тескстура.
Финал: Дълъг мек и елегантен финал
Оценка: 94


Hendrick’s (Хендрикс) е сравнително нова марка джин, създадена да бъде премиум. Още с появата си на американския пазар през 2000 година има небивал успех. Представянето в Европа е едва през 2003 година.

Едно от нестандартните предложения на тази екстравагантна марка е да се консумира в чаша за чай от висококачествен порцелан. Естествено, гарниран с краставица.

Продуктите на тази марка може да закупите от официалният дистрибутор за страната.

Hendrick’s е меко казано екстравагантен. Изключително приятен на вкус, той прекрасно се вписва в моите представи за перфектно мартини.

Съставките

При разработване на този джин са използвани 11 различни растителни съставки. Силно ароматни семена от кориандър и плодове на хвойна от Италия осигуряват екзотичен и пикантно-горчив вкус. Ароматът на мускус идва от сладкия корен на ангелика. Той се внася от Франция и Белгия и е признат от много билкари за изключително лечебен. За да помогне на всички тези аромати да се слеят в сложна комбинация, се използва корен от ирис, който е на поне три години. Лимонова кора, лайка, портокалова кора, бъз, бял равнец и семена на кимион са също сред съставките.

Голямата разлика, обаче, се крие в две други съставки, добавяни в края на процеса. Първият е екстракт от роза, който се извлича от венчелистчетата й. След това идва съставката, която може би най-много допринася за популярността на Hendrick’s — екстракт от краставица.

Дестилацията

Hendrick’s се получава от смесването на спиртни напитки, произведени от дестилатор тип Carter-Head Still и малък меден казан. Те са класически изработки, закупени на търг през 1966 г. И двата апарата произвеждат поразително различни стилове джин. Това се дължи на различната им конструкция и метод на дестилация.

Екперта по дестилацията на Hendrick’s Лесли Грейси в намиращата се в Гирван дестилерия, с ароматни хвойнови плодове – ключовата съставка на джина

Медният казан е доста малък, което като цяло позволява на повечето от вкусовите качества на растителните съставки да преминат в спирта. Той се зарежда със неутрален спирт и съставките от рецептата като се добавя и малко вода. Так се оставя да кисне в продължение на 24 часа. Това позволява да започне процес на извличане на ароматите от растителните продукти. Топлината се поддържа от водна риза, подгрявана с пара. Първоначално алкохолното съдържание може да бъде по-високо от 92 об. % алк., като с напредването на дестилацията постепенно намалява. Крайният резултат е алкохол с приблизително 75 об. % алк. Този спирт е с тежък и мазен характер, придружен със силен аромат на хвойна.

За разлика от спирта, получен от медния казан, този от Carter -Head Still е много по-фин, с леки флорални и сладки аромати. Методът на производство е доста по-различен. Дестилаторът се пълни само с неутрален спирт и вода, а всички съставки се добавят в специална кошница, на самия му връх. Вместо да се варят растителните продукти и да произведат силен и пикантен спирт, както от медния казан, тук само парите преминават през тях, извличайки по-фини и по-леки аромати. Това дава на спирта отличителен характер.

На финала, джин Hendrick’s се получава чрез блендирането на алкохолните напитки, получените от двата разнородни дестилатора. Допълнителните и характерни за този джин съставки: екстракт от краставици и българска маслодайна роза се добавят накрая.

Производителите на Hendrick’s от самото начало се целят в елитния мартини сегмент. Този прекрасен мартини сет, до който за съжаление все още не съм се докопал, притежава всичко необходимо за приготвянето на едно невероятно вкусно класическо мартини, носещо екстравагантния почерк на марката

Hendrick’s се предлага в плътна, на цвят тъмнокафява бутилка, наподобяваща аптекаркарско шише.

Препоръки за консумация

Хората винаги имат свои фаворити, но практиката ми показва, че не винаги могат да ги определят при сляп тест. Ако сложите проби от няколко марки, между които и джин Hendrick’s, ще се убедите че повечето хора ще харесат този продукт. Въпреки че напълно се отличава от познатите ви марки джин, Hendrick’s е отлично балансиран, с изключително богата индивидуалност.

Производителите препоръчват Hendrick’s да се сервира с лед и тоник, гарниран с краставица, вместо с традиционните цитруси лайм или лимон. Той е чудесен и като съставка на всеки базиран на джин коктейл.

Моята препоръка за консумация естествено е — много студено и много сухо Мартини. Също така е приятен и с резен краставица директно в чашата.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI

Сух Джин

Finsbury / Hendrick’s / Beefeater / Blackwood’s Gin / Bombay Sapphire / Booth's / Bosford / Burnett's Gin / Caorunn / Coldstream / Cork Dry Gin / Damrak / Gin Capital / Gordon's / Larios / London Hill / Marlborough Gin / Old Lady’s / Oxley / Plymouth / Seagram’s Gin / Tanqueray / Zuidam Gin
реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI