Пастис

Pastis 51 / Pastis Berger / Pastis Henri Bardouin / Ricard

Аперитива на съвременна Франция

Историята на френския пастис

Пастис де Франс
1345353556

През 1920 година все повече клиенти на бистра и кафенета в Марсилия, тайно поръчвали «тигрово мляко». Всеки съдържател в столицата на Прованс държал свое произведение под тезгяха на бара, наричано на местен диалект — пастис (pastis).

Ароматите на Прованс в чаша следобеден пастис

Съставки и производство на пастис

Микс от подправки
1345355157

След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.

реклама Whiskey Fest 2019